Într-o lume modernă cu tehnologii captivante elevii au uitat de datoria de a învăța, procesul devenind plictisitor pentru ei. Cum să-i facem să fie atrași de științele fixe precum chimia și fizica? Răspuns la această întrebare a găsit Dan Butmalai, elev în clasa a IX-a la un liceu din Cahul.
Ceea ce a inventat el i-a adus premiul „Cel mai bun elev inovator” oferit de către Academia de Științe din Moldova. Tânărul inventator a fost premiat pentru lucrarea „Atomul de Litiu”.
Dan Butmalai , adolescentul inventiv spune despre lucrarea sa că reprezintă o machetă ingenioasă ce ilustrează practic modul în care se regăsesc atomii în natură. A confecționat-o cu scopul de a motiva elevii să îndrăgească lecțiile de fizică sau chimie și să-i motiveze să creeze, la rândul lor. „Nu am avut un plan exact după care am lucrat. Timp de o lună, am adunat materialele necesare, în principiu, resturi de electronică uzată: cabluri, detalii radio și motorașe. Apoi am început să lucrez, de câteva ori am modificat proiectul, până a ieșit ce mi-am propus. Nu m-am așteptat să ies învingător, însă acest lucru m-a motivat să particip și la alte ediții ale competiției”, a declarat elevul pentru Gazeta de Sud. Tânărul inventator a fost premiat cu o cupă şi cu 3.000 de lei.
Lucrează la alte două invenții
Momentan, Dan Butmalai susține că muncește la alte două proiecte: încearcă să pună la punct un generator eolian de energie electrică și un detector de metale ieftin, deoarece cele existente pe piață sunt foarte costisitoare, susține tânărul inovator.
Dan Butmalai este un elev perseverent, are în palmares pentru anul acesta patru locuri premiante în cadrul olimpiadelor raionale, la chimie, fizică, engleză și matematică. Meritelor acumulate la nivel raional se mai adaugă alte două locuri premiante la Olimpiada Mixtă Republicană la disciplinele reale.
Concurență acerbă
Ediţia curentă a concursului a reunit 87 de concurenţi din 30 de instituţii şcolare de învăţământ din Republica Moldova, care au prezentat 95 de lucrări.
Centrul Media al AŞM informează că lista de exponate ale concurenţilor din acest an a inclus lucrări dintre cele mai ingenioase, creative, dar şi haioase, începând de la birouri ecologice care generează energie, materiale de construcţii ecologice, mori de vânt, tractoraşe etc. Acestea au fost evaluate de o comisie specială, condusă de preşedintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca.
Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, de Agenţia pentru Inovare și Transfer Tehnologic a AŞM, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Concursul are drept scop susţinerea şi stimularea ideilor inventive şi creative ale elevilor şi este adresat tuturor elevilor şcolilor şi liceelor din Republica Moldova.