Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, cel care a blocat aderarea României la Schengen, le-a transmis românilor că are „mare înțelegere” pentru așteptările lor, dar că mai este „cale lungă”. Între timp, România pierde sume imense anual din cauza refuzului de a fi primiți în spațiul Schengen.
Aflat în prima sa vizită la București, oficialul de la Viena a invocat aceleași argumente din decembrie, și anume că anul trecut, în Austria au intrat ilegal peste 110.000 de persoane, din care peste 80.000 neînregistrate, iar sistemul de protecție a frontierelor se dovedește în continuare nefuncțional.
După Nehammer, și Gerhard Karner ne-a tratat de sus
Oficialul austriac a admis că autoritățile române au făcut progrese considerabile în privința securizării frontierelor și a gestionării migrației. Totuși românii mai au de așteptat până vor fi primiți în spațiul Schengen. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI România de joi au analizat mesajele transmise de vizita importantului demnitar austriac.
„Ieri în România s-a întâmplat un lucru extraordinar de grav. Îl amintesc pentru că are legătură cu ceea ce se întâmplă la nivel european. Venind el la întâlnirea cu dl. Bode, domnul ministru de Interne al Austriei ne-a spus cu subiect și predicat, fără niciun fel de tresărire, băieți mai aveți cale lungă. Bode, mic cum e, țopăia pe lângă el, noi vrem în 2023. Ăsta se uita către el, nu, nicio șansă. Băieți, flit, cu o aroganță, cu o scârbă... Mai mare umilință de când fac eu presă, de 31 de ani, n-am văzut în viața mea. Și când venea delegația FMI-ului în anii 90, era unul care avea talpa ruptă la pantofi, până și ăla era mai rezervat. Ăsta a veni ieri și ne-a umplut de zoaie", a comentat Turcescu.
„Asta e atitudine de stăpân", a remarcat jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră.
Fără Schengen, România pierde miliarde pe an
„Tu faci un efort, îți nenorocești propriul popor, nu numai noi, și polonezii, dar noi suntem în situația în care nu suntem în Schengen. Schengen care ne-ar aduce niște miliarde pe an. În mod direct avem de suferit, trec cerealele ucrainene, dezechilibrează piața. Dacă Uniunea Europeană era realmente ceea ce îi spune titulatura, uniune, asta înseamnă că te ții de mânuță la bine și la rău. Ăsta care a venit din Germania ar fi trebuit să coboare din avion și să pupe pământul românesc, vă mulțumim pentru efortul pe care-l faceți", a mai observat jurnalistul EVZ.
„El este expresia voinței comune a bogaților Europei. Toți au avut colonii, nu le-a dispărut instinctul de colonizator. Toți ne folosesc drept o colonie. Resursele ni le iau. Ai văzut un gest la români să ne răscumpărăm OMV-ul? Germanii au răscumpărat, Anglia a răscumpărat, deci e o practică. Ai simțit că există vreo revoltă vizavi de Austria? Nici măcar boicotul. Asta e, atâta merităm. Ei nu ne dau mai mult decât merităm și decât cerem", a replicat Tavi Hoandră.
Cotizăm mult, dar degeaba?
În altă ordine de idei, a completat moderatorul podcastului, România face cheltuieli extraordinare la cererea Comisiei Europene, care pe de altă parte îndeamnă țările membre la austeritate. Un risc pentru generațiile viitoare, a punctat Turcescu.
„De ce trebuie să o ducem noi prost în momentul de față? Am înțeles că băgăm niște miliarde în industria de armament, că la ora industria europeană este industria de armament punct, nu se mai fabrică nimic altceva. (...) Pe de altă parte noi am făcut cheltuieli imense. Sincer eu m-am cam săturat. Ce ne facem cu ăștia? Ne spun că trebuie să suferim cu toții. Nu au niciun fel de soluție de a ieși din marasmul economic existent și cel care va veni. Ce facem, ne ducem cu toții în groapă, mai ales economic, pentru că niște nebuni îi spun coanei Europa că trebuie să luptăm împotriva lui Putin chiar dacă vom muri de foame? Vor muri generații întregi de foame pentru că ăștia sunt bani care se rostogolesc".
Emisiunea tip podcast poate fi vizionată AICI