Exclusiv. A început „Acțiunea Flotantul”. Cât se plătește pentru un vot

Mai sunt patru luni până la alegerile locale, iar în țară a început acțiunea ”flotantul”. Politicienii pun la bătaie bani serioși pentru a-și asigura rămânerea în funcții sau obținerea unora. Adevărate rețele de cunoștințe afost deja angrenate și puse în mișcare. Manevra e ca o pânză de păianjen care se țease și se tot lărgește. Ca să nu bată nimic la ochi, mutațiile au început să se facă din februarie.

Mai multe persoane din  județul Timiș au fost ofertate cu câte 200 de lei fiecare ca să își facă viză de flotant într-o anume comună și să voteze un anume primar ce se va prezenta la noul tur de scrutin. Ofertă e cât se poate de serioasă. ”Vrei să faci 2 mil? Tre să votăm un primar, în iulie, la Secaș. Și tre să semnezi doar ceva ca să îți facă flotant” – așa arată una din invitațiile transmise prin intermediul unei rețele de socializare, unei persoane care a declinat oferta.

Se racolează persoane dispuse să își facă vize de flotant, și care, ulterior, pentru că sunt remunerate în acest sens, vor vota cu persoana indicată. Fiecare persoană care spune ”da” fraudei e solicitată să mai aducă și alți cunoscuți în rețea.

O altă discuție, cu o altă persoană, în posesia căreia intrat Evz.ro, oferă și mai multe „detalii tehnice”, în același caz. Persoana accesată a fost chemată luni, la administrația publică din localitate. Și, mai mult, e nominalizat și candidatul pentru care trebuie să voteze. Redăm în cele ce urmează discuția:

X: Ai putea luni, dimi?

Y: Pe la ce oră?

X: Încă nu știu exact ora, te anunț mâine sau poimâine. E ok?

Y: Și cum procedăm? Ce trebuie să fac?

X: Oricum, până în ora 12 e programu. Să ai buletinu, facem flotant, și apoi în mai la votat să vii. Dar de aia ne ocupăm noi.

Y: Ok. Și bani când primesc?

X: Doar că flotant durează 2 – 3 zile până e gata, și trebuie lăsat buletinul la cei de la poliție. 100 de lei luni (primești) și 100 de lei când votezi.

Y: Oke. Îmi scrieți la ce oră și unde.

X: Bun dragă. Și în caz că mai știi pe cineva care ar vrea, cunoștințe etc...

Y: Da. Și cum se numește Domnul pe care trebuie să îl votez?

X: Sincer nu îi știu numele de familie, porecla este Simi.

Y: Am înțeles.

În povestea aceasta, invitația la flotant și vot contra cost e lansata de nora unui funcționar public din Primăria Lugoj, arată sursele Evz.ro. Marți, 11 februarie, femeia a fost invitată la Parchet, la audieri, de către un comisar DGA, au mai confirmat aceleași surse.

Polițiștii și vizele de flotant

Merită însă privite cu atenție cel puțin două aspecte. Pe de o parte, faptul că aceasta menționează poliția în momentul în care ofertează cu câte 200 de lei persoanele dispuse să își facă flotant și să voteze cu un candidat anume. ”Buletinul trebuie să rămână la Poliție”, spune X. Or, știe oricine, în solicitarea unei vize de flotant, poliția nu are nicio atribuție, întreaga birocrație se desfășoară la departamentul de Evidența Populației din cadrul primăriei localității respective.

Comuna Secaș, căci, așa cum am arătat, despre ea e vorba, are propriul post de Poliție, unde lucrează trei oameni ai legii: un șef și doi subalterni.

Alegeri 2016: prezență la vot de peste 200%; cei mai mulți alegători, cu flotant

Al doilea aspect, poate și mai important, ține de ceea ce s-a întâmplat în aceeași comună din județul Timiș,  la alegerile trecute, în 2016.  Așa cum presa a relatat atunci, vedeta alegerilor locale din 2016 în judeţul Timiş a fost exact comuna Secaş, unde s-a înregistrat o prezență la vot uriașă, din cauza persoanelor care au votat pe baza vizei de flotant, atât în centrul de comună cât și în satele aparținătoare, Checheș, Crivobara, Vizma.

Spere exemplu, numai în satul Crivobara, în circumscripţia Secaş, prezenţa la urne a fost de 226,87 % la finalul zilei de vot. Așa a fost ales primar Simion Pop, candidat din partea UNPR. Pe cifre, numărul votanților cu flotant a depășit numărul persoanelor de pe lista permanentă electorală. Povestea acestuia e fascinantă: în copilărie, a ajuns în Secaș ca slugă la un cioban, apoi i-a câștigat încrederea, și mâna fetei, devenindu-i angajatorului, în final, ginere, după cum s-a relatat în presă. Și-a făcut socrul tare mândru când a ajuns edil.

În oferta ”flotantul și votul”, numele celui care trebuie votat contra 200 de lei este ”Simi”.

Simion e un nume des întâlnit în zonă, la fel și Simona, în cazul în care persoana care oferă informația s-ar fi încurcat cu privire la sexul candidatului.

Evz.ro a stat de vorbă cu actualul edil care a spus că nu poate fi vorba neaparat despre el, având în vedere că nu și-a anunțat, momentan, candidatura. Doar Pro România a făcut-o.

„Am candidat data trecută dintr-o ambiție, deocamdată nu mi-am anunțat candidatura. Există unele persoane care locuiesc în comună și care la alegerile trecute au dorit să își facă flotant. Sunt 4000 de proprietăți în comună. Ei au spus ”dom’ primar, noi, dacă e nevoie, vă ajutăm”. O să apelez dacă o să fiu nevoit. Eu am făcut foarte multe în comună aici, ceea ce, după revoluție nu s-a întâmplat”, a declarat, pentru Evz.ro, edilul în exercițiu din Secaș, Simion Pop.