Ediţia de azi a emisiunii "Evenimentul zilei" i-a avut ca invitaţi pe Cristina Guseth, director la Freedom House Romania, şi pe Ioan Stanomir, profesor universitar.
Principalele teme de discuţie s-au referit la recentele schimbări din conducerea CSM, precum şi la asaltul pe care USL l-ar putea reporni împotriva Justiţiei, după condamnarea lui Adrian Năstase. Cum vi s-a părut sentința în cazul lui Adrian Năstase?
- Cristina Guseth: De data asta, ne-am cam așteptat pentru că am urmărit procesul, pentru că martorii și-au păstrat depozițiile și cred că s-a înfăptuit dreptatea.
- Ioan Stanomir: Problema este că odată cu Adrian Năstase este condamnat un întreg sistem politic ce l-a făcut posibil pe el. Lucrurile pe care Adrian Năstase le-a făcut sunt emblematice pentru noi, suntem în UE dar nu îndeplinim condițiile statului de drept.
Ce efecte va produce această sentință în PSD?
- Violeta Fotache: Declarațiile premierului sunt lipsite de respect și bună-credință. Este o reacție de premier cretin.
- Guseth: Este întradevăr un precedent periculos pentru întreaga clasă politică. Au de ce să le fie teamă.
- Stanomir: Mi se pare că personalitățile din PSD care s-au exprimat ofensează Partidul Socialist European din care fac parte. Acolo sunt partide importante care au dat lideri de bună calitate. Eu mă întreb cum se simt colegii din familia politică. Contează pentru țara noastră pentru că PSD este partidul de guvernare, iar România are de suferit pe urma acestor reacții. PSD are ambiții europene, iar ele pot fi subminate de liderii lor.
- Fotache: Un partid cu aspirații europene, cum e PSD, în mod logic și normal ar trebui să se scindeze, să-i lase pe cei care apără corupții, iar cei care sunt fideli normelor europene să creeze un nou partid. Desigur, acest lucru nu se va întâmpla, dar se vor coaliza definitiv împotriva Justiției, ei au baronii.
Din cei patru ani cât va face efectiv Adrian Năstase?
- Daniel Fenechiu (intervenție telefonică): Pedeapsa aceasta urmează să fie contopită cu pedeapsa executată deja. Conform calcului juridic, se execută pedeapsa cea mai mare. Există ipoteza unui spor, dacă instanța va respinge cererea DNA de acordare a unui spor, el a executat 2 ani, mai are de executat 2 ani, dar pentru că are peste 60 de ani, el va sta în închisoare 8 luni dacă are o bună comportare. O a doua ipoteză este un spor, și se va executa o treime din spor, dacă i se acordă o lună, va executa 10 zile, deci o treime din spor. Eu vă spun că Tribunalul București este o instanță mai blândă, eu nu aș paria pentru acordarea sporului. Politicienii ar trebui să se abțină în a discuta hotărârile instanței, nu sunt bine venite nici declarațiile primului ministru, nici ale altor lideri din PSD. Apropierea față de client ar fi putut determina declarațiile avocatului domnului Năstase, însă declarațiile unui avocat sunt mai bine venite decât cele ale oamenilor politici.
Ce se va întâmpla cu lupta anti-corupție din România?
- Guseth: Presiunea va fi uriașă, sper să reziste sistemul juridic la aceste presiuni. În sistem sunt mulți oameni care sper să fie hotărâți și revoltați de aceste intervenții ale politicienilor. Faptul că avocatul spune că nu a fost probe, eu spun că dacă ar fi așa cum spune domnul avocat cinci judecători ar fi hotărât altfel. Aș vrea să menționez că domnul Năstase nu a fost condamnat pentru o găinărie, 400.000 de euro nu sunt o găinărie, este o sfidare a omului de rând să afirmăm acest lucru.
- Stanomir: Oficialitățile americane și europene au avut o reacție puternică în legătură cu amnistia. USL își îndeplinește misiunea și e timpul ca PSD să revină la acapararea puterii pe cont propriu, PSD nu-l va lăsa pe domnul Antonescu la Cotroceni.
Cum vi se pare rezultatul alegerilor din CSM având în vedere că sunt multe aspecte discutabile?
- Guseth: Presa a scris despre domnul Muscalu, care a fost revocat din fruntea DIICOT. Anul trecut CSM a avut reacții bune de apărare a independenței justiției, și sper ca și aceste persoane să aibă aceste reacții, sper de la domnul Bordea, dar și de la domnul Muscalu astfel de reacții.
- Fotache: Eu sunt curioasă dacă domnul Bordea va declanșa procedura în legătură cu declarațiile făcute de politicieni pe seama cazului Adrian Năastase. Acesta este un moment în care noua conducere a CSM poate dovedi din ce stofă este făcută, dacă are curajul să apere independența justiției.
Lipsa de reacție a CSM poate afecta lupta anti-corupție?
- Stanomir: Ar trebui să pornim de la prezumția de vigilență, CSM nu este un for oarecare, el este un for important, el transmite încredere sau neîncredere în corpul judecătorilor. Justiția nu este nici a lui Traian Băsescu, nici a lui Victor Ponta. Oricine va face din Justiție o temă de campanie va aduce un imens prejudiciu propriei campanii cât și României.
”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00.
După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului.
CLICK PE COLAJ PENTRU A VEDEA ARHIVA EMISIUNILOR:
- TRAIAN BĂSESCU, la EVZ TV: Nu exclud organizarea unui REFERENDUM pentru Parlament UNICAMERAL odată cu prezidențialele
- EVZ TV. "Temerea este că USL are un plan B"
- Evenimentul zilei TV: Laura Ştefan: "Nu ceri arestarea cuiva ca să primești un răspuns peste 10 zile. Asta arată cât de strâmbă este legea"
- EVZ TV. "Evident că Băsescu nu va ieşi de pe scena politică"
- Judecătorul Adrian Bordea a fost ales preşedinte al CSM! Ministrul Justitiei a negociat voturi pentru Muscalu. SCHIMB de replici Băsescu-Niţu
- TRAIAN BĂSESCU, la EVZ TV: Nu exclud organizarea unui REFERENDUM pentru Parlament UNICAMERAL odată cu prezidențialele
- Schuster-mat în USL: Matul Prostului în cinci mutări!
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- ORGIILE SEXUALE ale VIP-urilor, POVESTITE de cea mai FRUMOASĂ ASASINĂ din România
- DE INVIDIAT: La 62 DE ANI, "Doctor Quinn" arată în BIKINI la fel de bine BINE ca în TINEREŢE | GALERIE FOTO
- VIDEO. ENGLEZUL prins de AVALANŞĂ, de Revelion, pe VÂRFUL MOLDOVEANU. TREI ZILE a fost APROAPE MORT şi acum SPUNE POVESTEA TERIFIANTĂ