Începând de la “bobocii” din clasele primare și terminând cu absolvenții de liceu, cu toții vor trece prin focurile examenelor, înainte de a intra în vacanța mare.
O perioadă extrem de aglomerată îi așteaptă pe cei 3,2 milioane de elevi, care au revenit astăzi din vacanță. Ultima parte din anul școlar va fi înțesat cu teze, evaluări și examene naționale cărora șefii din Educație le-au adăugat elemente de noutate.
Evaluări cu „surprize”
Până pe data de 23 mai, elevii de gimnaziu și liceu vor susține tezele obișnuite, în vreme ce colegii lor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, vor susține un set special de evaluări. Notele nu vor fi trecute în catalog. Programate să se desfășoare în perioada 6 - 29 mai, în două sesiuni, aceste testări se realizează pentru prima dată la nivel național. Ele se vor a fi o radiografie a sistemului de învățământ și au ca scop familiarizarea elevilor mai mici cu atmosfera de examen.
Ideea acestor evaluări nu este susținută în totalitate nici de dascăli, nici de elevi. Micuții de clasa a IV-a, spre exemplu, care au rezolvat modelele de subiecte spun că exercițiile sunt mult prea ușoare și că, de fapt, s-ar preta mai bine la clasa a II-a. Pe de altă parte, dascălii nu știu dacă testările vor fi sau nu eșantionate, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. „«Bâjbâielile» în metodologie se răsfrâng asupra elevilori”, este de părere Elena Nicolae, învăţătoare la clasa a IV-a, la Şcoala Nr. 88 din Capitală.
Liceenii termină școala pe 30 mai
Până la începerea oficială a vacanței de vară, pe 21 iunie, elevii de clasa a VIII-a și a XIIa au de trecut două mari hopuri. Cei de la clasa a VIII-a termină anul școlar pe data de 13 iunie, iar examenele încep zece zile mai târziu. Spre deosebire de ceilalți ani, media de la Evaluarea Națională va cântări mai greu la admitere la liceu, în proporție de 75%. Liceeni, în schimb, vor termina cursurile pe 30 mai, pentru a începe examenele orale de Bac de la data de 10 iunie, iar cele scrise pe 30 iunie.