CE dă peste nas Germaniei: Grecia își păstrează suveranitatea. VEZI și reacția elenilor

Comisia Europeană a respins cererea ca Grecia să cedeze controlul asupra politicii bugetare unui comisar european numit în acest sens, scrie novinite.com.

Ieri a apărut informaţia că Germania ar dori un nou comisar european la nivelul zonei euro, care să se ocupe de probleme de buget, şi care să aibă drept de veto asupra deciziilor luate de guvernul grec, dacă acestea nu sunt în linie cu cerinţele finanţatorilor internaţionali.

Potrivit planului german, Grecia ar trebui să renunţe temporar la suveranitatea asupra deciziilor privind taxele şi cheltuielile publice, până când va încheia un nou acord de finanţare.

Cu toate astea, Comisia Euroipeană a insistat că "sarcinile de ordin executiv trebuie să rămână în responsabilitatea guvernului grec, care dă socoteală în faţa cetăţenilor şi instituţiilor sale", potrivit presei internaţionale.

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au obţinut deja drepturi fără precedent în legătură cu controlul cheltuielilor în ţara supraîndatorată din Balcani, în condiţiile în care guvernul de la Atena a negociat cu finanţatorii condiţii dure în cadrul primului acord de împrumut, în valoare de 110 miliarde de euro. Reacţie dură a grecilor

Oficialii greci au reacţionat dur la aflarea informaţiilor care s-au scurs cu privire la propunerea Germaniei ca un comisar european să aibă drept de veto asupra deciziilor referitoare la taxe şi cheltuieli publice din Grecia. Reprezentanţii guvernului grec au spus că executivul trebuie să deţină în continuare controlul asupra propriului buget.

Oficialii Comisiei Europene au declarat totodată că finanţele publice din Grecia trebuie monitorizate mai strict, dar Grecia trebuie totuşi să păstreze controlul asupra finanţelor. Între timp, Grecia şi investitorii privaţi sunt aproape de o înţelegere care pregăteşte terenul pentru un nou acord de finanţare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pantelis Kapsis, a declarat pentru BBC că discuţiile dintre cele două părţi au decurs bine şi că acestea sunt aproape de o înţelegere. Grecia trebuie să ajungă la un acord în următoarele zile pentru a primi următoarea tranşă din primul acord de împrumut.

Statul elen are nevoie de aceşti bani pentru a plăti datoriile către un număr semnificativ de deţinători de bonduri, a căror scadenţă vine în martie. Fără fondurile din acordul de salvare, Grecia ar putea fi forţată la un faliment necontrolat. CITIȚI ȘI:

  • SE ÎNTÂMPLĂ DEJA: Prima ţară din UE care îşi va pierde suveranitatea
  • Cum simt românii pe propria piele recesiunea zonei euro