Exclusiv. Caz uluitor! Un funcționar a schimbat, din pix, destinul unei familii

De ani de zile, o familie se confruntă cu o situație absurdă. Deși sunt proprietari cu acte în regulă, terenul lor a fost intabulat de o societate, pe baza informațiilor de la primăria care a dat două acte proprietate pe același teren. Evz.ro vă dezvăluie, în exclusivitate, cum a fost posibil

Un caz de poveste, care a ajuns până la nivelul Guvernului, a fost tratat cu indifrență la DNA. Proprietara unui teren din județul Dâmbovița s-a trezit, peste noapte, că nu poate să își facă cadastrul gospodăriei.

Bolnavă fiind, femeia a vrut să facă un credit la bancă, pentru a avea bani de tratament. Funcționarii băncii i-au cerut garanții imobiliare pentru suma cerută.

Pentru asta, i s-a cerut cadastrul proprietății. Când a ajuns la OCPI Dâmbovița a avut un șoc.

Așa a aflat că cei care au preluat fostul SMA  (Stațiunea de Mașini Agricole, așa cum avea denumirea, în comunism și după 1990 n.a.), sub numele de Servagromec Dâmbovița SA, intabulaseră, deja, terenul pe care se află casa părintească.

O serie de funcționari publici care au semnat o ilegalitate nu răspund pentru faptele lor deoarece polițiștii și procurorii i-au scos basma curată.

 

Într-o relatare video, fiica Marianei Diaconu a povestit, în exclusivitate pentru evz.ro, ce s-a întâmplat.

 

Implicațiile acestui caz duc la Primăria Petrești acolo unde Comisia Locală de aplicare a Legii Fondului Funciar a acordat dreptul de propietate pentru două părți, pentru același teren.

Problema sesizată de Mariana Diaconu, din satul Greci, comuna Petrești, județul Dâmbovița a ajuns și la Ministerul Agriculturii.

După mai multe petiții și drumuri făcute la București, inclusiv la fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, oficialii ministerului au constatat că, într-adevăr, reprezentanții primăriei Petrești și cei de la Cadastru – OCPI Dâmbovița „au participat și au avizat ambele documentații, respectiv Titlul de Propritate nr. 44369/7.06.1995 și Certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria MO7 nr. 1349/1996 unde se constată o suprapunere în parcela nr.714 – Tarlaua 7”.

 

Cu alte cuvinte, au fost emise două acte de proprietate pe același teren.

„M-am trezit cu somație de la Servagromec care îmi spunea să eliberez terenul. Am rămas uluită! Este moștenirea de la mama mea, Constantina Voicu și, prin decizie definitivă a instanței, îmi aparține”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Mariana Diaconu.

Femeia a spus că a încercat să își intabulze proprietatea dar cei de la Cadastru au refuzat.

A trimis petiții, sesizări către Primăria Petrești, către OCPI Dâmbovița, către ANCPI, către Guvern...Nu s-a întâmplat nimic.

Cazul nu s-a rezolvat nici până în ziua de astăzi deși, printr-o adresă transmisă, în iunie 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale solicita Primăriei Petrești soluționarea pe cale amiabilă a acestei situații.

În disperare de cauză, Mariana Diaconu a declarat, pentru evz.ro, că a sesizat, la DNA, fapte reprobabile care ar fi fost comise de funcționari publici.

Plimbată de la o instituție la alta...

Într-un răspuns transmis de ANCPI, pe 10 mai 2018, oficialii de la Cadastru i-au precizat Marianei Diaconu că pentru „greșeala” din acte tragerea la răspundere a angajaților vinovați o poate face doar conducerea OCPI Dâmbovița.

Totodată, a transmis ANCPI, a fost solicitat un control din partea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP).

Din raportul ANRP reiese, negru pe alb, că vina aparține atât funcționarilor de la Cadastru care sunt obligați să îndrepte eroarea, în favorea Marianei Diaconu, cât și celor de la Primăria Petrești.

Raportul a fost înaintat, de altfel, conducerii ANCPI, încă din anul 2018.

