Ediţia de astăzi i-a avut drept invitaţi pe deputatul PSD Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, şi pe Florian Bichir, editorialist EVZ.
CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU ÎNREGISTRAREA EMISIUNII
- Georgian Pop: Dacă ne referim la chestiuni legate de USD, fundmentele pe care domnul Antonescu și construieste cererile nu sunt reale. USD este o alianță care face referire la alegerile din România. Forumul în care se va tranșa această chestiune va fi format din Crin Antonescu și Victor Ponta. La europarlamentare mergem în grupuri dinferite și susținem candidați diferiți al Comisia Europeană, colegii liberali ar trebui să înțeleagă lucrurile acestea. Mi se pare puțin forțat să spui că nu ești de acord cu USD la două săptămâni după ce ea s-a format.
- Florian Bichir: E cea mai profundă criză politică din România ultimilor trei ani. Liberalii vor paritate cu PSD, care e un mamut, bazinul electoral al liberarilor este format din oameni de bună credință, dar sunt 10%. Crin Antonescu se reinventează din punct de vedere politic, arată că vrea să fie egal cu PSD-ul.
Crin Antonescu a avut în ultima vreme mulți contestatari, cu aripa Rușanu - Chițoiu spre exemplu, apoi domnul Ilieșiu, poziția lui în PNL se șubrezise, dar votul de aseară arată că el controlează PNL în continuare. Acum că domnul Antonescu și-a asigurat poziția în partid, relațiile s-au deteriorat iremediabil în USL sau se pot înbunătăți?
- Horia Tabacu: Eu nu cred că este o criză majoră, e un fel de mascaradă, m-am plictisit de aceste conflicte din coaliție. Nu vine vorba deloc de poporul român, ci numai de procente, combinații, scenarii. Cei doi lideri sunt impulsivi și țin la niște persoane.
Scandalul în cazul doamnei Mariana Câmpeanu pune partidul într-o poziție vulnerabilă?
- Georgian Pop: Am aflat din presă de această problemă, dacă se dovedește că aceste acte sunt veridice, este într-adevăr o problemă gravă. Doamna Câmpeanu este în măsură să gestioneze această situație.
- Florian Bichir: În criza din USL să nu uităm că provocarea a venit din partea liberalilor. Ei au retras patru miniștri, acum cer desființarea USL. Au niște cereri de neacceptat.
- Georgian Pop: PSD are un principiu clar - angajamentele luate vor fi respectate, avem un angajament față de UNPR. Domnul Ponta a spus că se bucură de nominalizarea lui Iohannis, a spus că este un câștig pentru Guvern.
Au punctat electoral în fața PSD?
- Horia Tabacu: Da, au punctat bine, probabil că au un consilier bun, dar nu va dura mult. În cazul doamnei Câmpeanu, dacă eram într-o altă țară, existau demisii. Cu acest scandal liberalii vor pierde iar.
- Bichir: În mod normal, premierul poate să-i ceară domnului Antonescu schimbarea din funcție a doamnei Câmpeanu. Aș vrea să punctez faptul cp Iohannis dă dovadă de slăbiciune, Iohannis este folosit ca un panaceu.,
- Georgian Pop: Soluțiile pentru toate problemele stau în întîlnirea dintre Crin Antonescu și Victor Ponta. Într-o alianță nu poți să vrei tot, trebuie găsit un echilibru, eu cred în negociere și sinceritate.
- Horia Tabacu: Mă miră că nu apare numele domnului Voiculescu zilele acestea.
- Bichir: Nu este Voiculescu un maestru atât de mare, evident că este toxic, dar nu este atât de mare.
Doamna Câmpeanu a fost la un moment dat pe lista cu miniștri de remaniat. De ce s-a renunțat la schimbarea doamnei Câmpeanu?
- Georgian Pop: Principiu e simplu, dacă e vorba de remanieri, partidul care i-a trimis vine cu schimbarea. La PSD nu au fost discuții, au fost la PNL, dar sunt aliații noștri, nu comentez eu deciziile lor. Dacă documentele în cazul doamnei Câmpeanu sunt reale, repet, trebuie ca liberalii să ia o decizie
- Florian Bichir: Crin Antonescu a înviat, îl prinde mai bine haina de opoziție, e un bun orator.
Guvernul a semnat un memorandum cu firma chineză Huawei conform căruia Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) "vine în întâmpinarea Huawei" în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului. Ce părere aveți despre aceste decizii?
- Georgian Pop: Vă spun că impactul și riscul trebuie analizate foarte serios. Principalii pioni strategici sunt apartenența la NATO, UE și parteneruatul cu SUA. SRI nu are atribuții să dea un aviz în cazul acestui memorandum, cadrul legal pentru această discuție este CSAT.
”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00.
După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului.
CLICK PE COLAJ PENTRU A VEDEA ARHIVA EMISIUNILOR:
- "Evenimentul zilei" TV. George Rîpă: Eu cred că vom asista la o ruptură a PNL
- „Evenimentul zilei” TV. Mihail Neamțu: ”Gena PCR-istă a PSD-ului este atât de accentuată încât ei doresc mereu o poziție dominantă”
- EVZ TV. Traian Băsescu: Este posibil să depun plângere penală pentru abuz împotriva premierului. Ponta, un om slab, în plasa lui Voiculescu | VIDEO
- "Evenimentul zilei" TV: DEPUTAT PNL: Tragedia din APUSENI nu a fost aşa mare. Am văzut altele grave. S-a provocat prea mare isterie
- "Evenimentul zilei" TV: Mircea Marian: Anunțul privind USD a fost o lovitură sub centură pentru Crin Antonescu
- EVZ TV: Cota unică de 16%, în pericol. "Impozitarea progresivă este un cancer"
- EVZ TV. Florin Popescu: "De dimineaţa şi până seara, guvernanţii noştri stau în şedinţe televizate. Este o incompetenţă crasă"
- „Evenimentul zilei” TV. Florin Popescu: „Afară faci pe buldogul, înăuntru ești bișon. Domnul Blaga atât poate”
- EVZ TV: Cristina Guseth: "Sunt unele elemente în Coduri care trebuie îndreptate dacă nu vrei să creezi un haos în Justiţie"
- EVZ TV: "Victor Ponta crede că poţi să te joci cu noţiuni ca statul de drept şi justiţie"
- "Evenimentul zilei" la B1 TV. Ion Cristoiu: Principala deficiență a lui Victor Ponta este absoluta superficialitate