Alte cinci companii de asigurări au probleme cu plata daunelor, între acestea aflându-se, pe lângă Carpatica şi Astra Asigurări şi Euroins, Asirom sau City Asigurări.
După ce a apărut cazul Astra, liderul pieţei de asigurări, care a fost introdus în administrare specială pentru că s-ar fi descoperit că nu are rezeve pentru a acoperi daunele, se pare că alte cinci companii, din cele 11 avute în supraveghere de către Autoritatea de Supraveghere Financiară pe RCA se află în aceeaşi situaţie. Informaţia a fost furnizată presei chiar de Dan Radu Ruşanu, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, care verifică atât piaţa de asigurări, cât şi pe cea bursieră şi a pensiilor private.
"Situaţa companiilor este instabilă în special pe partea de răspundere civilă auto (RCA), unde se practică preţuri mici, iar asigurătorii, ca să poată rămâne stabili financiar, încearcă să fenteze asiguraţii, când vine vorba de acordat despăgubiri pentru accidentele din trafic", a explicat pentru EVZ un reprezentant al forului de supraveghere al pieţei asigurărilor.
Potrivit acestuia, un top al companiilor unde s-au strâns în 2013 cele mai mari plângeri din partea clienţilor, pentru că s-au acordat despăgubiri cu întârziere sau chiar nu s-au acordat deloc, arată astfel: "Pe primul loc se află Euroins cu circa 4.500 de plângeri, urmată de Astra Asigurări, cu 4.000 de plângeri, de Omniasig, Asirom, Uniqa, Carpatica, City Insurance". Numărul total al plângerilor formulate de clienţi în 2013 este de circa 13.000. Trebuie menţionat însă că, în cazul anumitor companii, numărul mare de plângeri vine şi ca urmare a faptului că au foarte mulţi asiguraţi. Potrivit sursei EVZ, în afară de Astra Asigurări, celelalte companii nu se află încă în situaţia de a intra în administrare specială, adică de a avea un grad de solvabilitate sub 1. De altfel, "metodele" prin care Astra a ajuns să scadă sub acest nivel de solvabilitate nu se limitează la practicarea unor tarife mici şi, se pare, implică şi împrumuturi către alte firme ale patronului Dan Adamescu şi finanţarea unor trusturi media sau oameni din media.
Top în permanentă schimbare
"În ultimul timp, Carpatica şi-a mai îmbunătăţit performanţa, crescând tariful primelor, ceea ce îi îmbunătăţeşte situaţia financiară, dar au mai urcat în topul plângerilor cei de la City Insurance", au declarat pentru EVZ surse din piaţa brokerajului în asigurări. Anul trecut, cea mai importantă sancţiune aplicată de ASF a fost pentru Euroins.
Pentru o anumită perioadă de timp a fost suspendat dreptul companiei de a încheia poliţe de tip răspundere civilă auto.
Cum se câştigă cotă de piaţă şi se pierd banii de despăgubiri
În ciuda problemelor pe care le ridică, aceste poliţe vor atrage în permanenţă clienţii, având preţuri mici. Proprietarul maşinii ştie că persoana care va trebui să recupereze dauna de la asigurator nu este el, ca proprietar, ci cel pe care îl va accidenta în trafic.
"Am avut o situaţie în care, deşi apăruseră zvonuri că o companie din asigurări are probleme la plata daunelor, o firmă a reînnoit 100 de poliţe RCA, pentru un întreg parc auto, la această firmă din asigurări. Ştia că dacă se produce accidentul asigurat, atunci cel accidentat se va chinui să obţină despăgubiri de la firma de asigurări", ne-a declarat reprezentantul unei firme de brokeraj.
"Regulile" pieţei
Mecanismul prin care firmele de asigurări ajung în situaţia de a nu mai putea acorda despăgubiri clienţilor este simplu. Compania îşi face o bază mare de clienţi vânzând foarte ieftin în raport cu concurenţa şi câştigând cotă de piaţă. La acest mecanism au apelat frecvent firmele locale, pentru a fi cumpărate de companii mari din străinătate, precum Groupama sau Vienna Insurance Group, care încercau să pătrundă pe piaţă. Strategia s-a menţinut însă şi după ce piaţa s-a consolidat. Când se produce dauna şi trebuie oferită despăgubirea, asigurătorul apelează la subterfugii pentru a nu acorda banii, cum ar fi clauzele neclare din contract.