 

Mai exact, din documentul intrat în posesia evz.ro reise că Mariana Diaconu nici măcar nu figura ca vecin la intabularea terenului de către Servagromec Dâmbovița SA, deși avea titlu de proprietate și a primit din partea primăriei Petrești aprobări de construcție a anumitor anexe gospodărești, în anii 1998 și 2007.

Trebuie menționat că titlul de proprietate de care beneficiază Mariana Diaconu de pe urma mamei sale decedate, Constantina Voicu, a fost obținut cu un an înainte ca Servagromec să obțină, de la aceeași instituție și, pe baza informațiilor furnizate de Comisia Județeană de Fond Funciar, un certificat de atestare de la Ministerul Agriculturii.

Certificat despre care Ministerul Agriculturii a menționat că l-a dat în baza informațiilor din teritoriu, adică a celor furnizate de  comisia de aplicare a Legii Fondului Funciar și a celor de la Cadastru și a cerut îndreptarea situației suprapunerii de terenuri.

„Atragem atenția că planul topografic a fost avizat atât de Primarul comunei Petrești cât și de Directorul OCPI (la data aceea, denumirea era OCOT), în contextul în care, cu aproximativ un an înainte, fusese reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafața de 0,1 ha (suprafață pe care fusese emis titlul de propritate în favoarea mamei Marianei Diaconu, Constanța Voicu n.a.), ce a fost identificat în perimetrul incintei SC Servagromec Dâmbovița SA”, se arată în raportul ANRP.

După ce a obținut decizia definitivă în instanță că este proprietara acelui teren, Mariana Diaconu „a formulat o nouă cerere de recepție și înscriere a dreptului de proprietate”.

Printr-o „șmecherie legislativă”, inspectorul de la cadastru Dâmbovița îi oferă femeii 5 zile, ca termen de completare a documentației cadastrale, deși documentele se aflau, deja, în atenția OCPI.

„În urma analizării cererii formulate de doamna Diaconu Mariana, inspectorul de specialitate din cadrul OCPI Dâmbovița a emis un referat, în data de 18.06.2013, care poartă doar semnătura acestuia, mai puțin a șefului serviciului cadastru, prin care s-a precizat ca documentația cadastrală să fie completată în termen de 5 zile, dat fiind faptul că imobilul se suprapune cu un alt imobil, înregistrat în baza de date IE 70381 situat în UAT (Unitatea Administrativ Teritorială n.a.) Petrești pe o suprafață de 1576,35 mp (proprietatea Marianei Diaconu n.a.)”, se arată în raportul ANRP.

Mai departe, în document se precizează că pe 9 iulie 2013, același inspector de specialitate din cadrul OCPI Dâmbovița, a respins, printr-un referat din care lipsește semnătura șefului serviciului cadastru, documentația cadastrală, pe motiv că modificările și completările nu au fost realizate în termenul stabilit.

Pentru că nu a găsit nicio rezolvare, nici la Cadastru, nici la primărie, Mariana Diaconu, pe baza documentelor emise de autorități, respectiv Ministerul Agriculturii, ANRP și ANCPI, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița.

Dosarul a fost trims la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găești, pentru abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

În ciuda dovezilor transmise către procurori, documente înaintate de Ministerul Agriculturii, ANRP și ANCPI, aceștia au clasat dosarul, în februarie 2020, pe motiv că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.

În referatul întocmit de procurorul Bogdan Daniel Florea se arată, însă, că fostul director al Servagromec, Anghel Ivan, a declarat că este de acord cu o rezolvare amiabilă, în condițiile în care primăria le oferă un teren echivalent cu suprafața deținută de Mariana Diaconu, lucru pe care l-a transmis, cu acordul femeii, atât  reprezentanților primăriei cât și a celor de la ANCPI București.

În rechizitoriul procurorului se mai arată că Romeo Costea, persoană autorizată de ANCPI, pentru efectuarea cadastrului, a întocmit acte, la solicitarea fostului director al Servagromec, Anghel Ivan.

