Începând cu anii 50, mii de alpinişti, din toate colţurile lumii, au început să escaladeze Everestul. Iar muntele s-a acoperit cu gunoaie şi excremente umane (până la 12 tone anual). Un proiect inovator propune o soluţie ecologică: transformarea deşeurilor umane în biogas.
Cel puţin 5.300 de alpinişti au urcat până acum pe cel mai înalt vârf al planetei, aflat la graniţa dintre Nepal şi China, după ce Edmund Hilary şi şerpaşul Tenzing Norgay l-au cucerit pentru întâia oară, în 1953. Piscurile şi traseele montane ale acestei ţări himalayene între graniţele căreia se află opt dintre cele 14 vârfuri din lume care depăşesc 8.000 de metri înălţime, atrag în fiecare an turişti de pe mapamond. Nepalul a emis în sezonul de escaladă din 2017 un număr record de 373 de permise pentru expediţii către Everest. În acelaşi timp, 136 de permise au fost acordate de Regiunea autonomă Tibetană pentru ascensiunile pe versantul nordic al acestuia.
Punctul de lansare al expediţiilor de ascensiune este cunoscut ca Everest Base Camp (Tabăra de bază Everest) şi este situat pe Gheţarul Khumbu, la o altitudine de aproximativ 5.400 de metri. Timp de trei luni, în fieceare an, aici se formează un mic sat de corturi, unde se pregătesc sute de alipnişti străini şi şerpaşi nepalezi. În această perioadă, cei care vor să ajungă pe Acoperişul Lumii se pregătesc fizic şi mental pentru „sprintul” de 24 de ore către cel mai înalt punct al Lumii, la 8.848 de metri.
„Mount Everest Biogas Project”, o soluţie ecologică
Cu decenii de continuitate în explorare şi ascensiune montană, Everest Base Camp nu mai reuşeşte să facă faţă la cantităţile din ce în ce mai mari de gunoaie şi dejecţii umane, în special, fecale. De câţiva ani, se ajunge la cantităţi record de excremente, cantitatea oscilând în jurul a 12 tone anual, situaţie care contribuie alarmant la degradarea mediului şi, în special, la calitatea surselor de apă.
Pentru păstrarea muntelui, un proiect inovator (Mount Everest Biogas Project) propune implementarea unei soluţii sustenabile pe termen lung, care ar duce la reducerea riscurilor asupra mediului şi sănătăţii umane. „Mount Everest Biogas Project” susţine realizarea unui sistem alimentat cu energie solară care să descompună fecalele alpinştilor în biogaz. Gazul ar urma să fie folosit la încalzirea alpiniştilor, dar şi la încălzirea hranei acestora.
Peste 30.000 de persoane implicate în campania de ecologizare
O campanie de ecologizare, care a dus la mobilizarea a aproximativ 30.000 de persoane, a fost iniţiată la sfârşitul lunii martie a anului în curs. Iniţiativa a avut drept punct de pornire zona adiacentă aeroportului Lukla, situat în estul Nepalului, unul dintre cele mai periculoase din lume dar totodată o poartă esenţială către Everst.
Conform statisticilor autorităţilor guvernamentale din Nepal, aproape 50.000 de drumeţi din această ţară şi de peste hotare vizitează regiunea Everest în fiecare an, iar peste 400 de alpinişti încearcă să ajungă pe vârf. Obiectele cel mai des întâlnite printre deşeuri sunt cutiile goale de bere, căni, tuburi de oxigen, corturi rupte, saci de dormit deterioraţi şi echipament montan.
Butoaie cu tone de fecale cărate de şerpaşi
Actuala metodă folosită de autorităţile nepaleze presupune colectarea fecalelor în butoaie de plastic de culoare albastră. Cărate direct în spinare de către şerpaşi sau cu ajutorul yacilor, aceste butoaie sunt transportate din Everest Base Camp către Gorak Shep, unde sunt pur şi simplu aruncate. Până în anul 2014, excrementele erau depozitate în gropi, fără nici un tratament chimic. Acoperite de pietre, fecalele erau lăsate să se deshidrateze treptat, până se transformau în praf, în clima extrem de aridă şi îngheţată. Iar, la asemenea altitudini, este un proces de durată. Toate aceste gropi sunt situate de-a lungul unor cursuri de apă care izvorăsc din gheţari. Iar impactul asupra apei este devastator, având în vedere că fecalele umane sunt pline de agenţi patogeni din întreaga lume.