Europenii, împotriva scutului antirachetă

Europenii, împotriva scutului antirachetă

Europenii se opun dezvoltării sistemului american antirachetă, în Europa Centrală, conform unui sondaj al Harris Interactive, publicat astăzi, cu cinci zile înainte de summitul NATO de la Bucureşti.

Cea mai puternică opoziţie se regăseşte în rândul cetăţenilor germani (71 la sută împotrivă, faţă de 19 la sută, care sunt pentru), Spania (61 la sută împotrivă, faţă de 19 la sută, care sunt pentru) şi în Franţa (58 la sută, faţă de 22 la sută care sunt pentru).

De asemenea, 49 la sută dintre italieni resping scutul faţă de 35 la sută, care sunt pentru, iar în Marea Britanie, 44 la sută sunt împotrivă, iar 30 la sută s-au arătat pentru.

În schimb, în Statele Unite 49 la sută dintre respondenţi aprobă proiectul sistemului antirachetă, faţă de 25, care s-au pronunţat împotrivă, conform sondajului realizat în parteneriat International Herald Tribune şi France 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea unui scut care să asocieze NATO şi Rusia, aşa cum a propus administraţia de la Kremlin, este privită mai favorabil în Europa. Astfel propunerea este văzută cu ochi buni de 59 la sută dintre italieni, 49 dintre britanici, 48 dintre germani, 43 la sută dintre spanioli, respectiv 36 la sută dintre francezi. De cealaltă parte, 39 la sută dintre americani se declară favorabili asocierii NATO cu Rusia, faţă de 25 la sută, care se opun.

Statele Unite, care vor să amplaseze elemente ale scutului în Polonia şi Cehia, spun că proiectul are ca scop contracararea ameninţării balistice din partea unor state ca Iranul, transmite Realitatea.

Subiectul va fi abordat de preşdintele rus Vladimir Putin la summitul NATO de la Bucureşti din perioada 2-4 aprilie, iar apoi va avea loc o întâlnire bilaterală Putin-Bush la Soci.

În ceea ce priveşte ameninţările cu care se confruntă NATO, în toate cele şase ţări, Iranul este considerat principala potenţială ameninţare militară, respectiv China în rândul americanilor, dar nu şi al europenilor.

Cel puţin 10 la sută dintre europeni consideră SUA un potenţial pericol militar.

Irakul, Pakistanul şi Afganistanul sunt considerate pericole militare majore, reflectând teama respondenţilor faţă de terorism.

(08:30)