Liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului rezistă cu greu presiunilor continue din partea regimului separatist.
Sărbătorile de iarnă se încheie cu probleme pentru şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Ieri dimineaţă, conturile liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au fost blocate, iar conducerea instituţiei afirmă că nu cunoaşte motivele care au adus dus la această decizie şi au pus instituţia de învăţământ într-o situaţie dramatică. Directorul liceului Blaga, Ion Iovcev, a declarat pentru Evenimentul Zilei că a descoperit că blocarea conturilor atunci când a încercat să achite factura pentru internet. "Dimineaţă am aflat că ne sunt blocate conturile, atunci când contabila mi-a dat să semnez nota de plată pentru internet. Doar atât ştim că această măsură a fost luată la indicaţia fiscului de la Tiraspol", a spus Ion Iovcev.
Elevii din Tiraspol, fără micul dejun
Odată cu blocarea conturilor apar o serie de probleme cu care se confruntă instituţia de învăţământ, iar cea mai gravă este lipsa micului dejun pentru elevi. "Cel mai grav este faptul că nu vom mai putea achita utilităţile şi nici produsele alimentare pentru hrana elevilor. Din acei bani achitam şi arendarea şi întreţinerea clădirii. Dacă situaţia va continua, noi nu vom mai putea activa. Ori ne supunem lor, ori în jumătate de an vom fi lichidaţi. Asta este condiţia impusă de administraţia de la Tiraspol", a mai spus Ion Iovcev. Se pare că prin acelaşi calvar trec şi directorii celorlalte instituţii de învăţământ, din regiunea secesionistă. Directoarea liceului "Ştefan cel Mare", din Grigoriopol, cu sediul la Doroţcaia (n.r. localitate aflată în subordinea autorităţilor constituţionale de la Chişinău), afirmă că instituţia pe care o conduce este cea mai predispusă pentru a fi lichidată, de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.
Teroare psihică din partea securiştilor
"Noi zilnic trecem cu autocarele de la Grigoriopol, la Doroţcaia. Este foarte posibil să ne reţină la posturile de control de la frontiera administrativă cu Transnistria şi, dacă se întâmplă asta timp de trei-patru zile, şcoala noastră dispare definitiv", spune Eleonora Cercavschi. Ea afirmă că autorităţile separatiste încearcă să pună presiuni psihice asupra directorilor de şcoală, pentru a renunţa să mai vină la lucru. "Zilnic, în jurul casei mele aud şi văd maşini ale Securităţii, pe la miez de noapte primesc apeluri injurioase şi suspecte. Deunăzi, am auzit rafale de automate. Eu noaptea mai mult stau pe internet, decât să dorm", a mai afirmat pentru Evenimentul Zilei, Eleonora Cercavschi.
Între timp, toţi directorii liceelor româneşti din stânga Nistrului au fost convocaţi de urgenţă într-o şedinţă la Ministerul Educaţiei, unde urmează să discute despre modul de activitate al acestor instituţii de învăţământ, doar că adunarea nu s-a soldat cu mari rezultate. Ministerul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare promit că vor găsi o cale de discuţie cu administraţia transnistreană pentru a remedia cât mai curând aceste neînţelegeri apărute peste Nistru.
Insistenţi în persecuţii
Amintim că atacurile separatiştilor transnistreni asupra liceului "Lucian Blaga", din Tiraspol au apărut după ce, la începutul lunii decembrie trecut, administraţia din stânga Nistrului a deschis dosar penal pe numele directorului instituţiei pentru nespunere faţă de regimul de acolo. Tot atunci, miliţienii au spus că o profesoară s-ar fi plâns că instituţia de învăţământ se confruntă cu probleme financiare, lucru infirmat de către angajaţi. Directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol susţine că citaţia este o provocare din partea Tiraspolului. Ion Iovcev spune că subiectul ar trebui să fie discutat de către participanţii la negocierile în formatul "5+2".
Condamnare la CEDO
Rusia a fost condamnată la CEDO în 2012 pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor 1 milion şi 70 de mii de euro. Mai mult, Curtea a stabilit că Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în aceste cauze.