Avansul peste aşteptări al PIB în 2013 poate fi justificat şi printr-o creştere a evaziunii, deoarece încasările din taxe au fost mici.
Datele anunţate ieri de Statistică au indicat o creştere a economiei anul trecut care depăşeşte cu mult aşteptările majorităţii analiştilor economici, dar şi pe cele ale Fondului Monetar Internaţional. Dacă analiştii estimau un avans de 2,8 – 3% pentru 2013, datele prezentate de INS au indicat o creştere de 3,5%. Acum doar câteva zile, reprezentanţii FMI, la încheierea misiunii în România, spuneau că economia a avut un avans de 2,8% în 2013. Creşterea recoltei agricole, cu aproape 18%, în primele nouă luni ale anului, dar şi a producţiei manufacturiere, care a avut ca fanioane Dacia şi Ford, au fost pilonii acestei evoluţii. "Exporturile au crescut cu 10%, iar un rol major l-a avut şi absobţia de fonduri UE, care a ajuns la peste 33%", a spus, ieri, premierul Victor Ponta.
- PRIMELE DATE OFICIALE: CREȘTERE MULT peste așteptări a economiei în 2013: 3,5%!
Paradoxul evoluţiei PIB Cu toate astea, odată cu creşterea economică ar fi trebuit ca şi veniturile la buget să crească. Or, Guvernul a pornit cu o estimare de sub 2% a evoluţiei economiei în 2013, şi cu estimări privind încasările bugetare de 210 miliarde de lei, a spus pentru EVZ Gheorghe Ialomiţianu, ex-ministrul de Finanţe. Creşterea finală a fost de 3,5%, mult peste aşteptări, iar încasările de numai 200 de miliarde de lei. "Încasările mici sunt surprinzătoare cu atât mai mult cu cât Guvernul USL a introdus noi impozite în februarie 2013 şi apoi, în toamnă, o majorare de accize, care ar fi trebuit să aducă la PIB circa 3,5 miliarde de lei", remarcă Gheorghe Ialomiţianu. Datele indică faptul că PIB a crescut mai degrabă datorită evaziunii, spune ex-ministrul de Finanţe.
- VICTOR PONTA despre creșterea PIB: Agricultura a contribuit, dar nu a dat toată creșterea economică
"Autoconsumul", de bază Acesta atrage atenţia că există şi elemente pe care este posibil ca Statistica să le fi supraestimat. "A fost un an agricol, bun şi, probabil, toată producţia care nu s-a vândut au fost trecută la autoconsum", spune Gheorghe Ialomiţianu, care a ţinut însă să menţioneze că nu contestă datele INS. De asemenea, 2013 a fost un an în care a crescut atât numărul de firme insolvente, cât şi şomajul. "Sper ca în 2014 şi 2015 să nu mai avem cifra fatidică de 7% la şomaj şi să apară peste 100.000 de locuri de muncă", a mai spus ieri premierul. Cel mai mare avans din UE În ultimul trimestru al anului trecut economia a crescut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, acesta fiind cel mai rapid ritm înregistrat la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. Faţă de trimestrul anterior creşterea a fost de 1,7%. Pentru anul viitor, Executivul a luat în calcul o majorare a PIB cu 2,2%.
- Elena Udrea: USL se bucură acum de rezultatele directe ale muncii guvernării Boc