Europeni mumificaţi, descoperiţi în China

Zeci de cadavre atipice pentru Asia, cu o vechime de mii de ani, au fost scoase din nisipurile deşertului chinezesc Taklamakan.

Populaţia de mumii europene din deşertul Taklamakan reprezintă şi astăzi un mare mister pentru istoria Chinei. Trupurile se află într-o stare excelentă de conservare şi aparţin unor oameni care depăşeau înălţimea de 1,80 m. Deşi purtau veşminte autohtone şi au fost înmormântaţi după tipicul local, testele ADN au relevat faptul că decedaţii erau de origine europeană, informează site-ul Chinefantastique.fr. Înalţi, cu părul castaniu

Primele descoperiri îi aparţin exploratorului britanic Sir Aurel Stein, care, la începutul secolului XX, a remarcat trăsăturile apropiate ale cadavrelor dezgropate cu populaţia Europei. De atunci şi până în prezent, zeci de mumii de tip european au fost scoase din acest deşert, care altădată era o zonă fertilă. Multe dintre ele purtau tunici, pantaloni, cizme, ciorapi şi pălării. Şi textilele folosite la îmbrăcăminte sunt foarte apropiate de modelele europene.

Într-un mormânt uriaş au fost descoperite trupurile a trei femei şi al unui bărbat. În vârstă de aproximativ 55 de ani la data decesului, bărbatul avea peste 1,80 m înălţime şi părul castaniu deschis. Şi una dintre femei era la fel de înaltă, iar părul împletit în codiţe avea aceeaşi culoare deschisă. În opinia lui Ren Xiaoyan, director adjunct la Institutul de Arheologie din Qinhai, stilul de înmormântare al celor patru este tipic pentru dinastia Hanilor orientali - între anii 25 şi 200 după Hristos. Acest fapt demonstrează că mulţi europeni trăiau de foarte mult timp în China, adoptând tradiţia locală. Mitul izolării, desfiinţat

Profesorul american Victor Mair a avut ideea de a efectua teste ADN pe câteva dintre mumii, punând astfel într-o evidenţă de necontestat faptul că aparţin unor europeni. Astfel a fost demolat unul dintre pilonii istoriei Chinei: dezvoltarea imperiului într-o perfectă izolare. În plus, nici afirmaţia că primele contacte ale asiaticilor cu Occidentul ar fi pe la anul 500 înainte de Hristos nu mai stă în picioare.

Concluzia este una singură: chinezii au avut contact cu lumea europeană cu mult timp înainte de datele pe care le furnizează istoria oficială a Chinei. O mărturie în plus este că mormintele au fost descoperite în zona care, mult timp mai târziu, va deveni cunoscută ca Drumul Mătăsii. Cele mai multe dintre mumii sunt expuse în prezent la muzeul din Xinjiang.