Se dă examen de rezidențiat până devin toți medici specialiști

Sistemul sanitar pare a fi domeniul cel mai răsfățat, dar nu în privința dotărilor din spitale, ci în resursa umană, unde guvernul recurge la diverse artificii pentru ca medicii să nu fugă, chiar toți, din țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara în urmă cu două săptămâni că universitățile de Medicină au devenit extrem de atractive datorită creșterii salariilor și chiar a sugerat mai multă exigență la examenele de admitere. Tot Pintea declara că schimbarea în ceea ce priveşte rezidenţiatul este o parte importantă a mandatului ei. Însă, înainte dorea o consultare cu toți cei implicați.

Ieri, Guvernul a decis să schimbe condițiile de organizare și finanțare a examenului de rezidențiat prin OUG.

Spre deosebire de actul normativ din 2009 privind rezidențiatul, acum, în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaților. Cei care la concursul de rezidențiat din sesiunea precedentă au fost declarați respinși, deși au obținut punctajul minim de promovare, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/ posturi publicat la concurs se pot înscrie.

În cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor.

În expunerea de motive, guvernul arată că aceste măsuri se iau din cauză că, în prezent, România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani. Numărul acestora este posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani, în special din cauza migraţiei personalului de specialitate. Guvernul mai vorbește despre subfinanțarea sistemului și de frica de a nu fugi toți potențialii specialiști din țară.