Marţi începe o nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional în România, care va dura până pe data de 5 februarie 2014, a declarat, joi, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. Vor fi dicutate prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.
"Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a precizat Tolosa, citat de Agerpres.
Misiunea FMI, condusă de Andrea Schaechter, se va desfăşura în comun cu echipele de experţi ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale.
Aceştia se vor întâlni, pe lângă autorităţi, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.
Concluziile vor fi prezentate la sfârşitul misiunii, a subliniat Tolosa. Una dintre cele mai importante teme ce sva fi discutatăd e oficialii români cu FMI este promisiunea legată de scăderea constribuţiilor sociale cu 5 puncte de la 1 iulie. De asemenea, ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu spunea recent că Guvernul va încerca să implementeze, cu acordul FMI, şi anularea impozitului pe profit reinvestit, de la aceeaşi dată.
De asemenea, la începutul lunii trecute, Traian Băsescu arăta că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană din cauză că Guvernul şi-a asumat majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi/litru.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, pe 29 decembrie, că soluţia exactă pentru compensarea pierderii la buget din amânarea accizei pe carburant nu este deocamdată agreată, dar va face parte din următoarea scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).