DNA a transmis că a reținut-o pe Sorina Pintea. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat 7% dintr-un contract. Însă banii pentru acest contract au fost furnizați, oficial, încă de anul trecut de la cel mai înalt nivel…iar calculele nu coincid cu cele ale procurorilor.
În controversata reținere a fostului ministru al Sănătății, DNA precizează doar că Sorina Pintea ar fi primit banii în contul unui comision de 7 %, pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu o societate comercială.
Această investiție, însă, a fost anunțată, oficial, pe pagina Ministerului Sănătății, pe 28 august 2019.
Atunci, Ministerul Sănătății scria despre o investiți de 14 milioane de lei în Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” din Baia Mare, acolo unde este manager, acum, Sorinea Pintea.
DNA spune, însă că s-a dat mită 120.000 de lei și 10.000 de euro, adică aproximativ 165.000 de lei.
Din calcul nu reiese că presupusa mită ar reprezenta 7% din 14 milioane, care reprezintă, în fapt, circa 980.000 de lei.
Iată ce scria, atunci, Ministerul Sănătății....
„Sorina Pintea, ministrul Sănătății a verificat astăzi modul în care sunt utilizate fondurile alocate de Ministerul Sănătății la Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” din Baia Mare.
Anul acesta, Ministerul Sănătății a alocat 14 milioane de lei unității sanitare pentru achiziția de aparatură medicală și pentru reabilitarea, modernizarea și retehnologizarea mai multor secții si structuri ale unității.
Cu banii primiți va fi înființat blocul operator pentru chirurgie cardiovasculară, a fost achiziționată aparatură modernă pentru secția de neurochirurgiei, a fost reabilitata complet si dotată secția de anatomie patologică.
De asemenea, va fi modernizată și retehnologizată complet bucătăria spitalului, iar holul de la intrarea în unitate va fi renovat”, a transmis, pe 28 august 2019, Ministerul Sănătății.
În comunicatul DNA se face referire la aceeași investiție...
„ În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a transmis, pe 29 februarie 2020, DNA.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Maramureș, asigurând asistența medicală de specialitate pentru peste 100.000 de locuitori din municipiul Baia Mare, respectiv peste 500.000 de locuitori ai județului, iar pentru unele specialități (cardiologie intervențională: implant stimulatoare cardiace și defibrilatoare automate interne, neurochirurgie, chirurgie vasculară periferică) deservește și bolnavii din județele limitrofe, respectiv Satu Mare și Sălaj.