La deplasarea în teren, după ce Romeo Costea a sesizat că este ceva în neregulă și că, acolo, se află o casă și anexe, directorul Ivan i-ar fi spus acestuia că sunt construcții ilegale ridicate de Mariana Diaconu, pe terenul Servagromec....

Asta, deși, femeia avea acte de proprietate pe acel teren în care trăise mama ei...

În cadrul anchetei, se mai arată în referatul procurorului, Mariana Diaconu a solicitat și audierea  actualului reprezentant al SC Servagromec Dâmbovița SA, Ion Rădulea.

Omul nu a dat curs întâlnirii cu procurorul de caz, motivând „probleme de serviciu și personale” și a transmis doar că susține răspunsul oficial al Servagromec adresat autorităților, în iunie 2019.

L-am contactat pe Ion Rădulea pentru a elucida poziția sa în acest caz.

„Nu vreau să fac niciun comentariu până la decizia finală a instanței. Este un proces pe care îl vom duce până la capăt”, ne-a răspuns Ion Rădulea.

Din punctul său de vedere, Mariana Diaconua intrat, ilegal, în posesia terenului pe care îl revendică acum.

În această dispută, am solicitat și punctul de vedere al Primăriei Petrești.

După discuția telefonică avută cu primarul comunei Petrești, Andrei Lucian Daniel, legată de acest caz, acesta a refuzat un dialog și a spus să îi trimitem o solicitare scrisă.

Evz.ro a întrebat, într-o adresă transmisă primarului din Petrești, Andrei Lucian Daniel, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații de intres public, „pentru o  informare corectă a cititorilor evz.ro” să ne transmită „care este situația terenului doamnei Diaconu Mariana, domiciliată în sat Greci, comuna Petrești, județul Dâmbovița”.

„Menționăm că doamna Diaconu Mariana ne-a semnalat și ne-a transmis documente care atestă faptul că, din cauza unei posibile erori a reprezentanților Primăriei Petrești, terenul aflat în proprietatea dumneai a fost intabulat de către SC Servagromec SA iar acum se află în imposibilitatea de a-și intabula propriul teren.

Totodată, vă rugăm să ne precizați cum răspundeți acuzațiilor de abuz în serviciu formulate de către doamna Diaconu Mariana și cercetate de organele de urmărire penală”, se arată în solicitarea evz.ro.

Răspunsul Primăriei Petrești:

„Având în vedeere adresa dumneavoastră, transmisă pe emailul primăriei Petrești, (…) în baza Legii 544/2001 (…) vă comunicăm următoarele:

Intabularea dreptului de proprietate aferent SC Servagromet SA a realizat în baza documentelor de proprietate deținute de către acesta, respectându-se legislația în domeniu, Primăria Petrești emițând doar certificate de atestare fiscală și adeverința de rol, documente ce au fost eliberate, în conformitate cu prevderile legale în vigoare”.

În continuare, Primăria Petrești a transmis:

„Referitor la solicitarea doamnei Diaconu Mariana, vă informăm că atât la nivelul comunei Petrești, cât și la nivlul OCPI Dâmbovița și al Instituției Prefectului Dâmbovița au fost efectuate o serie de verificări de către Agenția Națională de Casdastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și de Guvernul României prin Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), verificări care au concluzionat că nu au fost încălcate prevderile legale în domeniu”.

După ce l-am întrebat pe primar despre acest caz, Mariana Diaconu ne-a transmis că a primit amenințări, pe motiv că a apelat la evz.ro

„În data de 27 iulie m-am prezentat la Primăria Petresti solicitandu-i domnului primar Andrei Lucian Daniel adeverință ca sunt plătitor de taxe si impozite si certificat de atestare fiscală pentru a-mi intabula proprietatea.  Am primit de la dânsul și amenințări si fiind foarte recalcitrant m-a acuzat verbal că de ce l-am reclamat la Evenimentul Zilei, că  nu o să se întâmple nimic, că este prieten cu domnul Premier Ludovic Orban”, ne-a transmis Mariana Diaconu.