Exclusiv. Adevăratul motiv pentru care a fost huiduit Klaus Iohannis la Iași. Marea golăneală – marca PSD

Iașiul i-a primit cu răceală pe Președintele Klaus Johannis și pe premierul Ludovic Orban la sărbătoarea Micii Uniri de pe 24 ianuarie. Din mulțime s-au auzit huiduieli, participanții au adus pancarte și bannere (vreo 30 la număr) cu nemulțumirile ieșenilor, cea mai vizibilă fiind față de lipsa infrastructurii în municipiu - o autostradă care să lege Moldova de centru.

Iașiul i-a primit cu răceală pe Președintele Klaus Johannis și pe premierul Ludovic Orban la sărbătoarea Micii Uniri de pe 24 ianuarie. Din mulțime s-au auzit huiduieli, participanții au adus pancarte și bannere (vreo 30 la număr) cu nemulțumirile ieșenilor, cea mai vizibilă fiind față de lipsa infrastructurii în municipiu - o autostradă care să lege Moldova de centru.

La prima vedere, nimic ieșit din logica politică - coaliția liberală Premier-Președinte este primită cu răceală de ieșenii care în mod tradițional au pus umărul ca PSD să câștige en fanfare alegeri legislative și locale. Dedesubturile evenimentului sunt mai complexe. 

La problemele pe care le are Iașiul – și găsiți câte vreți prin presa locală – poluarea cumplită, trafic infernal pe Bucium, parcuri defrișate pentru mafia imobiliară, ieșeni care stau 45 de minute în frig să le vină vreun autobuz, nepotisme la primărie și tot așa, ținta firească a huiduielilor ar fi trebuit să fie tocmai cel care le-a moștenit fără a le rezolva, adică primarul în exercițiu, Mihai Chirica.

Fostul PSD-ist, dat afară din partid pentru că l-a criticat pe Liviu Dragnea, n-a reușit să rezolve nimic din problemele mai mici sau mai mari ale ieșenilor. 

Cât de credibil este un om care conduce de patru ani al treilea cel mai poluat oraș din România, care avea toate pârghiile să schimbe ceva și care postează pe Facebook stupidități de genul: “Începând cu această zi, orice decizie voi lua va avea ca principal obiectiv protejarea, conservarea și refacerea fiecărei componente a mediului în care trăim”, vă dați seama și singuri. Asta scria pe 4 ianuarie Chirica în contextul dezastrului ecologic din Australia.

Numai că, deși ieșenii sunt nemulțumiți de primarul lor, huiduielile cele mai puternice au vizat tandemul Iohannis-Orban, o dovadă că efuziunea critică nu a fost tocmai spontană. Altfel, în mod logic și Chirica ar fi trebuit să se „bucure” de o primire cel puțin la fel de rece din partea mulțimii. 

De ce au apărut huiduielile?

Ca și tandemul liberal, și primarul Chirica este tot în logică electorală. Cum își dorește încă un mandat de primar și cum știe bine opțiunile tradițional roșii ale electoratului din Iași, a înțeles că dă bine în ochii alegătorilor nemulțumiți să iște niște valuri de opoziție, chit că nu mai e membru al PSD. Cel mai probabil, vrea să recâștige sprijinul social-democraților conduși acum interimar de Marcel Ciolacu.

Ca independent are șanse mici spre nule să câștige, mai ales dacă se va rămâne la un singur tur de scrutin, singura soluție fiind să reintre în grațiile unui partid, mult mai probabil tot PSD. 

Și-a și pregătit terenul în acest sens, spunând că ceea ce l-a scos din PSD este atitudinea retrogradă a lui Dragnea, că România are nevoie de lideri moderni, care să comunice. Acum, că Dragnea nu mai este la putere, PSD îi face din nou cu ochiul lui Chirica, iar el îi răspunde complice. 

Ba chiar, ca semn de bună credință mai pune la cale și niște huiduieli anti-liberale. Și ce ocazie mai bună decât mitingul de pe 24 ianuarie să arate la centru că Iașul, în fruntea căruia se află el, Chirica, este anti-PNL, adică anti-Iohannis și anti-Orban?! 

Ce nu înțelege primarul Chirica este că rezolvarea problemelor amintite aici, dar spuse în nenumărate rânduri la centru și local, nu se negociază în funcție de culoarea politică și că drumurile cerute de ieșeni trebuie construite. Degeaba orchestrează proteste antiliberale, dacă nu pune la treabă aparatul pe care l-a condus patru ani fără nici un rezultat. 

În plus, cum Moldova deține recorduri triste în materie de baronet și corupți la mia de locuitori, nu e cumva de înțeles ca finanțatorii privați sau Statul să fie speriați suficient de tare ca să nu dirijeze bani mulți către găurile negre din administrația locală?!