"Numărul total al plângerilor formulate de clienţi anul trecut este de circa 13.000." SURSE ASF
Metehne vechi
Dincolo de referirile la "greaua moştenire" care apar mereu în intervenţiile şefului ASF, spusele lui Dan Radu Ruşanu arată şi cât de vechi sunt problemele pe piaţa asigurărilor. Scurgerea de sume de bani din firme, practicarea unor tarife nesustenabile pentru poliţe, a adus în poziţia de lideri de piaţă companii care nu îşi pot onora obligaţiile către clienţi şi care, cu cât au devenit mai mari, au reprezentat un risc pentru întregul sistem. "Cauza acestor probleme este că numirile la şefia companiilor de supraveghere din asigurări s-au făcut de multe ori politic, legăturile între companiile din piaţă şi politicieni fiind foarte puternice", a spus pentru Evz o sursă din piaţă. Angela Toncescu (foto) este una din figurile care au patronat piaţa asigurărilor în perioada în care s-au semnalat cele mai multe nereguli în piaţă.
Noi detalii în cazul Astra: Unde s-au dus banii lui Dan Adamescu
Nu "România Liberă", ziar patronat de Adamescu, ci alte firme se pare că au fost beneficiarele sutei de milioane de lei pe care afaceristul român a luat-o de la compania Astra.
Radu Ruşanu, şeful ASF, a lansat, într-o conferinţă de presă, informaţia privind împrumutul acordat de Dan Adamescu, din banii Astra Asigurări, companiei Medien Holding. "În ultimii trei ani, Astra a facut împrumuturi intra- grup în valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei au mers catre Medien Holding SRL, cunoscută ca România Liberă", a spus Ruşanu. Recent, acesta a explicat că împrumutul intra-grup nu reprezintă nimic ilegal, dar că banii trebuiau să se întoarcă în cele din urmă la Astra.
Cine e adevăratul beneficiar
Potrivit surselor jurnalistului Cătălin Tolontan, banii nu ar fi ajuns însă în ziarul România Liberă, patronat tot de Dan Adamescu, aşa cum sugerase şeful ASF. "Problemele au început cînd ASF a făcut public faptul că Astra a împrumutat 23 de milioane de euro societăţii Medien Holding SRL, editorul ziarului. Din acel moment, a părut evident că împrumutul a mers în ziar. 23 de milioane de euro pentru 23 de oameni. Frumos! Lucrurile nu stau aşa, banii împrumutaţi n-au ajuns la ziar, susţine o sursă din interior. Astăzi, tabloul se explică", a scris Tolontan, ieri, pe blogul personal. În continuare, jurnalistul oferă câteva detalii. "Deşi pe hârtie apare drept proprietara mărcii, societatea Medien Holding, SRL, cu acţionari anonimi în paradisuri fiscale, funcţionează ca o cupolă. De fapt, ziarul, tipografia, publicitatea şi toate celelalte lucruri care ţin de media sînt operate pe alte patru companii. Pe aceste companii este plătită şi redacţia", precizează Tolontan.
Informaţiile oferite de jurnalist prind substanţă dacă facem legătură cu alte afirmaţii ale lui Radu Ruşanu, care descriu felul în care Dan Adamescu a încercat să cumpere influenţă în ultimii ani. "Banii au plecat de la Medien Holding către societăţi de publicitate, dar ei trebuiau să se întoarcă până acum la Astra", a spus Dan Radu Ruşanu întro emisiune televizată. Foarte interesantă este o paralelă pe care şeful ASF a făcut-o, în cadrul aceleiaşi discuţii cu jurnaliştii. Acesta a sugerat că Astra Asigurări a procedat "exact cum s-a întâmplat şi în cazul unor societăţi ale comentatorilor de la posturile de media care au avut contract cu CSA în perioada 2008-2009".
Bani pentru jurnalişti şi trusturi media
Despre ce contracte este vorba? Potrivit unor surse consultate de EVZ, Ruşanu s-ar fi referit la firme angajate de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), înglobată acum în ASF, pentru organizarea de evenimente, conferinţe şi alte tipuri de manifestări. Firmele organizatoare aparţineau unor jurnalişti care acum ar lucra la anumite posturi TV, au mai spus sursele EVZ. În 2008 - 2009 şefa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor era Angela Toncescu. Dacă păstrăm paralela cu cazul Astra, reiese că şi patronul Astra Asigurări ar fi finanţat anumite trusturi de presă sau oameni influenţi din domeniu. "Poate fi vorba despre contracte de publicitate, advertoriale etc", au comentat specialişti pentru EVZ.
Cătălin Tolontan a încercat să refacă drumul banilor „plecați” sub formă de împrumut de la asigurator
Şi fosta comisie de supraveghere a asigurărilor obişnuia să ofere contracte bănoase trusturilor media.
102 milioane de lei este valoarea împrumutului dintre Astra Asigurări şi firma Medien Holding
"Banii împrumutaţi (de dan Adamescu de la Astra) nu au ajuns la România Liberă."
CĂTĂLIN TOLONTAN, jurnalist