Exclusiv. Camera fantomă din Poliția Capitalei. Dezvăluiri în premieră

Vechii oameni ai legii îi spuneau camera fantomă. Locul în care se ascund secrete, unele nedezvăluite de mulți ani, care se află în custodia celor de la Poliția Capitalei. Probe din dosare mai vechi sau mai noi. Evz.ro a aflat, în exclusivitate, ce se află, acum, în spațiile secrete, dar și dezvăluiri despre „martorii tăcuți”

Înainte, era denumită „camera fantomă”, dar, din 1998, Poliția Capitalei nu a mai păstrat decât corpurile mari delicte. Așa a spus despre camera de corpuri delicte, în exclusivitate pentru evz.ro, comisarul șef Costică Ionescu, fost criminalist cu state vechi de plată în MAI.

Arme, săbii, topoare, târnăcoape, bani, aur sau alte obiecte pe care polițiștii le descopereau la locul faptei erau ținute închise, până la închiderea cazurilor de către instanțe, „în niște fișete de la etajul șase” al Poliției Capitalei, împărțite pe sectoare. Multe, probe în dosarele rezolvate. Unele, dovezi tăcute al unor dosare cu autor necunoscut.

Între timp, lucrurile s-au schimbat. O parte dintre corpurile delicte stăteau la procurori, susțin oameni ai legii.

Ce se întâmplă, oficial, astăzi, a transmis Poliția Capitalei, în exclusivitate pentru evz.ro...

„La nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sunt organizate camere de corpuri delicte în care se păstrează  trei categorii: bunuri nesupuse unui regim special, camera de corpuri delicte în care se păstrează armele și munițiile și camera de corpuri delicte în care se păstrează autovehiculele ridicate”.

Concret, structura care gestionează toate cele trei tipuri de corpuri delicte este Serviciul Cazier Judiciar. De asemenea, la nivelul sectoarelor 1-6 ale Poliției Capitalei, Brigăzii pentru Transport Public, Secției Regionale de Poliție Transporturi București și Brigăzii Rutire sunt organizate doar camere de corpuri delicte în care sunt păstrate doar bunuri nesupuse unui regim special.

„Adică, în aceste camere nu sunt arme, aur sau bani, de exemplu. Sunt haine sau alte bunuri provenite de la cazuri de furturi, tâlhării, crime...”, ne-a explicat comisarul șef Costică Ionescu.

Poliția Capitalei arată că „activitatea de introducere, evidență, păstrare și scoatere a bunurilor din camerele de corpuri delicte este reglementată de OMAI (Ordinul Ministrului Afacerilor Interne) nr. 73/2013, privind organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte”.

La nivelul Serviciului Cazier Judiciar, Statistici și Evidențe Operative s-a înființat și camera de corpuri delicte în care se află valuta confiscată.

Însă...

Însă, conform acestui ordin, „mijloacele de plată în valută liber convertibilă se depun în conturile în valută deschise la dispoziția organelor de valorificare, la băncile selectate de acestea”.

Astfel, precizează Poliția Capitalei, „începând cu anul 2013 s-au făcut demersurile ncesare pentru a depune sumele în valută existente la o bancă comercială sau pentru restituirea acestora persoanelor în drept”.

La solicitarea evz.ro, oficiali din Poliția Capitalei au transmis că, în camerele de corpuri delicte se aflau, în 2019, aproape 25.000 de dovezi...

Mai exact, spun oficialii Poliției Capitalei, în camerele de corpuri delict în care se păstrează bunuri nesupuse unui regim special se aflau, anul trecut, 21.260 de probe.

Cea mai veche dovadă o reprezintă casetele video, confiscate în anul 1997 dintr-un târg din Sectorul 5, în timpul unei acțiuni.

În camera de corpuri delicte arme și muniții, la sfârșitul anului 2019 erau înregistrate 3.468 de dovezi. Cea mai veche dovadă datează din anul 1995.

Este vorba despre un pistol cu un încărcător și opt cartușe lacrimogene, un permis de port-armă, bunuri confiscate  de la o persoană arestată pntru furt.

De asemenea, camera de corpuri delicte în care se păstrează autovehiculele ridicate de polițiști avea în evidență, la sfârșitul anului trecut, 48 de dovezi, cea mai veche fiind din anul 2008.

Despre obiectele „îndosariate” , comisarul șef Costică Ionescu ne-a spus că polițiștii criminaliști au avut în custodie, de-a lungul anilor, pistoale, arbalete, cuțite și chiar un târnăcop, care a „zăcut” ani de zile prin fișetele denumite camere de dovezi, probă a unei crime comise la marginea Bucureștiului: un bărbat care și-a ucis fratele.