24 de transfugi au evadat, azi-noapte, de la Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad. Până la ora 9.00, numai doi dintre ei fuseseră găsiţi. Alţi cinci au fost prinşi şi urmează să fie aduşi, în această după amiază, pentru identificare.
UPDATE: Anchetă internă în cazul celor 24 de evadaţi. Ca urmare a producerii acestui eveniment, directorul general al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), chestor principal de poliţie dr. Nelu POP a dispus măsuri ca în activităţile de depistare şi reţinere a cetăţenilor străini să fie mobilizate şi efectivele structurilor teritoriale ale ORI din judeţele învecinate. De asemenea, s-a dispus efectuarea unui control de fond care a început imediat după producerea evenimentului urmând să fie luate măsurile în funcţie de constatările Serviciului de Control din cadrul ORI. Au forţat gratiile din dormitoare Referitor la situaţia celor 24 de cetăţeni străini care au părăsit Centrul de refugiaţi, ORI a comunicat că incidentul a avut loc în seara, de miercuri, 05 octombrie, pe timpul desfăşurării activităţilor cultural - educative. Dintre cei 24 de cetăţeni străini, 16 sunt din Algeria şi 8 din Tunisia. Ei au părăsit Centrul de Cazare a Străinilor Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii. Centrele de cazare pentru străinii luaţi în custodie publică sunt spaţii închise, special amenajate, administrate de O.R.I., dotate cu aparatură de supraveghere video, extern şi intern, însă nu şi în camerele de cazare pentru asigurarea intimităţii străinilor. Până acum, s-a constatat faptul că cetăţenii străini au intrat ilegal în România şi au fost luaţi în custodie publică de autorităţile române. Luarea în custodie publică este o măsură de restrângere temporară a libertăţii de mişcare pe teritoriul statului Român, dispusă de magistrat împotriva străinilor care nu au putut fi îndepărtaţi în termenul prevăzut de lege (24 de ore). Perioada maximă de luare în custodie publică a străinilor nu poate depăşi 6 luni.
De regulă, cetăţenii străinii luaţi în custodie publică, refuză chiar şi ideea de a se reîntoarce în ţările de origine apelând şi la situaţii extreme, ca aceasta, pentru a evita returnarea. Evadaţii sunt asiatici care au intrat legal în România, dar au fost prinşi în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera înspre spaţiul Schengen. Reprezentanţii poliţiei au declarat că aceştia nu sunt consideraţi periculoşi. Poliţia şi Jandarmeria au organizat filtre la intrarea şi ieşirea din oraş. Peste 100 de jandarmi şi poliţişti participă la operaţiunea de căutare. "Au fost alarmate toate efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Au fost instituite echipe de căutare. Au fost constituite filtre de circulaţie, iar la câteva ore de la începerea acestor activităţi, poliţiştii au reuşit prinderea a doi dintre evadaţi", a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad. Vom reveni cu amănunte.