Antena 3 şi-a pus în panoplie trofee jurnalistice câştigate în concursuri în care premiile sunt oricum garantate. Surse din media românească susţin că astfel de competiţii în masă sunt lipsite de orice formă de credibilitate.
Lecturarea cu atenţie sporită a regulamentului "prestigioasei" competiţii de televiziune din metropola americană spune mult despre renumele şi, mai ales, credibilitatea concursului care se încheie anual cu sute de premianţi. Înscrierile individuale sunt evaluate în baza meritelor intrinseci, fără a fi comparate cu altele. Nu există o limită pentru numărul finaliştilor din fiecare categorie.
Fiecare candidat este, de fapt, în competiţie cu ”el însuşi" se arată pe site-ul festivalului de la New York, la rubrica dedicată regulamentului competiţiei, secţiunea dedicată televiziunilor. Altfel spus, cursa este una în care fiecare aleargă de unul singur şi câştigă la final. Mai mult, un festival de televiziune şi film înfiinţat în 1957, aşa cum susţin organizatorii, nu are pe pagina sa de Facebook, o unealtă indispensabilă în actualul angrenaj de marketing, decât 339 de like-uri. Prin comparaţie, Premiile Internaţionale Emmy, organizate din 1969, au peste 8.600 de aprecieri pe respectivul site de socializare.
Menţiune garantată
Surse din televiziune au dezvăluit pentru EVZ ce se ştie în branşă despre credibilitatea acestor premii. Atât despre premiile AIB de la Londra cât şi despre New York Festivals World’s Best Television and Film se ştie că în momentul în care plăteşti taxa de participare, care este în valoare de sute de dolari pentru fiecare înscriere, există o garanţie că vei fi nominalizat cel puţin pentru câştigarea unei menţiuni. Cu cât vei înscrie mai multe produse în competiţie (aşa cum procedează Antena 3) cu atât şansele tale de a câştiga un premiu vor fi mai mari. "Oricine se poate înscrie la aceste concursuri, iar premiile sunt căutate de televiziunile care doresc doar să-şi creeze un portofoliu şi o imagine", a spus sursa citată. Lucrurile stau diferit în cazul premiilor Academiei Internaţionale de Artă şi Ştiinţă în Televiziune, de exemplu. Din România, numai PROTV a fost nominalizat la Premiile Emmy de către Academia Internaţională de Televiziune, iar postul tv a plătit câte 500 de dolari pentru fiecare om pe care l-a avut în sală, la New York, au mai dezvăluit sursele respective.
Lista stufoasă cu finaliştii competiţiei de anul acesta ai cărei câştigători vor fi anunţaţi în aprilie confirmă scenariul unei competiţii în masă în care iese oricum câştigător fiecare participant, din fiecare ţară. Iar cum din România doar Antena 3 participă (zece nominalizări), o nouă pleaşcă la "prestigiosul" festival este, şi anul acesta, garantată.
De trei ani, în goană după premii internaţionale
Goana după premii a Antenei 3 a început în anul 2011, iar postul a trebuit să scoată bani grei din buzunar pentru a pleca acasă cu un premiu. Până la "Cea mai mare reuşită a Antenei 3: 10 nominalizări la New York Festivals World`s Best TV&Films", de anul acesta, postul a bifat câteva succese la festivaluri şi categorii nu foarte cunoscute.
În 2012, emisiunea "În premieră" a fost nominalizată la trei categorii în finala premiilor Promax BDA Europe, pentru promo-ul care anunţa în septembrie 2011, începutul sezonului II. Categoria "Cel mai bun promo de ştiri sau reportaj de actualitate", categoria "Cel mai bun promo în care nu s-au folosit imagini din programul respectiv" şi la categoria "Something for nothing" ce nominalizează promo-uri de impact, făcute cu resurse minime. În 2013, Antena 3 a primit premiul special al juriului (The AIB’s International Jury Highly Commends) la gala premiilor International Media Excellence Awards 2013, acordate de The Association for International Broadcasting, pentru ancheta "Îngeri în infern". În 2011, în aceeaşi competiţie Antena 3 a obţinut premiul juriului pentru materialul "Oraşul otrăvit", iar în 2012 două premii speciale ale juriului pentru "cea mai bună acoperire live a unui eveniment" şi pentru materialul "Pe-un picior de iad".
Anul trecut, calificarea a trei reportaje la gala New York Festivals World’s Best Television and Film 2013, care a avut loc la Las Vegas, a fost ocazia pentru ca toţi "şefii" Antenei 3 să plece în vacanţă peste Ocean.
Reportajul "Pe un picior de iad", despre viaţa mizeră de la periferia oraşului Baia Mare, a câştigat Medalia de Aur pentru imagine. Meritul principal îi revine cameramanului Cristian Tamaş, pe care îl împarte cu realizatoarea Carmen Avram, reporterul Carmen Moise şi monteurul Leonard Zsolt
- Adrian Halpert: Antena 3 și-a cumpărat premiile internaționale
- De ce a pierdut Badea procesul cu Turcescu. Motivarea judecătorilor
- Cum s-a făcut de râs un reporter de la Antena 3, cerșind sarmale
- MANIPULARE MARCA FELIX. ”Antena 3 a depășit limitele admisibile ale discursului politic”, apreciază Consiliul Superior al Magistraturii
- Antena 3, România TV şi Antena 1, campioane la sancţiuni CNA
- Florin Chilian va înainta o plângere penală împotriva lui Mihai Gâdea
- Preşedinţia a sesizat CNA în legătură cu mai multe emisiuni de la Antena 3
- Campania de linșaj a Antenelor a reînceput. Ținta: presa liberă
- Ce studii au telespectatorii Antena 3
- Andrei Gheorghe returnează premiul APTR din cauza Antenei 3: "Obișnuitul delir toxic îmi provoacă doar scârbă și dispreț"
- Structura publicului Antena 3
- CNA, sesizat pentru cazul Antena 3
- Adrian Halpert: Foame de bani la Antenele lui Voiculescu
- Mercurialul CNA: 50.000 de lei pentru "suge... suge", 70.000 "lovitura de stat"
- EVZ, linşat mediatic de ziarul lui Felix