Evreii germani care i-au ajutat pe americani să-l învingă pe Hitler

Evreii germani care i-au ajutat pe americani să-l învingă pe Hitler

O poveste incredibilă despre Al Doilea Război Mondial a fost relatată în cartea scrisă de celebrul jurnalist și publicist american Bruce Henderson, autor a 20 de volume non-ficțiune. Este povestea unui grup de elită al armatei americane - Ritchie Boys

Cartea vorbește despre eroismul unor tineri evrei germani care au fugit din Germania nazistă, la începutul anilor 1930, când Hitler a venit la putere și s-au întors în Europa ca membri ai unui grup de elită al armatei americane, numit Ritchie Boys.

Povestea este relatată pe scurt de cotidianul britanic Daily Mail, care a dezvăluit cum au devenit tinerii evrei nemți anchetatori bine pregătiți și extrem de inteligenți, care interogau prizonieri de război, fiind „arma secretă” a războiului împotriva lui Hitler.

Fii și soldați

„În timpul războiului, zeci de mii de prizonieri din rândul soldaților celui de-al Treilea Reich au fost interogați de aceste echipe de evrei nemți. Un raport clasificat, al armatei, la finalul războiului, arăta că aproape 60% din informațiile credibile adunate în Europa veneau de la Ritchie Boys”, explică autorul cărții „Fii și soldați: Povestea nespusă a evreilor care au scăpat de naziști și s-au întors cu armata SUA să lupte contra lui Hitler”, Bruce Henderson. „Luptam într-un război american și luptam într- un război extrem de personal. Eram implicați cu fiecare fibră a ființei. Munceam mai greu decât ne putea obliga cineva. Eram cruciați. Acela era războiul nostru”, a mărturisit unul dintre Ritchie Boys, Günther „Guy” Stern.

Exodul tinerilor a început în noiembrie 1938, în Noaptea de Cristal, când Hitler a ordonat trupelor naziste să percheziționeze și să distrugă casele evreilor, afacerile lor și sinagogile.

Speranțe până la final

Hitler a venit la putere în 1933, dar abia atunci evreii au realizat că Germania nu mai este sigură pentru ei. Sute au fost uciși în acea noapte și mii de oameni au fost arestați sau trimiși în lagăre de concentrare, unde s-au făcut experimente oribile, fără precedent în istoria omenirii.

Mulți evrei deja fugiseră din țară, în timp ce alții au sperat până în ultima clipă că lucrurile se vor schimba în țara lor, pentru care luptaseră în Primul Război Mondial. Conform regulilor naziste, doar un singur copil, sub 16 ani, dintr-o familie, putea părăsi Germania, cu anumite condiții, printre care: avea nevoie de viză de călătorie pentru țările în care urma să plece. Dacă voiau să plece în SUA, aveau nevoie de declarații din partea unor persoane care trăiau în Statele Unite, care se angajau să le susțină financiar.

Inteligență și curaj

Volumul citat cuprinde doar câteva dintre poveștile acelor oameni, din echipa de elită care număra aproape 2.000 de băieți. Aceștia au învățat tehnici speciale de interogare și știau la perfecție limba germană, dând dovadă de inteligență și curaj. Sunt considerați eroi care au salvat viața multor americani și au contribuit la victoria aliaților în război. Pentru că erau membri ai serviciilor secrete ale armatei, ei nu au avut voie să vorbească despre antrenamentul și munca lor, mulți ani după ce războiul s-a încheiat. N-au avut loc întâlniri, evenimente, nu s-au creat organizații ale veteranilor pentru acești eroi care vorbesc engleza cu accent german, ceea ce i-a făcut să fie nedoriți în grupurile veteranilor din SUA.