După aproape 11 ani de detenție, fostul polițist Cristian Cioacă - condamnat la 15 ani și 8 luni pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu - ar putea respira din nou aerul libertății. Mai are o barieră de trecut.
Un prim pas uriaș spre viața de ”afară” l-a făcut miercuri, 10 mai, când comisia Penitenciarului Mioveni care i-a studiat dosarul a văzut în deținutul Cioacă un om reabilitat și l-a propus pentru eliberare condiționată. Ultimul cuvânt îl va avea însă instanța care-i va judeca cererea.
Două tentative de liberare condiționată în patru luni
În ultimele patru luni, Cioacă a avut două tentative de a părăsi pușcăria din Mioveni pentru bună purtare, înainte de ispășirea pedepsei. Prima a fost în luna ianuarie când, însă, comisia închisorii nu a văzut în fostul ofițer de Ordine Publică de la Poliția Brașov un personaj pregătit să reintre în viața de om liber. A doua oară, însă, evaluatorii - judecătorul de supraveghere care este și președintele comisiei, directorul pușcăriei, responsabilul cu siguranța deținerii, specialistul care are în grijă educația și asistența psihosocială, dar și un consilier de probațiune, au căzut de acord că deținutul Cioacă Cristian întrunește toate condițiile care să-i permită să plece acasă. Astfel, miercuri, 10 mai, cel condamnat pentru uciderera soției sale, Elodia Ghinescu, a primit avizul favorabil la care a visat în ultimele luni.
Cioacă, deținutul-model
În luarea unei decizii, membrii comsiei de liberare condiționată a Penitenciarului Mioveni au ținut cont de faptul că Cioacă este unul dintre deținuții-model ce a adunat peste 100 de recompense. Acestea au constat în sporirea numărului de vizite și de suplimentarea pachetelor, dar și în permisii de week-end și vizite intime. Mai mult de atât, fostul ofițer care muncește la spălătorie nu a fost sancționat nici măcar o dată. Despre toate acestea EVZ a scris recent în exclusivitate. ”Deținutul (n.r. Cristian Cioacă) nu a creat niciodată probleme. Nu are nici măcar o sancțiune și a fost recompensat de peste 100 de ori pentru felul în care participă la activitățile din penitenciar (n.r. cursuri și programe educaționale)”, ne-au dezvăluit la acea dată surse din penitenciar.
Magistrații au ultimul cuvânt
Pentru a-și face bagajele și a părăsi definitiv celula pe care o împarte cu 7-10 deținuți, Cristian Cioacă mai are de trecut un hop. Cererea sa cu propunere de liberare condiționată, care a primit deja avizul favorabil al comisiei închisorii, trebuie studiată și confirmată de magistrații Judecătoriei Pitești care, la termenul fixat pentru data de 17 mai, vor avea ultimul cuvânt. Și un eventual recurs al procurorilor ar putea bloca eliberarea fostului polițist înainte de termen, dar, la rându-i, Cioacă poate ataca cu recurs deciziile care îi vor bloca ieșirea din penitenciar.
Cazul ”Elodia”, o dispariție transformată în crimă
Cercetările în cazul ”Elodia” au început pentru dispariția avocatei de care nu se mai știe nimic din noaptea de 29 spre 30 august 2007, când soțul ei, Cioacă, a dat alarma. Întârzierea de câteva zile cu care a reclamat dispariția l-a transformat pe Cristian Cioacă în suspect principal. Ancheta care a urmat l-a adus pe fostul polițist brașovean în postura de criminal care, chiar și în lipsa cadavrului nedescoperit, a fost totuși condamnat inițial la 22 de ani de închisoare, pedeapsă ce i-a fost redusă de Curtea de Apel Pitești la 15 ani și opt luni, odată cu schimbarea încadrării juridice în lovituri cauzatoare de moarte.