EVZ CHIŞINĂU. Persecutați de KGB, onorați de președinte! Elevii liceelor românești din Transnistria, eroi de pe băncile școlii

Școlile românești din Transnistria rămân principala țintă a regimului separatist de la Tiraspol. Autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului le este cel mai la îndemână să se răfuiască cu copiii care se încăpățânează să învețe în limba română și scriind cu grafie latină, arătând lașitatea regimului impostor pe care l-au creat.

Festivitățile dedicate închiderii de an școlar nu puteau face excepție de la această regulă, kaghebiștii transnistreni fiind deja niște oaspeți obișnuiți în mijlocul careurilor care punctează începuturile și finalurile fiecărui an de învățământ. Cu o zi înainte de 30 mai, ultima a anului școlar 2013-2014, un agent al serviciilor de informații separatist a somat-o pe Raisa Pădurean, directoarea adjunctă a Liceului „Lucian Blaga” să nu permită arborarea tricolorului și intonarea imnului de stat al R. Moldova la festivitățile ultimului sunet de clopoțel. „Cu o seară înainte de careu, un agent KGB a venit la mine acasă să îmi ceară să nu arborăm drapelul tricolor și să nu intonăm imnul, invocând circumstanțele politice”, a declarat Raisa Pădurean. Desigur că elevii mult-încercatei școli românești nu au renunțat la una dintre cele mai frumoase și emoționante tradiții ale liceului, salutând la despărțirea de cursuri simbolurile naționale așa cum se cuvine. La Tighina, în cazul liceului „Alexandru ce Bun”, securiștii regimului impostor au fost ceva mai ingenioși și au tăiat curentul, astfel încât să facă imposibilă audiția imnului în difuzoare. Surpriză însă, absolvenții, purtând fără excepție cu panglici tricolore, au intonat ei imnul într-un superb cor dirijat de conducerea liceului.

„Nu vom accepta deznaționalizarea!”

Acte de patriotism veritabil, salutate de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,  care i-a primit, duminică, la Reședința de Stat, pe elevii și profesorii a două instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană - Liceul teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol. Șeful statului i-a felicitat pe elevi cu ocazia Zilei Internaționale a copilului, urându-le  o vacanță frumoasă, plină de bucurii. Președintele țării și-a exprimat admirația față de curajul și demnitatea profesorilor, care în pofida unor condiții nefavorabile, educă tinerii din stânga Nistrului în spiritul dragostei de neam și țară. „Lezarea dreptului de a studia în limba maternă și interdicția difuzării posturilor de televiziune în limba română reprezintă dovada unor politici de deznaționalizare promovate de structurile ilegale din zona secesionistă, fapt pe care nu-l vom accepta niciodată”, a spus președintele țării.

Șeful statului  a subliniat că buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului rămâne o prioritate a autorităților de la Chișinău.

Situația instituțiilor de învățământ din Transnistria

În instituțiile de învățământ preșcolar din regiunea transnistreană copiii sunt instruiţi în limba rusă - 90,2%,  în limba română - 9,35%,  în limba ucraineană - 0,5%.

Învăţământul preuniversitar din regiunea transnistreană se desfășoară astfel:

  • în 114 şcoli (ceea ce reprezintă 81,8% din numărul total de elevi) studiile se fac în limba rusă;
  • în 32 de şcoli (9,6% din elevi) studiile se fac în limba română (cu grafie chirilică);
  • în 12 şcoli (5,5% din elevi) se studiază în limbile română (cu grafie chirilică) şi rusă;
  • în 8 şcoli studiile se fac în limba română (cu grafie latină);
  • în 3 şcoli (2,1% din elevi) se studiază în limbile ucraineană şi rusă;
  • în 2 şcoli (1,0% din elevi) se studiază în limba ucraineană.