Ediţia de astăzi i-a avut ca invitaţi pe Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti, şi pe Paul Ghiţiu, publicist "Vocile Dreptei".
În studio a fost prezentă şi Violeta Fotache, senior editor EVZ. Tema discuţiilor a fost protejarea politicienilor suspectaţi de corupţie de către Parlament. Puteţi adresa întrebări direct pe evz.ro, în secţiunea comentarii a articolului care va prezenta discuţiile din emisiune, pe adresa de email online@ evz.ro şi la telefonul 021.202.2000. LIVE TEXT:
- despre noul mecanism de supraveghere a statului de drept
Laura Ștefan, prin telefon:
Ar trebui să salutăm existența acestui nou mecanism, Comisia a fost pusă în situații dificile atunci când au existat derapaje privind statul de drept în țările membre. Ca cetățeni europeni, avem dreptul să fim protejați când se întâmplă derapaje majore. Aceste derapaje se întâmplă când oamenii politici nu mai înțeleg să mai joace după regulile statului de drept și democrației.
Articolul 7 este o opțiune nucleară, care nu va fi folosită împotriva unui stat membru în viitorul apropiat. Ne intereseaza să existe discuții într-o etapă preliminară a art 7, într-un moment în care lucrurile se mai pot repara.
Era necesar un instrument prin care să se permită intervenția europeană. Ion Ilie-Iordăchescu:
Obiectivele de referință nu au fost atinse decât în proporție mică. Au fost evidențiate o serie de instituții care își fac treaba. În momentul de față nu se poate discuta de eventuale sancțiuni pentru România, cu toate demersurile făcute de unii politicieni de a scoate unii politicieni de sub litera legii. La sfârşitul anului 2013, a intervenit o problemă aparte: s-a mers pe ideea excluderii unor parlamentari de la unele infracţiuni, considerându-se că aceştia nu au calitatea de funcţionari publici. Am fi avut în momentul de faţă o categorie de persoane care beneficiau de aceste dispoziţii preferenţiale. Aceste nereguli au fost considerate inacceptabile la nivel european. Paul Ghiţiu: Este evident că politicienilor nu le pasă. În măsura în care au fost făcuţi nenumăraţi paşi pentru atacarea statului de drept, puterea, politicienii nu sunt interesaţi de protejarea statului de drept şi a instituţiilor. Majoritatea parlamentară funcţionează ca un grup organizat care se protejează, acest lucru este evident. Violeta Fotache: Nu pot să nu remarc demagogia. Domnul Chiţoiu, dacă se declară nevinovat, de ce nu vrea să ajungă în faţa justiţiei:?! Victor Ponta a încercat să transmită ideea că în dosar nu există probe, că este un fals. Dacă voiau adevărul, trebuiau să lase cazul să ajungă în instanţă.
- despre declarația președintelui Traian Băsescu, care a cerut interzicerea membrilor partidului extremist Jobbik în România
Violeta Fotache: Extremismul nu face casă bună cu statul de drept. Manifestarea şi amploarea fenomenului nu fac altceva decât să încalce drepturile persoanelor. Ion Ilie-Iordăchescu:
Asistăm în ultima perioadă la proliferarea unor extreme de dreapta. Evenimentele de la Târgu Mureș nu sunt întâmplătoare, sunt orchestrate în contextul crizei din Ucraina. S-a ajuns la unele provocări și la noi în țară, care sunt foarte periculoase deoarece asistăm la extinderea unor influențe ce ar putea degenera în alte evenimente.
Avem legislaţie în noul Cod Penal şi în Constituţie, nu de legislaţie ducem lipsă, ci de aplicarea ei.
Paul Ghiţiu:
Această manifestaţie de la Târgu Mureş a fost la puţin timp de la cooptarea UDMR la guvernare. A te juca cu aceste teme în acest moment, când mentalul este inflamat şi când se trezeşte conştiinţa identităţii naţionale, este o temă foarte periculoasă
Ion Ilie-Iordăchescu:
Problema nu este faptul că circulă, ci că aceşti oameni pătrund pe teritoriul unei alte ţări şi organizează proteste violente şi ilegale. Jandarmii nu erau pregătiţi pentru manifestaţii violente.
Vezi aici EMISIUNEA LIVE: