Evaluari la Unicredit

Noii sefi ai bancii au fost testati de o firma internationala.

Top managementul bancii Unicredit-Tiriac, care va rezulta din fuziunea HVB Tiriac cu Unicredit Romania, a fost selectat in urma unei evaluari facute de Egon Zehnder, cea mai mare firma de HR si head-hunting la nivel international, potrivit presedintelui executiv al viitoarei institutii de credit, Rasvan Radu. El are aceeasi functie si in cadrul Unicredit Romania.

Evaluarile au fost facute la nivelul intregului grup Unicredit, nu numai la nivelul institutiei de credit autohtone, iar pozitiile de top-management ale viitoarei bancii autohtone au fost deschise pentru angajatii intregului grup.

Comitetul de directie al Unicredit Tiriac va fi format din Melih Mengu, seful pe corporate, Andreas Gschwenter, care va fi responsabil cu serviciile bancare la nivel global, respectiv Marco Cravario, in pozitia de chief financial officer. De retail urma sa raspunda Manuela Plapcianu, dar in urma plecarii acesteia la Bancpost, pozitia a ramas libera.

Noua banca va ocupa locul trei sau patru in sistem. Activele nete ale acesteia vor fi de 3,3 miliarde de euro. Banca va avea peste 130 de unitati teritoriale si peste 600.000 de clienti, potrivit datelor celor doua banci la finele lunii septembrie 2006.

Sefii departamentelor bancii au fost stabiliti la finele anului trecut. Pentru unele pozitii au candidat numai persoanele care ocupau functii similare, iar la alte posturi au putut candida si alti angajati ai celor doua banci.

Fuziune in derulare Procesul de fuziune a celor doua banci a demarat oficial la inceputul lunii octombrie 2006 si urmeaza sa fie finalizat la 1 iunie a.c. Pana in prezent s-au stabilit, de exemplu, produsele pe care le va avea viitoarea banca.

Contopirea bancilor intr-o singura institutie de credit este gestionata de mai multe echipe, pe zone. De exemplu, o echipa se ocupa de realizarea fuziunii la nivelul produselor de retail, iar alta echipa se ocupa de integrarea celor doua banci la nivelul sistemelor IT, fiecare zona fiind la fel de importanta.

"E ca un puzzle; daca lipseste o piesa puzzle-ul nu mai este un lucru complet si nu merge. Desigur, sunt lucruri pe care le putem corecta sau pe care le putem indrepta sau corecta dupa fuziune", explica Radu. Echipele care conduc proiectele de fuziune a celor doua banci sunt coordonate de un Comitet Executiv de Integrare, condus de Rasvan Radu.

HVB Tiriac inghite Unicredit Chiar daca la nivel international Unicredit a preluat HVB Group, in Romania HVB Tiriac va inghiti Unicredit. HVB Tiriac, filiala locala a HVB Group, este mai mare decat filiala locala a Unicredit Group.

"Si din perspectiva integrarii sistemelor IT, Unicredit va fi inghitita de HVB Tiriac. Toate datele primei banci vor migra pe sistemele IT utilizate de HVB, cel al BA-CA si care din punct de vedere tehnic sunt superioare celor utilizate de filiala bancii italiene. Sistemul informatic al Unicredit trebuia schimbat: este cel ramas de la Demir Bank pentru ca nu am mai avut timp sa il schimbam", afirma Rasvan Radu.