Până în acest moment nu s-a comunicat niciun rezultat oficial privind necropsia lui Petrică Mîțu Stoian. Au apărut informații pe surse care ar indica o traumă hiperbară, însă nu se poate susține această învinuire în momentul de față.
Procurorii de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița au fost sesizați pe 8 noiembrie de către Inspectoratul Județean de Poliție Caraș Severin despre moartea suspectă a lui Petre Mîțu (n.a. numele din buletin), decedat în Spitalul din Reșița, în seara de 6 noiembrie și au deschis un dosar penal de ucidere din culpă.
În acest moment, procurorii așteaptă raportul compet al medicilor legiști, adună documentele medicale ale artistului de la clinica Nera, spitalul din Oravița și spitalul din Reșița. Trebuie să afle exact ce s-a întâmplat în fiecare unitate medicală, la ce analize și tratamente a fost supus.
Nu există nicio îndoială că Petrică Mîțu Stoian făcea de mai mult timp tratament cu anticoagulant din cauza unei afecțiuni la inimă și că ultimul CT făcut la plămâni, în 20-22 octombrie, indicase afectarea organului în urma infectării cu coronavirus. De aceea și alesese cântărețul de muzică populară să facă recuperare la Clinica Nera, patronată de celebrul medic Pavel Chirilă. Știa că aolo se face un tratament revoluționar cu oxigen, într-o cameră hiperbară, în condiții foarte bune și cu rezultate notabile.
Deși impresarul și prietenul său Doru Gușman spune că a insistat să nu se ducă acolo, Petrică Mîțu a plecat în zorii zilei de vineri, 5 noiembrie, spre clinica situată pe Cheile Nerei, în județul Caraș-Severin. Era convins că trebuia să efectiueze mai multe ședințe de terapie hiperbară, menită să-i accelereze vindecarea plămânilor care fuseseră afectați în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Mai ales că începuse să sângereze și să obosească des. Nimeni nu i-a spus, însă, că sângerările din piele s-ar datora surplusului de anticoagulant și probabil că el a continuat să facă tratamentul.
Ce s-a întâmplat la Clinica Nera cu Petrică Mîțu Stoian
Nu se stie exact ce procedură s-a facut la clinica privată, ce analize i s-au făcut, dacă se știa istoricul medical al pacientului. Știm doar ce a comunicat clinica, în cursul zilei de luni, printr-un mesaj oficial.
„Domnul Petre Mîțu-Stoian a sosit la clinică vineri 05.11.2021 în jurul amiezii în vederea recuperării post Covid, în stare generală bună de sănătate. A fost consultat în cursul după-amiezii. În cadrul consultației preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric.
A urmat procedura de testare la presiune și oxigen, și s-a stabilit o cură de 15 ședințe de terapie cu începere de a doua zi. Seara a mers la masă, s-a plimbat puțin prin complex și apoi a mers să se odihnească în camera unde era cazat; starea dumnealui a fost bună pe toată perioada aceasta”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții clinicii.
Într-adevăr, după procedură, artistul s-a simțit bine. O confirmă și Doru Gușman, care a vorbit cu el la telefon la scut timp după aceea. Impresarul a povestit în fața camerelor de luat vederi că Petrică l-a sunat și i-a spus că totul a decurs normal, că s-a simțit foarte bine în acea cameră hiperbară și că se află în rezerva sa urmând să se odihnească. I-a făcut o filmare ca să-i arate ce condiții sunt acolo, a panoramat de la fereastră peisajul frumos din jurul clinicii și i-a trimis imaginile lui Doru Gușman pe telefon.
Peste câteva ore însă, artistul a început să se simtă rău și să tușească cu sânge, moment în care nu a mai stat pe gânduri și a chemat ambulanța. Medicii l-au dus de urgență la Spitalul din Oravița, care era cel mai aproape. Acolo starea lui de sănătate a început să se degradeze, iar medicii au cerut transferul la Spitalul din Reșița. Impresarul Doru Gușman a fost anunțat de starea prietenului său și a pornit spre Reșița.
Despre ce s-a întâmplat la Nera a vorbit și directorul medical al spitalului din Reșița.
„La clinica privată unde era internat s-a observat că scuipă sânge, s-a chemat ambulanța și a fost adus în final la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască, dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat”, a transmis directorul medical al Spitalului Județean din Reșița pentru Reper24.
Legiștii vor trebui să stabilească dacă terapia cu oxigen a provocat spargerea unui vas de sânge în plămâni
Prima veste proastă pe care am auzit-o despre starea lui Pertică Mîțu Stoian a fost în cursul zilei de sâmbătă, la prânz. A dat-o managerul de la spitalul din Reșița, unde ajunsese cântărețul de muzică populară.
”Starea de sănătate nu e una foarte bună, s-a făcut solicitare la ambulanță pentru tuse cu sânge. Are o fibrilație atrială cronică cu un ritm rapid, este pe anticoagulant. Din nu știu ce motive dozajul cu anticoagulant nu s-a făcut cum trebuie și este supradozat. Este post covid, are o bronhopneumonie post covid și cu stare septică. În momentul de față este la ATI”, a spus medicul Cosmin Librimir, director medical Spitalul Județean de Urgență Reșița, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
După producerea decesului, în jurul orelor 20.00, s-a spus că pacientul a făcut o insuficiență de organe și nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare, iar cadrele medicale nu au mai putut să-l readucă la viață.
La spital era și impresarul Doru Gușman, sosit în mare grabă după ce a aflat despre starea prietenului său. Încă de pe drum, împreună cu alți artiști apropiați lui Mîțu Stoian, a încercat să obțină aprobări pentru transportul cu un elicopter într-un spital din București. Când a ajuns la spitalul din Reșița, Petrică era deja în ATI, intubat, iar medicii încercau să-l stabilizeze. Nu l-a mai văzut niciodată în viață, fiindcă la un moment dat a ieșit un doctor care i-a spus „l-am pierdut”.
Acum, pe surse, se vorbește că autopsia ar fi relevat că un vas de sânge s-a spart în plămânii lui Petrică Mîțu Stoian și ar fi provocat decompensarea. Medicii legiști trebuie să stabilească dacă tratamentul cu oxigen putea sa-i sparga vasul de sânge, probabil existent din cauza tratamentului în exces cu anticoagulant.
Au apărut tot felul de opinii că oxigenul din camera hiperbară i-ar fi ars plămânii. Despre o astfel de posibilitate, ca oxigenul să distrugă plămânii, a vorbit cu ceva timp înainte doctorița Beatrice Mahler.
Managerul Institutului „Marius Nasta”, medicul specialist Beatrice Mahler, spunea: „Oxigenul nu arde plămânii. Dacă ar arde plămânii, fiecare respirație pe care am trage-o în piept ne-ar arde. Folosim o concentrație mare de oxigen atunci când întâmpinăm furtuna de citokine, deci o parte de plămân nu mai funcționează. Și atunci, în restul de săculeți în care se află aer, medicul trebuie să ducă o cantitate mai mare de oxigen pentru ca celulele roșii să aibă din abundență acest gaz. Când plămânul este bolnav, afectarea pulmonară se produce în jumătatea inferioară a plămânilor, care este folosită în respirație, când introducem oxigen în concentrație mare, obligăm plămânul să respire cu zonele mai puțin folosite”.