Zice ANAF că se uită la pozele noastre din vacanțe, la operațiile estetice, la șampania adusă la masă cu roaba, adică la traiul dus „pe barosăneală”. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play au demonstrat de ce declarațiile incendiare ale șefului ANAF, Lucian Heiuș, sunt doar o retorică populistă.
Nici nu știi dacă e de râs sau de plâns. Cum naiba vor face inspectorii asta?! Vor sta să numere ieșirile în cluburi sau vacanțele pe yacht-uri ale pițipoancelor și ale cocalarilor? Vor căuta bombardierii care iau ajutor social și apoi dau cu sutele de euro în maneliști?
Pentru șefii ANAF, românii = Mafia
Robert Turcescu și invitații săi au denunțat la unison metoda populistă, la limita manelismului, prin care actualul șef ANAF, Lucian Heiuș, a ieșit în spațiul public cu amenințări dure către toți contribuabilii, inclusiv cei onești, de parcă ar fi amenințat Mafia italiană.
În opinia jurnalistului Mirel Curea, declarațiile șefului Fiscului sunt pură retorică, fiindcă și în cazul marilor averi ilicite, statul trebuie să demonstreze că acestea s-au clădit prin încălcarea legii, explicând legătura dintre legi și obligațiile fiscale ale contribuabilului. „Discursul lui Heiuș e o jignire imbecil-populistă. Statul trebuie să justifice diferența (n.r. - de avere), nu cetățeanul".
Adrian Negrescu: Bat câmpii
Consultantul fiscal Adrian Negrescu a criticat felul în care șeful ANAF s-a adresat cetățenilor, precum și precaritatea argumentelor instituției. „După ei 1 din 4 familii din România este evazionistă. De unde au luat 20 milioane de CNP-uri? Avem 2o de milioane de contribuabili? Au pus și copiii, pensionarii, decedații? Frizează ridicolul suma asta de 20 de miliarde de euro (n.r. - evaziunea fiscală pe care o suspectează ANAF la românii cu averi ilicite). Neîncasarea TVA e undeva la 7 miliarde de euro. Ar însemna că persoanele fizice fac o evaziune aproape dublă decât companiile din România. E cel puțin sub semnul întrebării", a detaliat expertul fiscal în podcastul EVZ Play.
Adrian Negrescu a adăugat că, dacă vroiau cu adevărat să fie credibili, funcționarii ANAF trebuia să facă publice documentele care arată că s-a comis evaziune fiscală de fix 20 miliarde de euro de către românii pe care îi suspectează de ascunderea averii.
Emisiunea integrală: