EVZ CHIŞINĂU. Spectrul războiului în Crimeea dărâmă rubla rusească

Evenimentele din Ucraina din ultima perioadă au generat declinul rublei ruseşti faţă de coşul de valute de referinţă la care se raportează banca centrală a Rusiei.

Banca centrală a Rusiei a urcat dobânda cu 1,5 puncte, la 7%, pentru a asigura stabilitatea financiară, în timp ce rubla s-a depreciat ieri dimineaţă cu 2% faţă de dolar şi a atins minime istorice faţă de un coş de monede de referinţă, iar bursa de la Moscova afişează un declin de peste 9%. "Acest lucru este în strictă legătură cu evenimentele din ultima perioadă din Ucraina. Război înseamnă risc şi investitorii au intrat în panică. Şi acest lucru îi determină fie să scoată activele din Rusia, fie să încerce să convertească activele în euro sau dolari SUA", declară pentru Evenimentul Zilei expertul economic Idis-Viitorul, Ion Tornea. Activele financiare din Rusia sunt în scădere puternică după ce, în weekend, preşedintele Vladimir Putin a solicitat şi a primit avizul parlamentului pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina în vederea protejării cetăţenilor ruşi şi bazei navale de la Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră, transmite Bloomberg, citat de realitatea.net.

Consolidarea stabilităţii financiare Timp de un an şi patru luni, dobânda pe piaţa rusească a fost menţinută la 5,5%, iar în noaptea de duminică spre luni, Banca centrală a Rusiei a anunţat ridicarea dobânzii de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 7%, pentru a combate inflaţia şi a consolida stabilitatea financiară, potrivit unui comunicat al instituţiei. În această inştiinţare oficială nu s-a făcut nicio referire la Ucraina. "Mutarea reprezintă, clar, un efort de a sprijini mai puternic moneda, care resimte presiuni astăzi (luni - n.r.) din cauza factorilor politici", comentează pentru Bloomberg un economist al Bank of America. Cel mai puternic declin al Bursei ruseşti din ultimii cinci ani În legătură cu tensiunile din Ucraina, în ceea ce priveşte economia rusă, investitorii sunt îngrijoraţi de eventualele sancţiuni care ar putea impuse de Uniunea Europeană, SUA şi statele aliate. Bursa de la Moscova a scăzut cu 9,2% ieri dimineaţă, cel mai puternic declin din ultimii cinci ani, iar rubla a atins minime istorice faţă de coşul de valute de referinţă la care se raportează banca centrală. Ca rezultat, acţiunile celor mai mari companii ruseşti, printre care Gazprom, au coborât cu peste 10%, iar titlurile băncilor, inclusiv Sberbank şi VTB, înregistrează, de asemenea, deprecieri. Potrivit datelor Reuters, rubla rusă a scăzut cu doi la sută ieri dimineaţă faţă de dolar, respectiv cu 1,2% faţă de euro. În weekend, rubla a pierdut până la şase din valoare la casele private de schimb valutar, iar diferenţa dintre cursurile de vânzare şi cumpărare s-a lărgit de până la 10 ori, notează agenţia.

Minime istorice

Bursa de la Moscova a scăzut cu 9,2% iari dimineaţă, cel mai puternic declin din ultimii cinci ani, iar rubla a atins minime istorice faţă de coşul de valute de referinţă la care se raportează banca centrală.