Cu cel mai mare tiraj de pe piața cotidienelor din România, ziarul Evenimentul Zilei, afl at în opoziție, era ținta predilectă a lui Ion Iliescu.
În acele vremuri, încă tulburi din punct de vedere politic, redactorul șef Ion Cristoiu și redactorul șef adjunct Sorin Roșca Stănescu erau chemați la parchet la procurorul criminalist Marian Nazat pentru un articol intitulat „În septembrie 1991 a avut loc o lovitură de stat”. Cei doi erau acuzați de ofensă adusă autorității. „La exact 47 de zile, cu 17 zile după expirarea termenului maxim în care domnul procuror Nazat ar fi trebuit să pună o rezoluție pe cererea Președinției, procurorul îi cheamă astăzi, la ora 9.30, pe domnul Ion Cristoiu la o primă audiere oficială. Aceasta va avea loc la Procuratura Municipiului București, camera 266”, nota Mihai Pâlșu pe prima pagină a Bulinei Roșii. Roata se întoarce chiar și după 26 de ani.
La vremea aceea Ion Iliescu declara: „Personal nu am nici un interes. Procesul nu are un obiectiv concret. Încălcarea din partea unor gazetari a unor norme elementare, vehicularea unor neadevăruri și defăimarea unor demnitari ai statului, și anume șeful statului, în legătură cu ce au afirmat ei „lovitură de stat”. În afară de lipsa elementară că nu știu ce este o lovitură de stat, această acțiune în sine este o defăimare și trebuie să răspundă pentru această încălcare a eticii elementare. Nu intenționez să mă prezint la proces.”
Petre Roman, audiat în dosarul lui Cristoiu
La scurt timp după aceea, procurorul Marian Nazat a emis o ordonanță prin care scotea de sub urmărirea penală pe cei doi jurnaliști. Numai că dosarul înaintat la Procuratura Generală a revenit pe biroul lui Marian Nazat cu o rezoluție emisă de Direcția I, prin care se infirmă ordonanța din 17 septembrie și se cere continuarea audierilor.
Astfel, pe lângă Petre Roman, erau citați la parchet și Adrian Severin și Iosif Boda. „Într-o declarație făcută presei, fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu, s-a arătat interesat de depunerea unei mărturii în favoarea Evenimentului Zilei”, reținea jurnalistul Mihai Pâlșu la vremea respectivă
Presa mondială cu ochii pe Bulina Roșie
Cele mai titrate ziare occidentale urmăreau cu atenție mișcările din România post decembristă. The Independent scria: „Un nou cotidian a surprins România, devenind la numai trei luni de la lansare, cu un amestec în stil occidental de știri senzaționale, satiră și can-can-uri, cel mai bine vândut ziar. În Evenimentul Zilei, actualitatea politică a trebuit să concureze pentru prima pagină cu articole despre crime, sex și fantome.”
Washington Post - „Sarea și piperul presei scrise din România sunt reprezentate, fără restricții, de noul cotidian Evenimentul Zilei care le-a oferit oamenilor un motiv să surâdă în aceste vremuri grele. Amestecul de senzaționalist, de prezumții, adevăr și istorii picante a ridicat tirajul ziarului de la 30.000 la debutul său, cu trei luni în urmă, la mai mult de 400.000 de exemplare în prezent – cu mai mult decât cel mai apropiat concurent. Este ușor de înțeles de ce. În timp ce multe ziare românești dedică spații nesfârșite speculațiilor politice aprinse și teoriilor economice înălțătoare, Evenimentul Zilei zdruncină cititorii cu articole șocante despre lucrurile cu adevărat importante în viață. Acum, românii sunt confruntați cu titluri de genul: „Soțul nemulțumit își omoară soția pentru că i-a gătit friptură de pui„”.
Cum vedeau Occidentalii EVZ: umor nebun
Occidentalii apreciau la Evenimentul Zilei faptul că are un umor nebun. Cotidianul UPI titra „Tovarășa, fusta ta e prea scurtă! Stați drepți și să aveți un comportament civilizat! Țineți minte că este o onoare să muncești! Greu de crezut dar această remarcă a fost auzită în redacția ziarului de opoziție Evenimentul Zilei care are vânzarea cea mai bună. Redactorii gazetei nu sunt comuniști, nici fericiți cu izbânda foștilor comuniști și naționaliști în alegeri, dar ei au un simț al umorului tipic românesc. De la victoria lui Ion Iliescu în alegeri, ziariștii de la Evenimentul Zilei s-au amuzat să refacă atmosfera tipic comunistă existentă în țară aproape cinci decenii. „Democrația este pentru capitaliști, noi suntem adevărați comuniști chiar dacă ne-am luat un concediu de doi ani”, declara Horia Tabacu, șeful Serviciului Probleme Sociale al gazetei. Întrebat despre ce crede de rezultatul alegerilor, Ion Cristoiu a declarat: „Noi suntem fericiți!” Subalternii l-au aplaudat repetat. Este exact ca în vechile zile când cel mai mare tovarăș era ex-dictatorul Nicolae Ceaușescu. Este evident că Evenimentul Zilei are un umor nebun, dar se pare că în prezent este vital.