EVZ TV. Gen (r) Silviu Predoiu: „Serviciile nu lansează teorii ale conspirației de capul lor”

Fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), generalul în rezervă Silviu Predoiu a vorbit în emisiunea „Întrebări esențiale” de la EVZ TV, moderată de jurnalistul Dan Marinescu, și despre comunicarea din timpul pandemiei de coronavirus.

Cât despre teoriile conspirației, Silviu Predoiu spune că acestea apar pentru a acoperi o nevoie, în cazul de față vorbim despre o incertitudine care reprezintă o stare cognitivă ce se transformă într-o stare emoțională extrem de greu de suportat, aproape imposibil de suportat.

„Comunicarea din starea de urgență îmi aduce aminte de dansurile alea irlandeze în patru de la Ministerul de Interne când se tot schimbau locurile ca la dansurile irlandeze între vorbitori. Era absout hilar”, a spus fostul șef al SIE, adăugând că suntem într-o situație de criză în care se face frecvent trimitere la manipulare, la fakenews, la teoriile conspirației.

„Tocmai pentru a minimaliza posibilitatea de manipulare, de fakenews, de teorii ale conspirației, autoritățile ar trebui să-și dea seama cât de importantă este transmiterea de date concrete verificabile către populație. Eu nu i-am bănuit și nu-i bănuiesc nicio clipă că încearcă să manipuleze prin cifrele prezentate, dar sunt conștient că nu au înțeles relevanța pentru populație a acestora sau nu au știut să le prezinte. Cifrele trebuie prezentate astfel încât să fie accesibile audienței de nivel mediu, nu doar specialiștilor.

Trebuie să facă niște teste înainte alături cu niște sociologi, psihologi care să-i ajute să le explice cum să le prezinte pentru a fi convingătoare, clare, pentru a fi un suport pentru ceea ce afirmă. După ce termeni de prezentat cifrele nu trebuie să te aștepți ca audiența să scoată o foaie de hârtie, un creion, o riglă de calcul și să înceapă să facă adunări și scăderi ca să înțeleagă ce-ai vrut să spui și să valideze sau nu concluziile tale. Ar trebui să fie cât se poate de explicite. Mă uitam la legea 136, cea cu carantina.

Aduce o serie de precizări despre modul în care trebuie prezentate cifrele. Le găsesc absolut utile și oportune, dar chiar și cu aceste precizări mă uitam ieri la cifrele prezentate și trecând la rigla de calcul cum spuneam tot nu ies vreo 3.000 și ceva de persoane, probabil că tot mai e nevoie de încă o rubrică în tabelul acela pentru a-l închide. Plus că mai este ceva domul Marinescu, poate că asta vine și din formația mea profesională. Nu cred în tabelele neasumate individual. Chestia aia cu grupul de comunicare, grupul de lucru, înseamnă mult și nimic, înseamnă anonimat. Cifrele provin de la INSP, eu le-aș da tot mai mult efect dacă ar fi semnate de cineva”.

„Incertitudine trăim și în situații mult mai mărunte”

Legat de teoriile conspirației, Gen. (r) Silviu Predoiu spune că este o chestie de cerere și ofertă.

„Atunci când acuză teoriile conspirației, ceea ce nu sesizează autoritățile este răspunderea lor în generarea de teorii ale conspirației. Este vorba despre confirmarea capacității reduse de a comunica, fie a lipsei de credibilitate pentru că pentru a acoperi niște nevoi reale dacă nu e nevoie de ele oricât de tentante ar fi, lumea le respinge.

Teoriile conspirației apar pentru a acoperi o nevoie, în cazul de față vorbim despre o incertitudine care reprezintă o stare cognitivă ce se transformă într-o stare emoțională extrem de greu de suportat, aproape imposibil de suportat. Incertitudine trăim și în situații mult mai mărunte, fie ele așteptarea unor rezultate la o analiză medicală, examenul, dar păi acum când vorbim de o amenințare la chiar existența noastră, când incertitudinea vizează evenimente care se plasează în viitor.

