EVZ ARE DOVADA! Șeful PNȚCD nu a vrut să vândă sediul istoric prin licitație publică

Din înregistrarea audio a ședinței PNȚCD din 4 decembrie 2014 reiese că președintele Aurelian Pavelescu a refuzat să organizeze o licitație. El a vândut în pripă clădirea istorică, pentru a evita sechestrul impus de o firmă privată

Publicarea investigației EVZ „Șeful PNȚCD și-a vândut sediul istoric în condiții dubioase” a stârnit agitație în rândul membrilor partidului. Aceștia ne-au transmis nemulțumirea atât vizavi de vânzarea clădirii din strada Clemenceau nr. 9, cât și față de modul dubios de înstrăinare a acesteia, fără licitație.

Sursele noastre susțin că, în cadrul ședinței Comitetului Național de Conducere al PNȚCD din 4 decembrie 2014 (când a avut loc și un protest, la partid, împotriva vânzării sediului istoric), a fost făcută propunerea de vânzare prin licitație publică, dar că Aurelian Pavelescu(foto), președintele partidului, nu a fost de acord. Pavelescu a perfectat vânzarea directă a sediului, pe 20 decembrie 2014, la un notar din Râmnicu Vâlcea, către Oana Alina Dănilă, la rândul ei, membru PNȚCD și președinte al organizației de femei a partidului. Prețul vânzării - 420.000 de euro. Suma urmează să fie achitată în rate, 45.000 de euro s-au plătit în 2014, 27.000 de euro trebuie plătiți până pe 30 aprilie 2015, iar „grosul” de 348.000 de euro urmează să fie achitat abia la sfârșitul anului 2016.

Dan Moraru a confirmat pentru EVZ că a propus ca vânzarea clădirii să fie făcută prin licitație publică: „Vânzarea prin licitație publică este transparentă, sunt eliminate toate suspiciunile și se încasează toți banii, nu tot felul de rate incerte. Am votat împotriva soluției de vânzare prin negociere cu un singur cumpărător. La fel a făcut și secretarul general Nicolae Mardari, care a spus că nu vrea să gireze legalitatea procedurii propuse de președintele Aurelian Pavelescu”. Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat, oficial, EVZ, că va verifica dacă vânzarea sediului istoric, din strada Clemenceau, reprezintă finanțare ilegală a partidului. În cazul în care se va constata acest lucru, PNȚCD poate fi sancționat cu amendă și confiscarea sumelor încasate din vânzare (facsimil).

La un pas de faliment

EVZ a intrat în posesia unei înregistrări audio „pirat” a ședinței PNȚCD din 4 decembrie. Aceasta probează că Pavelescu nu a agreat vânzarea clădirii prin licitație publică. Într- adevăr, după ce s-a arătat situația financiară falimentară a partidului, s-a clamat că vânzarea clădirii istorice, din strada Clemenceau, printr-o agenție imobiliară ar fi singura soluție de salvare a partidului. Atunci, Dan Moraru, profesor universitar la ASE și vicepreședinte al partidului, a propus organizarea unei licitații transparente, ca să se poată obține cel mai bun preț pentru clădire. Moraru a explicat că studiile de evaluare existente, unul din 2009, altul de la începutul anului 2013, care stabileau valoarea de impunere a imobilului, nu reflectă și valoarea de piață, care poate fi mult mai mare.

STENOGRAMĂ

Dan Moraru (foto): Conducerea partidului și domnul Pavelescu au găsit această variantă (a vânzării printr-o agenție imobiliară – n.r.). Din punctul meu de vedere, varianta, așa cum a fost ea identificată, are niște hibe care nu sunt insurmontabile. (...) Sigur, noi avem o evaluare, care are rol fiscal, nu unul comercial, dar aceea din urmă, în teorie, dar și în practică, este cu 50% mai mare decât evaluarea. Or nu avem imaginea corectă a valorii imobiliare, pe care nu o știm, o bănuim, o intuim doar. (...) Cea mai bună și cea mai transparentă soluție, pentru a nu ne trezi într-o situație gravă juridică și pentru a fi eminamente transparență, este să organizăm o licitație, cu caiet de sarcini, și noi să votăm o sumă minimală de la care să înceapă licitația. Se împuternicește o societate autorizată în organizarea de licitații și se pornește cu un raport de evaluare într- o licitație transparentă și atunci suntem în afara oricărei suspiciuni (...)

Pavelescu: „Vorbim, ca domnișoarele, despre principii, transparență”

Argumentele lui Moraru l-au iritat pe Aurelian Pavelescu. El a refuzat să dezbată propunerea, ba, mai mult, i-a reproșat lui Moraru, eronat, că ar fi spus că valorile din rapoartele de evaluare ar fi false. Sursele noastre susțin că „enervarea” lui Pavelescu ar fi fost doar o diversiune pentru a nu se discuta sau vota organizarea unei licitații.

Aurelian Pavelescu: Acest imobil nu se poate vinde prin licitație – pentru că scandalul pe care îl face acest Grigoriu (Mircea Grigoriu, fost secretar general al partidului – n.r.) – m-a sunat Antena 3, RTV, B1, vindeți sediul?, scandal, și noi vorbim, ca domnișoarele, despre principii că, domnule, transparență... Suntem aici să luăm o decizie, în primul rând, politică. Am la dispoziție două repere de preț - o expertiză de evaluare făcută în 2009, nu de mine, la 257 de mii de euro, și alta, la începutul lui 2013, de 303.000 de euro. Acelea sunt oficiale, înregistrate la Primărie, și în baza lor plătim impozit de 12.000 de lei, pe care acum nu îl mai putem plăti. Dacă cineva spune că acel sediu valorează unul sau două milioane de euro, înseamnă că acele expertize, evaluări, sunt false. Asta spui tu, că acelea sunt falsuri.

Dan Moraru: Nu, eu n-am spus falsuri, ci că sunt doar orientative.

Aurelian Pavelescu: Vii cu niște termeni, insinuări, cu care eu nu sunt de acord.

(ascultați integral înregistrarea audio a disputei pe www.evz.ro)