Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului nu-şi plăteşte impozitele de 6 ani! Evaziunea care a exasperat Fiscul

Arhiepiscopia e un client vechi al Fiscului, refuzând cu obstinaţie să-şi plătească impozitele, deşi are profituri mari an de an. În 2005, Fiscul a sechestrat 13 autoturisme. "Avem prea multe acţiuni filantropice şi nu ne mai rămân bani", motivează purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Administraţia Finanţelor Publice Constanţa a început procedura de executare silită a Arhiepiscopiei Tomisului Constanţa pentru recuperarea creanţelor datorate statului în valoare de 1.014.860 lei.

Fiscul a pus popriri pe clădiri şi maşini

Informaţia a fost confirmată pentru EVZ de şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Bogdan Huţucă, după ce Arhiepiscopia Tomisului a depus la sfârşitul lunii noiembrie o cerere de aprobare a eşalonării la plată, pentru o perioadă de cinci ani, a obligaţiilor fiscale restante.

După ce i s-a recomandat să prezinte documente prin care se angajează, în baza unui grafic de eşalonare, să plătească respectând toate termenele de plată, Administraţia Finanţeţor Publice a dat un aviz de principiu pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală.

Finanţiştii constănţeni spun că "nu s-a încheiat încă analizarea cererii de eşalonare". Drept pentru care Fiscul a început procedura de executare silită, a pus popriri pe conturile bancare ale Arhiepiscopiei Tomisului şi a instituit sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile, clădiri, terenuri, maşini.

De ani de zile refuză să-şi plătească impozitele

Arhiepiscopia Tomisului este un client vechi al fiscului constănţean. În 2005, i s-a pus sechestru pe 13 autoturisme pentru datorii la stat în valoare de 7 miliarde lei vechi. Anul trecut în vară, majoritatea imobilelor, inclusiv palatul archiepiscopal, au fost puse sub sechestru pentru o datorie de peste 4,2 milioane lei. În final, Arhiepiscopia Tomisului a făcut un credit la o bancă şi a reuşit să-şi plătească datoria la fisc.

De atunci însă, a acumulat alte datorii. De data aceasta, a avut mai mult noroc pentru că au apărut modificările la Codurile de Procedură Fiscală care permit achitarea datoriilor într-un  termen de la 3 la 5 ani. Numai că datornicul este obligat să garanteze cu 140% din creanţă şi, dacă un singur termen din grafic nu este respectat, se execută garanţia.

Ajută prea mulţi oameni şi nu le mai rămân bani, motivează reprezentantul Bisericii

Arhiepiscopia Tomisului confirmă faptul că are datorii către Administraţia Naţională a Finanţelor Publice. Conform purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei, Alin Boc, datoriile s-ar fi acumulat din cauza "dificultăţilor financiare ale instituţiei noastre, în strânsă legătură cu criza economică generalizată, cu care se confruntă actualmente întreaga lume. Sărăcirea accentuată a populaţiei, din ultimul timp, i-a determinat pe mulţi fii ai Bisericii să ne ceară ajutorul. Nu am putut fi nepăsători faţă de aceşti semeni aflaţi în lipsuri şi suferinţe... Atunci când a cerut reeşalonarea datoriilor sale, Arhiepiscopia Tomisului şi-a alcătuit o strategie prin care să poată face aceste plăţi, dar să poată continua totodată şi activitatea filantropică".