Conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol a descoperit, în plină pandemie, că în mai multe farmacii de pe litoral se comercializează nămol sapropelic, în pachete frumos ambalate, pe eticheta cărora tronează numele unor firme fantomă, deși vânzarea lui este interzisă prin lege.
„Aurul negru”, cum i se spune nămolului tămăduitor de la Techirghiol, nu poate fi vândut de către oricine, deși, în anii trecuți, pe plajele litoralului puteau fi văzuți comercianți ambulanți care îl colectau din zonele neamenajate, unde substanța minune și-a pierdut proprietățile curative, și îl umpleau în sticle de plastic.
Numărul celor care strigau „ia nămolul de Techirghiol, neamule!” a scăzut în ultima perioadă, polițiștii locali îi cunosc, le confiscă marfa și îi amendează.
Mai nou, „nămolul terapeutic sapropelic de Techirghiol”, care conține „100% nămol natural plus un strop de apă sărată”, a fost descoperit în farmaciile din sudul litoralului. Nu este exclus să fie și în farmacii din țară. Pachetul are o greutate de 600 de grame și se vinde cu 12 lei. Reprezentanții sanatoriului au cumpărat chiar câteva pachete, obținând și factura aferentă. Ceea ce nu știu „afaceriștii” este că vânzarea nămolului de Techirghiol este total interzisă. Cel care deține marca înregistrată pentru nămolul sapropelic este numai Sanatoriul Balnear Techirghiol.
„Este total ilegal, ținând cont că pe aceste pungi nu sunt trecute date clare despre societatea care îl produce și, mai presus de asta, noi suntem singurii care vindem nămol, fără adaos comercial, și numai bazelor de tratament, care demonstrează că pot beneficia de el în anumite condiții și cu toate avizele de specialitate necesare. În contractul pe care îl încheiem cu acestea, se menționează strict obligativitatea returnării acestui nămol, în proporție de 80-90%. Pentru că acest nămol trebuie să ajungă, înapoi, în lac. Nămolul nu este o resursă inepuizabilă”, a declarat, pentru EVZ, managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan.
Ce legătură există între nămolul de Techirghiol și creșterea ovinelor
Managerul precizează că Certificatul de marcă înregistrată este pentru tot nămolul din lacul Techirghiol. „Cine exploatează nămolul sapropelic din lac ar trebui să ceară acordul Sanatoriului Balnear ca să îl poată comercializa. Am luat acest certificat tocmai pentru a stopa acest fenomen al furtului de nămol”, a explicat Roxana Almășan. De altfel, sanatoriul trebuie să dea socoteală, periodic, Agenției Naționale de Resurse Minerale, prezentându-i un raport strict. Cantitatea de nămol scoasă din lac, cantitatea folosită în scop terapeutic, cui este trimis nămolul, cât s-a întors.
Primele încercări de a face din vânzarea nămolului furat din lacul Techirghiol o afacere profitabilă au fost descoperite în 2019, când, potrivit șefului Serviciului Aprovizionare al sanatoriului, Ciprian Ripiciuc, „am observat că „nămol 100% natural, extras din lacul Techirghiol”, era vândul prin farmacii, în sticle din plastic, cu etichete pe care era trecută o firmă din Galați, cu o adresă din Techirghiol, care s-a dovedit a fi falsă. La acea adresă, apărea o asociație a crescătorilor de ovine. Site-ul apartine unei persoane private si nu are legătură cu vreo instituție a statului”.
Alarmată și, mai ales, îngrijorată de calitatea îndoielnică a nămolului vândut sub eticheta Techirghiol, Sanatoriul a făcut adrese oficiale către Protecția Consumatorilor și către Poliția din oraș, în care a reclamat „comerțul ilegal cu nămol și folosirea unei mărci înregistrate de către persoane a căror identitate nu o cunoaștem”. Autorităților de control li s-a explicat că numai sanatoriul „are obligativitatea de exploatare a nămolului, în anumite condiții, iar livrarea produsului se efectuează doar instituțiilor sau societăților care sunt atestate să desfășoare activități în domeniul medico-balnear”.
Reclamație clasată. Trebuia pe persoană fizică, nu juridică
S-a cerut, astfel, „verificarea și modalitatea de îmbuteliere a produsului comercializat, care, în opinia noastră, are o calitate îndoielnică”. Răspunsul OPC a fost șocant. „Petiția dumneavoastră a fost clasată pentru că prin consumator se înțelege orice persoană fizică, sau grup de persoane fizice, constituite în asociații, care acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție artizanale ori liberale. Dumneavoastră, ca petent, sunteți persoană juridică, nu persoană fizică”.
Iar Poliția Techirghiol a fost și mai concisă. A trimis, după trei luni, un răspuns prin care se arată că adresa de la sanatoriu a fost redirecționată, „spre competență soluționare”, Biroului Economic al Poliției Mangalia. De atunci, a trecut fix un an și nimic. Singurii care, se pare, s-au mobilizat au fost chiar „comercianții”, care, probabil informați de cine trebui, și-au continut înfloritoarea afacere cu nămol de Techirghiol, schimbând însă politica de marketing.
Au renunțat la sticlele din plastic, au găsit o altă denumire pentru numele producătorului, au ambalat „nămolul de Techirghiol” în pachete elegante, vidate, au pus și instrucțiuni de folosire, chiar și termen de garanție. Numele producătorului seamănă cu al unui laborator de analize, iar la distribuitor apare o firmă care nu există, dar cu adresă în „București, sector 1, numărul 10, România”. Pe pachet este printată și o aplicație, pentru contactarea distribuitorului, dar nu se deschide. E invalidă.
Conducerea sanatoriului crede că dacă poliția ar urmări lanțul înapoi, de la farmacie, se poate ajunge exact la sursă. S-ar afla astfel cine acționează, vânzând, aparent legal, prin farmacii, ceea ce se cheamă a fi nămol sapropelic de Techirghiol. Pentru că este posibil ca la mijloc să fie vorba, pe lângă evaziune fiscală, chiar și de o escrocherie de proporții, în lipsa reacției autorităților, conducerea Sanatoriului va trimite, spre analiză, o parte din pachetele vândute prin farmacii la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimoatologie.