Dezamăgit că ţara sa natală nu a acordat nici un punct piesei "Change", solistul trupei Hotel FM a spus că nu vrea să se mai întoarcă acasă.
Ocuparea locului al 17-lea în clasamentul Eurovision 2011 a provocat o mare dezamăgire pentru fanii români ai concursului internaţional.
Atenţia de care s-a bucurat echipa României, interesul stârnit de trupa Hotel FM în străinătate, calitatea bună a piesei "Change" şi, nu în ultimul rând, încrederea deplină a membrilor trupei în şansele lor au făcut ca situarea în partea a doua a clasamentului să ridice semne de întrebare.
"Susţin că voturile se acordă geopolitic"
"Susţin în continuare că la Eurovision voturile se acordă geopolitic, iar acest mod de a vota se aplică şi în cazul juriului. Eu cred că, anul trecut, dacă Ovi nu ar fi fost cetăţean norvegian, România ar fi pierdut câteva zeci de puncte. Din păcate, snobismul englezesc nu i-a permis Marii Britanii să acorde puncte unui cântăreţ nu foarte cunoscut, iar România nu are foarte mulţi prieteni", a spus Marina Almăşan, şefa delegaţiei României la Eurovision 2011.
Speranţele în Hotel FM au fost mari. Anul trecut, Paula şi Ovi s-au clasat pe locul al treilea, iar reţeta cu un membru străin în formaţie părea a fi ideală. "Dacă pentru Hotel FM clasarea pe locul 17 după performanţa locului 3 de anul trecut e un hadicap, pentru echipa de anul viitor va fi mai u şor", a adăugat Marina Almăşan.
REACŢII
"Nu ajunge să ai doar o piesă bună ca să câştigi Eurovisionul"
Când notele au început să curgă, iar melodia "Change" a adunat, după rezultatul bun din semifinală, doar 77 de puncte, dezamăgirea s-a putut citi pe faţa băieţilor de la Hotel FM. Cel mai afectat a fost David Bryan, solistului englez al trupei i s-au umplut ochii de lacrimi când a văzut că melodia lor nu a primit nici măcar un punct din partea Marii Britanii. În turneul de promovare, trupa şi mai ales David au fost solicitaţi să dea multe interviuri pentru BBC.
"Change" a fost difuzată la radio, iar publicul a apreciat turneul de promovare din Marea Britanie. Chiar şi când se aflau în Irlanda au acordat un interviu pentru BBC. Când a văzut punctajul Marii Britanii, David a exclamat "Eu nu mă mai întorc în ţară, rămân în România".
Nu trebuie să ne bazăm doar pe voturile din diasporă
"Cred că emoţiile şi oboseala l-au ajuns pe David şi acest lucru s-a simţit în interpretarea din finală. «Change» este o melodie bună, radiofonică, dar care n-a beneficiat de un show care s-o susţină. În semifinală, când au votat 22 de ţări, am reuşit să obţinem 111 puncte, iar în finală, de la 42 de ţări care au votat, am strâns doar 77. Consider că pentru a avea succes la Eurovision ar trebui să depăşim mentalitatea păguboasă de a aduna voturi din diasporă şi să ne axăm pe o întreagă evoluţie de calitate. Paula şi Ovi nu au primit decât o singură dată nota maximă, dar aproape toate ţările din Europa i-au punctat. În străinătate mulţi dintre participanţii de la Eurovison sunt câştigători XFactor şi asta face diferenţa pentru că la acest concurs internaţional interpretarea contează mult - este şi cazul formaţiei irlandeze Jedward. În Grecia, de exemplu, se face un concurs pentru melodie şi se alege un câştigător de la XFactor", este părerea lui Paul Nancă, manager al Fundaţiei culturale Phoenix.
Marina Almăşan este însă de părere că echipa României e victima jocurilor politice. "Nu cred că băieţii au cântat mai slab decât în semifinală", a spus Marina Almăşan.
Şi băieţii de la Hotel FM cred că piesa lor nu a primit punctajul pe care-l merita. "Din punct de vedere al evoluţiei pe scenă nu avem ce să ne reproşăm, a spus Gabriel Băruţa, liderul trupei Hotel FM şi compozitorul melodiei "Change". Este adevărat că eram mult mai obosiţi decât în semifinală, mai ales că s-a produs o încurcătură cu repetiţia programată pe 13 mai şi a trebuit să stăm o zi întreagă pe Arena din Dusseldorf, dar cred că asta nu s-a simţit foarte mult în evoluţia de pe scenă. Publicul din sală ştia piesa şi a cântat alături de noi. Este adevărat că a lipsit show-ul de pe scenă şi asta s-a simţit, dar fonduri n-au prea fost şi de acest lucru nu ne-am ocupat noi. Ne-a bucurat mult nota primită din partea Belgiei, mai ales că acolo am fost foarte bine primiţi. Ca o concluzie: nu ajunge să ai doar o piesă bună ca să câştigi Eurovisionul, iar votul pe criterii geopolitice este vizibil", a spus Gabriel Băruţa.
Cum a decurs seara concursului Eurovision 2011:
- EUROVISION 2011: Azerbaidjan, câştigătoare. România este pe locul 17
- Ei sunt câştigătorii Eurovision 2011
- „Abonată” la punctele din Diaspora, România nu a mai ajuns în Top 10
- Top 5 cele mai slabe clasări ale României la Eurovision
- Azerbaidjanul, locul 1 la a patra încercare
- Votul geopolitic a fost doar vocea a doua
- Hotel FM: Am evoluat bine şi chiar nu ne-am aşteptat la acest rezultat