De la începutul lunii iulie 2012, înainte ca Parlamentul să voteze pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, EVZ a explicat că USL pregătește o lovitură de stat
La 4 iulie 2012, EVZ a titrat: „România, trezește-te! Lovitura de stat din iulie 2012” și a explicat, pas cu pas, puciul prin care urmau să fie anihilate instituțiile statului. „Planul a fost minuțios pus la punct. Etapele au decurs una din alta, într- o logică perfectă a unui război fulgerător împotriva statului”, a scris Andreea Udrea. Ea a enumerat etapele planului: trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului, revocarea Avocatului Poporului, schimbarea președinților celor două camere ale Parlamentului, „castrarea Curții Constituționale” și simplificarea procedurilor de suspendare şi demitere a preşedintelui.
Amenințările lui Nicolăescu către presă
Tot atunci, USL a depus o plângere penală împotriva președintelui Traian Băsescu și a altor 14 persoane pentru că și-au permis să folosească termenul de „lovitură de stat”. Liderul liberal Eugen Nicolăescu nu a exclus ca, pe viitor, USL să depună plângeri penale similare şi împotriva ziariştilor sau a altor lideri de opinie care vor folosi acest termen.
CCR a dat dreptate EVZ
În 9 iulie, „Evenimentul zilei”, într-un articol semnat de Andreea Udrea și Silviu Sergiu, a publicat analiza: „Lovitură de stat în patru acte: motivele pentru care referendumul este ilegal”. În articol se explică, printre altele, de ce ordonanța de urgență care simplifică procedurile de demitere este neconstituţională. De altfel, Curtea Constituţională a confirmat punctul de vedere al EVZ şi a stabilit că acea ordonanţă este neconstituţională. La 30 iulie, imediat după referendum, întregul efort al acestui ziar de a demonta lovitura de stat a fost încununat de succes, iar EVZ a titrat: „Oricât au furat, tot au pierdut”.