Staul oferă locuințe sociale persoanelor nevoiașe, doar că puține știu cum pot beneficia de acest drept. Mulţi dintre locuitori, mai ales în mediul rural, nu cunosc care este procedura de obţinere a acestei locuinţe. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale, în lista celor care trebuie să primească locuinţe sunt tineri specialişti, dar şi persoane cu dizabilităţi.
Elena Dorojan are 28 de ani şi locuieşte în raionul Basarabeasca. Femeia a fost paralizată încă de mică, în urma unei intervenţii chirurgicale. Aceasta este invalidă de gradul doi, dar nu s-a dat bătută niciodată. Cu mare greu a absolvit Universitatea Pedagogică din Chişinău. „Chiar nu pot să spun cum am putut să absolvesc o instituţie de învăţământ, probabil aveam un mare curaj. Nu ştiu dacă aş mai putea face acest lucru încă o dată”, povesteşte Elena.
Şi chiar dacă viaţa nu i-a fost uşoară, tânăra a trăit întotdeauna la fel ca şi ceilalţi. S-a căsătorit şi are trei copii. „Unul are doi anişori, al doilea copil – cinci, şi al treilea aproape şapte. Îmi vine foarte greu. Nu pot să-i duc la grădiniţă. Din acest motiv, sunt nevoită să plătesc unei femei câte 400 de lei lunar pentru ca ea să-i ducă și să-i aducă de la grădiniță. Se întâmplă însă că şi aceasta nu poate, şi atunci trebuie să caut urgent pe altcineva”, spune tânăra. Soţul Elenei a încercat să-şi găsească un loc de muncă în localitate, dar salariile erau prea mici. Acum el lucrează la Chişinău în construcţii. „Bărbatul primeşte un salariu de 5.000 de lei, bani care cât de cât ne ajută să trăim. Căci cu trei copii cheltuielile sunt foarte mari”, se plânge femeia.
Nu ştia cum poate obţine o locuinţă socială
Elena locuiește împreună cu familia într-o casă veche cu pereții crăpați, gata să se dărâme. Să-și cumpere singuri o locuință noua nici măcar nu puteau visa. Unica speranță este o locuință socială, doar că nu are idee la cine să se adreseze, nimeni nu i-a explicat cum poate obţine una. A auzit că la Basarabeasca a fost construit un bloc pentru nevoiași și s-a bucurat crezând că și ea va fi printre beneficiari, dar nu a fost să fie.
Blocul a fost construit de către o companie privată şi condițiile de eliberare a acestora nu sunt identice cu alte locuinţe sociale. Pentru a nu sta pe drumuri, s-a dus la primăria din Sadaclia, dar şi acolo i s-a spus că nu există case gratuite pentru persoanele cu dizabilităţi. I s-a propus să cumpere o casă la preţul de 2.000 de dolari. „Mama m-a ajutat, mi-a dat aceşti bani. Dar noua casă nu avea uşi, geamuri. Nici actele de proprietar încă nu le avem”, spune Elena. În prezent locuiesc într-o casă avariată. Cu toții așteaptă cu frică să vină iarna, se tem că pereții se vor prăbuși.
Pentru cine sunt preconizate locuinţele sociale?
Pentru a ajuta persoanele cu dizabilități în cazuri similare, vrem să explicăm cine poate obţine o locuinţă socială şi în ce raioane acestea se mai construiesc şi urmează să fie date în folosință. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţie are în desfășurare un proiect de construcţie a locuinţelor sociale. Apartamentele sunt repartizate de către autorităţile publice locale în regim social (se acordă în locațiune).
Astfel, cu scopul asigurării cu locuinţă a categoriilor vulnerabile de populaţie care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai, inclusiv a tinerelor familii, tinerilor specialişti, mai multe consilii raionale, separat sau în comun cu primăriile orașelor, au acceptat să participe la proiect. Până în prezent, decizii de participare în cadrul proiectului au fost luate de către consiliile raionale Sângerei, Briceni, Călărași, Leova, Hâncești, Ialoveni, Soroca. Majoritatea blocurilor vor avea cinci etaje și aproximativ 40 de apartamente, care vor fi date „la cheie”. Blocurile vor fi conectare la reţele de apă şi canalizare, telefonie fixă, televiziune prin cablu şi internet.
Locuinţele sociale din Călăraşi vor fi gata în iunie
Locuințele sociale din raionul Călărași vor fi date în folosință la finele lunii iunie a anului curent. Lucrările de construcție a blocului locativ cu cinci niveluri au fost inițiate în toamna anului 2013, actualmente blocul este finalizat în proporție de 80%, iar până la sfârșitul lunii iunie vor fi finisate. Spaţiul locativ social construit prin intermediului proiectului va fi acordat beneficiarilor în baza unui contract de locaţiune, încheiat pe o perioadă determinată de timp, între proprietarul blocului locativ – Consiliul raional Călărași – şi fiecare beneficiar selectat la nivel local de către o comisie instituită în acest scop în baza deciziei Consiliului raional.
„Beneficiari de locuințe sociale vor fi persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii, familiile tinere, în care cel puțin un membru este angajat al unei instituții bugetare din domeniul educației, medicinii, asistenței sociale din localitate. Comisia va examina cererile depuse de solicitanți, va verifica legalitatea actelor doveditoare și va acorda punctaj conform criteriilor de selectare din „Regulamentul privind modul și condițiile de desfășurare a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile II”, a subliniat Victor Zubcu, viceministru al Dezvoltării Regionale.
700 de locuințe, în următorii patru ani
Până în anul 2018, în Republica Moldova vor fi construite circa 700 de locuinţe sociale. Banii vor fi oferiți prin intermediul proiectului finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar costul total al proiectului este de 20,4 milioane de euro. Împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acoperă 65 la sută din buget (13,4 milioane de euro). Contribuţia autorităţilor publice locale este de 35% din valoarea proiectului.