Evenimentul zilei vă prezintă locurile celor mai fierbinţi bătălii electorale uninominale din vara acestui an.
Noutatea alegerilor locale din acest an este aceea că primarul va fi ales dintr-un singur tur, pe criteriul "cine are cele mai multe voturi acela ia mandatul". Din acest motiv, prima şansă o are, desigur, cel mai bine plasat în preferinţele alegătorilor, chiar dacă nu deţine majoritatea absolută. Mai mult, este avantajat candidatul care deţine deja funcţia de primar/preşedinte de consiliu judeţean. Consecinţa este că surprizele în privinţa câştigătorilor vor fi minime: fiecare îşi va păstra poziţiile. În acest context, cel mai important meci uninominal va fi la Bucureşti, între "independentul-USL" Sorin Oprescu şi democrat-liberalul Silviu Prigoană. Competiţia nu va fi una de infarct dat fiind că edilul general al Capitalei porneşte cu prima şansă. Dar va fi bătălia cu cea mai mare vizibilitate. Asta atât pe fondul faptului că va fi cea mai mediatizată, dar şi datorită personalităţii fiecăruia dintre cei doi candidaţi, politicieni bătăioşi şi pricepuţi în talk-show. Miza candidaturii lui Prigoană este aceea de a aduce PDL-ului un scor cât mai bun în Capitală care, împreună cu recâştigarea celor două primării de sector – 3 şi 6 – să stabilizeze poziţiile electorale ale democrat-liberalilor. La nivel de sector, primarii în funcţie – Andrei Chiliman (PNL, 1), Neculai Onţanu (UNPR, 2), Liviu Negoiţă (PDL, 3), Cristian Popescu Piedone (PC, 4), Marian Vanghelie (PSD, 5), Cristian Potreaş (PDL, 6) au prima şansă. (Au contribuit Laura Ciobanu, Carmen Vintilă şi Marius Vulpe) Bătălia pentru Cluj-Napoca
Alegerile pentru primăria municipiului Cluj-Napoca sunt un punct fierbinte pe harta localelor. După scandalul arestării primarului Apostu, pentru PDL, recuperarea oraşului lui Emil Boc este o miză mai mult decât simbolică. Pentru USL, dacă va câştiga, va fi o victorie în premieră în inima Ardealului, fief democrat-liberal.
Candidatul PDL nu este încă stabilit. Unii democrat-liberali îl împing însă pe Emil Boc. Meciul va deveni cu atât mai interesant dacă preşedintele PDL se va hotărî să intre în competiţia pentru primăria pe care a mai câştigat-o şi în 2004. Candidatul PDL se va confrunta atât cu cel al UDMR, fostul senator Peter Eckstein Kovacs, dar şi cu reprezentantul USL, Marius Nicoară.
La Buzău, PSD şi PNL se bat în USL
La Buzău, PSD şi PNL sunt ca apa şi uleiul aşa că USL nu a reuşit să se lege. După ce Victor Ponta a cedat postul de candidat la PNL, pentru senatorul Cristinel Bâgiu, un apropiat al lui Crin Antonescu, a fost supărare mare printre pesediştii locali.
Aşa că Victor Mocanu (PSD), preşedinte al CJ, va candida pentru un nou mandat din postura de independent împotriva liberalului Bâgiu, aşa zis candidat USL dat fiind că PSD-ul local nu în sprijină. Mocanu va fi sprijinit de filiala PSD. Lupta a început deja cu lovituri sub centură. "Mi-am cumpărat candidatura cu 400.000 de euro, pot să te cumpăr şi pe tine! Votează Bâgiu Cristinel!", scrie pe cei 100.000 de fluturaşi care au invadat străzile Buzăului.
Ciuhodaru, un Oprescu de la Iaşi
Susţinut de USL în încercarea de a primi, prin vot, încă un mandat, Gheorghe Nichita nu se vrea operat de primăria Iaşiului de către doctorul UNPR, Tudor Ciuhodaru. Acesta din urmă a beneficiat însă în ultima vreme de sprijin masiv, atât moral cât şi financiar de la Guvern pentru proiectele sale legate de spitale, iniţiative care l-au făcut de altfel vizibil şi apreciat la nivelul opiniei publice ieşene. În cursă va intra şi Nicuşor Badea, din partea PDL, care va merge separat de UNPR. La Consiliul Judeţean, longevivul Constantin Simirad, ajuns la UNPR, îşi va apăra mandatul de trimisul lui Relu Fenechiu, liberalul Cristian Adomniţei.
Craiova, "templul" lui Solomon
Cele două mandate de primar al Craiovei nu au fost întrerupte decât de cele 6 luni petrecute de Antonie Solomon (UNPR) în Penitenciarul de la Galaţi. Asta nu-i împiedică pe craioveni să-l idolatrizeze, Solomon având în continuare prima şansă. Contracandidatul său este Olguţa Vasilescu (PSD).
USL încearcă răsturanarea lui Ciuhandu
După ce au eşuat în încercarea de a-l racola, PSD şi PNL caută să-l debarce pe Gheorghe Ciuhandu, edil al Timişoarei din 1996. Contracandidatul său este senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Politehnicii Timişoara.
Testul baronului traseist
Sorin Frunzăverde, până ieri PDL-ist cu ştate vechi, azi liberal de frunte, candidează la un nou mandat de preşedinte al CJ Caraş-Severin. Rezultatele alegerilor vor arăta dacă pentru un baron care domină un judeţ contează sau nu culoarea politică sau doar influenţa personală.
Mulţi dintre aleşii locali consacraţi, cu două-trei mandate la activ, nu au niciun fel de emoţie în privinţa realegerii. Pur şi simplu sunt greu de clintit. Acesta este cazul unor preşedinţi de consilii judeţene precum Marian Oprişan (PSD, Vrancea), Liviu Dragnea (PSD, Teleorman), Florin Popescu (PDL, Dâmboviţa). Tot fără emoţie candidează şi acei primari pe care locuitorii oraşelor aflate în păstorirea lor îi consideră perfecţi, dat fiind că n-au niciun impuls să-i schimbe. Radu Mazăre (PSD) se pregăteşte pentru al patrulea mandat la Constanţa. Tot de 12 ani este primar şi neamţul Klaus Johannis, la Sibiu. Gheorghe Falcă (PDL) are ca şi asigurat al treilea mandat la Arad. Nimeni semnificativ nu se bate nici cu edilii de la Braşov şi Piatra Neamţ, democrat-liberalii Gheorghe Scripcaru, respectiv Gheorghe Ştefan (Pinalti). Şi Constantin Boşcodeală (PSD) se îndreaptă spre al cincilea mandat de edil la Buzău chiar dacă contracandidatul său este un greu al PDL, Cezar Preda. Recordul în privinţa numărului de mandate este deţinut de Tudor Pendiuc (PSD). Este de 20 de ani primar al Piteştiului şi se pregăteşte pentru al şaselea mandat. CITIȚI ȘI:
- Prigoană pune pliciul pe Oprescu
- Camarila lui Oprescu
- Cum fuge Oprescu de bucureşteni
- De ce ar candida Prigoană la Primăria Capitalei: Nu vreau să mă mai despart de familie. Ce carenţe vede la sistemul şcolar!