Zina Dumitrescu sau „mama Zina”, așa cum îi spuneau apropiații s-a stins din viață joi, în azilul în care și-a petrecut ultimii ani. Celebra formatoare de modele a anilor 80 suferea de o boala incurabilă, dură și greu de gestionat.
Nu a avut niciun membru al familiei alături în ultimii săi ani de viață și de suferință. Mama Zina a găsit alinarea chinului provocat de boala Alzheimer doar în colegii ei de la azil. Fiul ei nu o vizita, iar pensia nu era suficientă pentru a acoperi costurile cazării și a medicamentelor, dar mai multe vedete, cât și patronii căminului, au suportat toate cheltuielile.
Din păcate, boala degenerativă progresivă o schimbase total pe doamna modei.
Un medic care a avut ocazia să o cunoască pe Zina Dumitrescu în urmă cu mai mulți ani, când probabil se afla la debutul bolii, a oferit o explicație plauzibilă pentru faptul că, așa cum au spus cei de la azilul unde era internată, „mama Zina refuza să mai mănânce, iar asta i-a grăbit sfârșitul”.
„De două zile stătea în cameră. Era foarte abătută şi a refuzat să mai mănânce. În ultima perioadă se uita mai mult la televizor, la ştiri. Am întrebat-o chiar şi astăzi, înainte să se stingă, dacă este bine. Ea a spus că este în regulă. Niciodată nu se plângea. Noi ştiam că starea ei se degradase. Am întrebat-o de multe ori ce o supără şi dacă are nevoie de ceva. Nu spunea nimic", a povestit directorul azilului într-o intervenţie telefonică la Antena Stars. Tot directorul a mărturisit că Zina suferea enorm de dorul fiului ei, Cătălin Negreanu, care ar fi abandonat-o printre străini.
Mama Zina alături de patronul azllului
Medicul a explicat pentru EVZ că refuzul de a mânca este o consecință a bolii, un simptom care arată progresul Alzheimer: „Așa se manifestă această boală la final. Bolnavul pur și simplu nu mai simte senzația de foame și ajunge să creadă că a mâncat recent. Știința încă nu a deslușit toate misterele acestei afecțiuni neurologice, dar înfometarea este un lucru desîntâlnit. De aceea un bolnav de Alzheimer are nevoie de toata atenția și îngrijirea apropiaților. În special de răbdare. Și, totuși, în final, oricâtă răbdare ar avea, boala învinge, depășind puterile aparținătorilor. De la un punct nu se mai poate face nimic. Mama Zina s-a încadrat în clasamentul maxim al speranței de viață de după diagnostic, fiind mai bine de 7 ani de la debut, ceea ce înseamnă că a fost îngrijită corespunzător”, a spus doctorul.
Ce declara patronul azilului în urmă cu trei ani
”Problemele au apărut în urmă cu un an (n.r. 2015). Fiul Zinei nu a mai plătit deloc. Nu doar că nu a mai plătit, dar şi-a închis şi telefonul şi nu am mai avut cum să dăm de el. Nici măcar prin prieteni sau cunoştinţe nu am reuşit să-l găsim. Sincer să vă spun, habar nu am dacă a fost plecat din ţară, cert este că nici mama lui nu l-a mai văzut. Cât despre azil, taxa nu a mai fost plătită din vara trecută. În total sunt vreo 300 de milioane de lei vechi datorie. Eu nu mă refer aici doar la cazare, au fost şi alte costuri, tratamente, medici, pastile, pe care mi le-am asumat eu. Cert este că şi înainte, când Cătălin o vizita pe Zina, ce-i drept destul de rar, au fost probleme, pentru că plătea greu, întârzia în fiecare lună cu banii. Mama Zina are pensie, însă o primeşte Cătălin, fiul ei. Au fost situaţii când trebuia să-l informăm despre starea ei de sănătate, ori ea voia să vorbească cu fiul ei, şi nu ştiam ce să-i spunem. Am încercat de fiecare dată să o menajăm în privinţa situaţiei, ca să nu-şi facă griji”, a declarat Ion Cassian, patronul azilului din Ghermăneşti, unde taxa lunară pentru un pacient este de 2.500 de lei, dar poate varia în funcţie de complexitatea problemelor de sănătate.