Exclusiv. Bruno Ștefan: Ludovic Orban dorește să redevină premier, ca trambulină pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024

Florin Citu, Ludovic Orban, PNL

Acestea sunt câteva dintre previziunile sociologului Bruno Ștefan prezentate într-un interviu acordat de acesta pentru Ev.Z. Astăzi vă prezentăm prima parte a interviului.

Klaus Iohannis l-ar susține pe Florin Cîțu pentru câștigarea șefiei PNL. Vlad Voiculescu este piatra de moară de gâtul guvernului de coaliție. Șeful statului l-ar putea înlătura din Guvern pe Vlad Voiculescu. Deocamdată, nu o face. Din PSD ar putea pleca parlamentari care să formeze un grup independent sub sigla PMP. PSD vrea un Guvern minoritar PNL pe care să-l susțină din Parlament pe modelul Cabinetului Tăriceanu.

 

Ada Meseșan: Suntem de invidiat. România are o clasă politică plină de vizionari. După doar trei luni și jumătate de la inaugurarea noului Legislativ și a unui nou Guvern liderii politici vorbesc deja despre alegerile prezidențiale de peste patru ani. PNL și USR-PLUS sunt preocupate și de congresele din toamnă iar PSD, de acțiuni care să-l acrediteze ca partid jucător. Cu cine considerați că merită să începeți previziunile dv. lunare pentru Ev. Z.?

Orban și-a început timpuriu campania pentru a-i intimida pe contracandidați

Bruno Ștefan: Să începem cu PNL, principalul partid de guvernare. Ludovic Orban și-a început din timp campania electorală internă pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al partidului pentru a intimida orice alt candidat care ar aspira la funcția lui. El știe că deși multe filiale județene și-au anunțat public susținerea pentru el, suficiente organizații liberale puternice nu s-au exprimat încă. Dau de exemplu organizația PNL din Giurgiu condusă de europalamentarul Dan Motreanu despre care știu că este împins de mulți liberali pentru a intra în competiție împotriva lui Orban. Motreanu nu este interesat de șefia PNL din câte știu eu dar nici nu s-a plasat pro-Orban. În aceeași situația sunt și organizațiile puternice din Transilvania, Cluj, Bihor și altele sau unele din Moldova. Jocurile nu sunt încă făcute în PNL deși Ludovic Orban a deschis balul.

Ada Meseșan: Este premierul Florin Cîțu competitorul lui Ludovic Orban la șefia PNL?

Florin Cîțu este precaut deși șeful statului l-ar susține

Bruno Ștefan: Da. Mulți liberali spun că președintele Klaus Iohannis l-ar susține pe Florin Cîțu în acest sens. Nu o spun eu, o spun cei din PNL. Deocamdată, fără să-și asume public afirmațiile. Florin Cîțu a dat niște semnale că este interesat de o poziție mai importantă decât cea de acum de vicepreședinte al PNL. Și aceea poate fi ori cea de prim-vicepreședinte ori cea de președinte al partidului. Cîțu este foarte precaut pentru că nu știe încă foarte sigur pe ce se poate baza. El nu este un veteran al partidului, nu a condus nici o organizație județeană. Este normal să fie precaut și pentru că este împins în competiția pentru președinția PNL de opozanții lui Orban.

Klaus Iohannis poate clarifica cine este potrivit pentru șefia PNL

Repet, organizațiile puternice ale PNL nu și-au declarat încă susținerea pentru Orban. Florin Cîțu așteaptă să vadă dacă acestea înclină spre el, dacă alte filiale nemulțumite de Ludovic Orban se vor îndrepta spre el și dacă șeful statului va da un semnal explicit că îl susține. Florin Cîțu nu își dorește să fie adversarul lui Ludovic Orban, chiar dacă ar intra în luptă pentru șefia PNL. Președintele Iohannis este cel care ar putea să lămurească cine să devină viitorul președinte al partidului dar, deocamdată, nu se amestecă în jocul intern din PNL.

Ada Meseșan: Ludovic Orban vrea să revină în funcția de premier dacă va câștiga alegerile din PNL. Credeți că șeful statului va accepta aceste schimbări? Iohannis s-a declarat mulțumit de activitatea lui Florin Cîțu ca premier.

Lui Ludovic Orban nu îi place să fie pe post de Liviu Dragnea

Bruno Ștefan: Da. Ludovic Orban dorește revenirea la Palatul Victoria. Lui nu îi place să fie pe post de Liviu Dragnea adică de făcător de jocuri politice din poziția de președinte al Camerei Deputaților. Iar Iohannis acceptă că există o viață internă în PNL, știe că are nevoie de partid pentru că fără sprijinul PNL proiectele lui de președinte pot eșua. El și PNL sunt parteneri. Jocul nu este tranșat în PNL si eu cred că Iohannis ezită să se bage. El nu este ca un Vodă care să dea cu bastonul pentru a fi el făcătorul de jocuri. El lasă jocul, viu. Eu cred că Iohannis îi prețuiește și pe Orban și pe Cîțu.

Ada Meseșan: De ce vrea Ludovic Orban se redevină premier? L-ar ajuta în competiția de prezidențiabil al PNL în anul 2024? Așa se prezumă. Dar asta, în condițiile în care guvernarea ar fi o reușită.

Bruno Ștefan: Orban este un strateg. Are viziunile lui. Una dintre ele este cea privind o unire cu Republica Moldova. Și este un om de dreapta, susține dezvoltarea mediului privat.

Ada Meseșan: Până acum Ludovic Orban a arătat că susține mai mult sistemul bugetar. Florin Cîțu este cel care presează miniștrii să aplice politici economice necesare mediului privat, el a cerut desființarea companiilor de stat bugetofage și fără profit.

Revenirea în funcția de premier în va ajuta pe Orban la prezidențialele din 2024

Bruno Ștefan: Mai mult teoretic si mai puțin practic, Ludovic Orban insistă totuși pentru competitivitatea mediului privat. Da, deși, într-adevăr, a susținut o politică protecționistă față de sistemul bugetar pe care și-a menținut-o și în 2021, Orban este un om de dreapta real. Va acționa în acest sens, vă asigur. Și să vă răspund la întrebarea anterioară. Poziția de premier îl va ajuta fără dubii în campania prezidențială. I-ar spori autoritatea în toată țara. Orban are o mare abilitate în comunicare. Este un om politic hârșâit, cu multă experiență. Anul 2020 a fost “Anul Orban”. El vrea să aibă mai multă forță. Are o mare determinare să intre în bătălia prezidențială în acest sens.

Dar mai există și alți lideri PNL de luat în seamă. Eu îl privesc pe Emil Boc drept un om foarte bine pregătit pentru conducerea PNL. Are forță politică reprezentativă în partid, este calculat, nu este o pușlama ca alții, este un om cu rezultate incontestabile. El a ținut odată frâiele puterii în mână, știe ce trebuie făcut.

Ada Meseșan: Dar Emil Boc nu s-a arătat interesat de jocurile politice centrale. Nici el nici alt lider important din Transilvania, Ilie Bolojan.

Bruno Ștefan: Da, Boc s-a dat singur la o parte. Știți de ce? Pentru că în PNL este o șerpăraie mai mare decât era în PD și în PDL, partide pe care le-a condus. De asta cred eu că Boc a preferat să rămână în administrația locală, la Cluj-Napoca, decât să administreze o adunătură de oportuniști de la Centru. Când vorbește în emisiuni TV este foarte serios, nu lansează scenarite, minciuni sau jigniri către adversarii politici. Ar fi bine pentru viața internă a PNL ca Emil Boc să fie mai activ politic.

Ada Meseșan: Campania internă din PNL afectează actul de guvernare? Guvernarea este cea de interes pentru cetățeni mai ales că suntem în criză socio-economică generată de pandemie.

Bruno Ștefan: Deocamdată, nu.

Ada Meseșan: Și liderii USR-PLUS sunt în campanie internă pentru alegeri precum cei din PNL. Ce previzionați în acest sens?

USR-PLUS fac scandal, nu guvernare

Bruno Ștefan: Aici sunt alte realități. Cei din USR-PLUS au copiat modelul PD din anii ’90, cel de ’’lupii tineri’’. Adică cei care dau totul la o parte ca să vină ei. Dar guvernarea nu este o joacă, nu te joci cu ministerele mai ales când nu ai nici o experiență politică sau managerială. Progresiștii nu au făcut nimic de când au venit la guvernare. Nu am văzut nici o intenție de a moderniza măcar un spital, de a avansa un proiect de îndreptare a justiției. Nimic!

Ei au venit doar cu scandal. Vreau să aud o strategie pentru sistemul de sănătate, vreau să văd cum va arăta justiția peste patru ani. O viziune. Nimic! Vedem doar joc de glezne pentru aburit opinia publică. Asta nu e guvernare. Fără o strategie care să fie prezentată măcar teoretic... Ei merg pe formula dacă noi nu știm să facem strategii atunci să le încurcăm pe ale altora.

Ada Meseșan: Cei de la USR-PLUS nu sunt singuri acasă. Responsabili pentru această neguvernare sunt președintele Iohannis, premierul Cîțu și PNL ca principal partid al coaliției. De ce nu intervin? Amenințarea  de rupere  a coaliției din partea USR-PLUS? Guvernare prin șantaj?

Bruno Ștefan: Da. Se vede asta. Sper ca președintele Iohannis să intervină. Este timpul și este atributul lui. Să pună termene clare miniștrilor, să facă o proiecție. Să impună o viziune.