O campanie de promovare a integrității la examenele de absolvire a gimnaziului a fost lansată de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), cu suportul GIZ. Campania cu genericul „Fii ONEST! Nu copia” are scopul să asigure un proces echitabil și transparent de organizare a examenelor de absolvire a gimnaziului, astfel ca fiecare elev să obțină rezultatul pe care îl merită, au anunțat, într-o conferință de presă, ministrul Dan Perciun și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov.
,,Ministerul Educației și Cercetării a decis ca, în acest an, în opt raioane ale țării să avem măsuri administrative adiționale pentru a asigura buna desfășurare a examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Motivele care ne-au determinat să facem acest lucru sunt decalajele în unele raioane între rezultatele de la examenele de absolvire a gimnaziului și la examenul de Bacalaureat. Ulterior, o parte din teste vor fi examinate centralizat în așa fel încât să ne asigurăm că și verificarea se desfășoară corespunzător”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Examene 2024. Se caută voluntari pentru supravegherea elevilor
ANCE a desfășurat întâlniri online cu toți profesorii și directorii din aceste opt raioane care sunt vizate, fiind transmis un mesaj general de încurajare și de mobilizare pentru a oferi absolvenților susținerea necesară pentru a se pregăti de examene și a le susține cu brio. ,,În luna mai vom organiza instruiri online și cu elevii din aceste raioane pentru a le răspunde la cele mai frecvente întrebări în efortul de a încuraja și susține pregătirea corespunzătoare pentru examene”, a spus Dan Perciun.
Organizatorii campaniei vor selecta circa 400 de voluntari, care vor fi prezenți în sălile de examen, alături de absolvenții de gimnaziu, pentru a asigura că regulile sunt respectate și pentru a preveni frauda sau copiatul.
Persoanele care doresc să se alăture acestei inițiative trebuie să completeze un formular de participare pe site-ul https://fiio9est.md/, iar ulterior să participe la o sesiune de instruire. Formularul se completează ușor, sunt doar câteva întrebări la care trebuie să răspundeți, precum: nume, prenume, raionul, localitatea, instituția în care vă desfășurați activitatea sau dacă sunteți student scrieți instituția de învățământ, un număr de telefon și o adresă de email.
„Pe parcursul lunilor aprilie, mai vor fi organizate instruiri cu voluntarii. Vom discuta în cele mai mici detalii toate procedurile de monitorizare a examenelor”, a menționat Lilia Ivanov.
Raioanele cu probleme
Voluntarii se vor deplasa în unul dintre raioanele: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești în zilele probelor de examen, acestea fiind 3 iunie, 6 iunie, 10 iunie și 13 iunie și vor monitoriza toate activitățile care se desfășoară într-o zi de examen.
Raioanele în care examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate sunt: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești. Acestea au fost selectate în urma unei analize comparative a datelor cu privire la rezultatele desfășurării probei de examen la matematică în cadrul examenului național de bacalaureat și în cadrul examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.
„Vom monitoriza examenele în raioanele/municipiile care au „ridicat” cele mai mari semne de întrebare pe dimensiunea integrității și în care au fost constatate cele mai mari discrepanțe a rezultatelor obținute la examenului național de bacalaureat și a celor de absolvire a gimnaziului. Îndemnăm toți absolvenții de gimnaziu să se pregătească temeinic de examene. În acest scop pot fi utilizate testele și baremele care au fost administrate în sesiunile anterioare. Acestea sunt postate pe pagina ANCE și constituie o resursă valoroasă în pregătirea către examene”, a mai spus directoarea ANCE.