Incertitudinea e cuplată în asemenea situații inevitabil cu senzația acută de pierderea a controlului asupra ta. Nici nu are cum să fie altfel pentru că să nu uităm starea de urgență, nu puteam să decidem când să plecăm, unde să plecăm, dacă să plecăm cu cineva, să vizităm pe cineva, să primim pe cineva în vizită ș.a.m.d.

Pe acest fond de incertitudini, de lipsă de control resimțită acut de noi, începe următoarea explicație care să compenseze. Și ceea ce pare imposibil devine foarte rapid posibil, posibilul se transformă în probabil, probabilul în pertinent și cu ajutorul unuia și altuia intenționat sau nu, din stânga și din dreapta, foarte repede se parcurge distanța de la o probabilitate pertinent certitudine”.

Întrebat dacă sunt forțe străine care lansează așa ceva, ca să inducă nesiguranța în rândurile populației sau ne putem gândi la asta sau sunt niște oameni care fabulează și ideile lor prind, fostul șef al SIE a detaliat:

„Nu. Știți ce se întâmplă, foarte multe din teoriile conspirației vehiculate astăzi în special ce privește pandemia nu au meritul de a fi originale. Sunt atâtea șabloane consacrate. Se vorbește de pandemie, ea vine din Wuhan, Wuhan este un institut de studii de virusologie modern, vine din laboratoare ș.a.m.d.

Pentru unii dintre noi, ținem minte în anii 80 virusul HIV, SIDA, o operațiune coordonată de KGB aproape toate serviciile de informație in blocul de Est, mai puțin cele din România pentru că nu avea suficientă încredere pentru KGB, au declanșat o operațiune de dezinformare cunoscută sub numele de operațiunea Infection care încerca să convingă populația prin tot felul de vectori preluate de agenții de știri că virusul HIV a fost de fapt proiectat și dezvoltat în SUA, Maryland și reprezintă o armă chimică, o armă biologică folosită de americani pentru a-și extinde controlul asupra omenirii. Și a circulat ceva vreme.

În anii 90, o operațiune similară dezvoltată de serviciile nord coreene care au încercat să convingă populația, opinia publică mondială că virusul Ebola este la fel proiectat de americani, proiectat și dezvoltat de ei. În acest caz, vectorul folosit a fost un așa zis fost colaborator neidentifcat al președintelui Reagan care recunoștea că a făcut ce ar fi făcut.

Ambele teorii astăzi sunt subiecte de amuzament sau de studiu depinde cine le privește și de unde le privește, dar atunci în perioada de panică foarte multă lume inclusiv din occident le-a dat credit.

Am dat exemplu de două teorii ale conspirației lansate de servicii. În primul rând că serviciile nu lansează teorii ale conspirației de capul lor, ci la cererarea decidentului pe care îl servesc. Este foarte riscant să te apuci de așa ceva fără girul politic. Ei doar le execută, le promovează, dar inițiativa trebuie să vină din altă parte. Și astăzi sunt convins că sunt și servicii implicate în promovarea unora dintre aceste teorii, servicii care implementează dispoziții politice.

E clar că pandemia a determinat un statut de confruntare între pretendenții la statutul de putere într-o lume care va apare după încheierea crizei. Repet, trist e atunci când vorbim despre teoria conspirației și fakenews că autoritățile neglijează rolul lor. Aceste teorii ale conspirației indiferent cât de abil sunt promovate dacă autoritățile nu ar lăsa loc pentru lansarea unor astfel de teorii, ele ar eșua în ridicol. Să știți că o teorie a conspirației de succes este însoțită de alte 10-12 care eșuează. Sunt tentative, sunt tatonări, nu-i așa de simplu, ne-am hotărât și mergem mai departe”.