Europenii blochează impozitarea băncilor

Liderii celor mai puternice state ale lumii au vehiculat intens ideea impozitării internaţionale a băncilor, însă, când vine vorba despre măsuri concrete, discuţiile se prelungesc, fără a se ajunge la un consens.

Guvernele lumii au cheltuit sume de ordinul sutelor de miliarde de euro pentru a salva giganţii lumii financiar-bancare. Aceşti bani au provenit din taxele şi impozitele plătite de contribuabili.

Bancherii, şefii companiilor de asigurări sau ai societăţilor de investiţii au fost acuzaţi că au ignorat avertismentele şi au continuat să facă investiţii riscante, doar pentru a obţine profituri cât mai mari.

Pentru a-i responsabiliza, şefi de state şi de guverne au lansat ideea aplicării unui impozit la nivel internaţional, care să fie plătit din câştigurile instituţiilor financiar-bancare. Sumele colectate prin aplicarea aşa-numitei taxe „Robin Hood” ar putea fi virate într-un fond, care să fie folosit în cazul în care alte instituţii financiare, considerate prea mari pentru a fi lăsate să intre în faliment, ar întâmpina dificultăţi financiare.

Reuniţi la Madrid, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană nu au ajuns la un acord asupra acestei taxe, ceea ce va conduce la noi întârzieri în ceea ce priveşte un consens internaţional, necesar pentru ca o asemenea măsură să fie aplicată. Astfel, europenii vor trebui să discute despre „tipuri de instrumente de soluţionare a crizei”, potrivit declaraţiilor ministrului spaniol de Finanţe, Elena Salgado, informează Reuters. Taxe noi, comisioane mai mari

FMI a fost abilitat de liderii celor mai puternice 20 de state ale lumii să facă propuneri cu privire la modul în care ar putea fi aplicată taxa „Robin Hood”. Acestea vor fi discutate la summitul G20 de la Washington, care va avea loc săptămâna viitoare.

Atât bancherii, cât şi analiştii susţin că această taxă nu este binevenită în actualul context economic. Reprezentanţii băncilor spun că profiturile instituţiilor de credit au fost roase de criză, astfel că nu mai dispun de sumele necesare pentru a plăti noi taxe.

Tudor Tatu, preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari din România, este de părere că băncile nu vor ieşi în pierdere, deoarece vor majora comisioanele pentru a acoperi banii daţi în contul taxei „Robin Hood”.