Medicul Sorin Oprescu continuă să lupte în instanțele din România unde cere să i se anuleze pedeapsa de 10 ani și 8 luni primită într-un dosar de corupție, chiar dacă în acest moment, Oprescu se află într-unul dintre cele mai luxoase cartiere ale Atenei cât se poate de liber și sub protecția autorităților grecești.
S-a mutat acolo după condamnare, ba chiar a fost și prins și cât pe aici era să fie și adus în țară. Însă, după ce a petrecut câteva săptămâni după gratii, elenii au decis că Oprescu nu va fi extrădat în România, așa că poate sta liniștit acolo, unde de altfel se află și fiul său. Cu toate acestea, medicul consideră că i s-a făcut o nedreptate și drept urmare a formulat o contestație în anulare care urmează să se judeca marți la Curtea de Apel București, aceeași instanță care i-a decis condamnarea.
Sorin Oprescu plecase în Grecia, pe cale terestră cu două săptămâni înainte ca judecătorii să dea sentința în dosarul său. Așa că pronunțarea l-a prins, evident peste hotare. Aproximativ o lună mai târziu, medicul a fost prins de către polițiștii eleni și a fost încarcerat 2 săptămâni, după care i s-a fixat o cauțiune de 5000 de euro, pe care medicul a plătit-o.
Ulterior, judecătorii greci au decis ca Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România pentru a-și ispăși pedeapsa. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la fostul său subaltern Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor. Banii ar fi provenit din fapte de corupție, susțineau procurorii DNA.
Avocatul Poporului, despre cazul Oprescu: „Nu ar putea să fie tratat de bolile de care suferă în sistemul penitenciar”
În urmă cu ceva timp, Renate Weber a făcut o serie de declarații în legătură cu cazul Oprescu: „În cazul Oprescu, i-au spus că nu ar putea să fie tratat de bolile de care suferă în sistemul penitenciar. Îmi e greu să mă pun eu în locul judecătorilor greci, dar da, condițiile sunt proaste, deși se fac eforturi să existe câteva îmbunătățiri. Supraaglomerarea este importantă”, a declarat Renate Weber.
Avocatul Poporului susține că în penitenciarele din țară au un grad de ocupare care depășește 160%. Mai mult, că acestea nu ar respecta normele din prezent: „Noi, acum, am făcut o solicitare să știm exact încărcarea la toate penitenciarele din țară. Din datele pe care le avem până acum, toate penitenciarele sunt supraîncărcate, avem la 120%, la 140%, la 160%. Ele și așa nu sunt făcute să respecte normele cerute de astăzi, dar când mai ai și 2-3 în același pat, gândiți-vă ce situație avem”, a mai spus Renate Weber, potrivit dcnews.ro.