Europarlamentarii: pâine şi circ în România, invizibili la Bruxelles

România a atins în ultimele nouă luni un record în Europa. Din cele 27 de state membre UE, ţara noastră este pe ultimul loc la prezenţă în Parlamentul European, potrivit monitorizării întocmite de instituţie. Din cei 33 de europarlamentari, doar cinci au participat în ultimele luni la toate şedinţele plenului. Aceasta, în condiţiile în care cheltuielile trimişilor României în Legislativul european se ridică la 10 milioane de euro anual.

EVZ vă propune o analiză a activităţii celor mai mediatizaţi europarlamentari. Activitatea tuturor reprezentanţilor României în Parlamentul European poate fi consultată pe site-ul VoteWatch. Becali, în topul chiulangiilor

Dacă în 2009, acum fix un an, era personajul numărul 1 al canalelor de ştiri, fiind arestat, cu cătuşe la mâine, într-un spectacol transmis în direct pe televizor, astăzi, Gigi Becali este pe locul 1 în topul chiulangiilor români din Parlamentul European.

Potrivit site-ului VoteWatch.eu, care monitorizează activitatea europarlamentarilor, patronul Stelei are până la această dată doar 27% prezenţă la lucrările PE. Adică, în cele nouă luni de activitate de până acum, Becali a participat la doar 10 din cele 37 de şedinţe. Nici la intervenţii în plen sau amendamente nu stă mai bine. El a vorbit în plenul PE, potrivit aceleeaşi surse, de cinci ori şi a depus un singur amendament.

Nu a pus nici o întrebare în plenul şedinţelor, nu a făcut nici o propunere de rezoluţie, nu are nici o declaraţie scrisă şi nu a elaborat nici un  raport. Becali s-a remarcat de curând în PE şi prin masa de Paşti pe care a dat-o la Bruxelles, pentru a promova tradiţiile româneşti.

Declaraţii răsunătoare, dar nu de la tribună În topul chiulangiilor din PE, afaceristul Becali este urmat de cel care l-a susţinut de altfel în perioada arestului de acum un an şi apoi la candidatura pentru un loc de europarlamentar: Corneliu Vadim Tudor. Dacă la lucrările Parlamentului European nu s-a remarcat, preşedintele PRM a făcut valuri în ultimele luni cu declaraţiile privind boala incurabilă a preşedintele Traian Băsescu.

"Are cancer generalizat, jur pe propria fiinţă şi îi doresc sănătate. Dacă se va dovedi că am minţit, îmi dau cuvântul de onoare că îmi dau demisia din toate funcţiile inclusiv din cea de europarlamentar", spunea Vadim pe 1 martie, într-o emisiune la Antena 3. O prezenţă constantă în ultima vreme la televiziunile de ştiri, Vadim a participat la doar 15 din cele 37 de şedinţe ale PE în nouă luni de activitate. Peremistul a avut doar trei intervenţii în plen. Potrivit monitorizării, are 0 întrebări adresate în şedinţe, 0 propuneri de rezoluţie, 0 declaraţii scrise, 0 amendamente şi 0 rapoarte. Nicolai, de la Bruxelles în jacuzzi

Norica Nicolai este şi ea o prezenţă firească pe ecranele televizoarelor. Nu mai departe de acum o săptămână, invitată la emisiunea „Pâine şi circ”, Nicolai, îmbrăcată într-o rochie vaporoasă, s-a bălăcit alături de Lucian Mândruţă într-un jacuzzi, unde au vorbit despre politică, jucându-se cu răţuşte din cauciuc. În Parlamentul European în schimb, liberala nu a ieşit în evidenţă decât cu patru declaraţii plenare, două întrebări în timpul şedinţelor şi patru amendamente. La atât se rezumă activitatea lui Nicolai din PE. Liberala nu a făcut nici o propunere de rezoluţie, nu are nici o declaraţie scrisă şi nu a elaborat nici un  raport.

Pentru europarlamentarul PSD Daciana Sârbu ultimele luni au fost intense. Deşi a trecut prin emoţiile alegerilor din PSD, unde soţul său, Victor Ponta, a fost ales preşedintele partidului, Daciana Sârbu s-a implicat destul de mult în activităţile Parlamentului European.

A lipsit la o singură şedinţă de plen din cele 37 care au au avut loc până acum. Nu a elaborat nici un proiect, însă a pus 20 de întrebări în timpul şedinţelor, a redactat trei propuneri de rezoluţie, a intervenit de 32 de ori în plen, a scris două declaraţii şi a întocmit nouă amendamente.

Soţia altui preşedinte de partid, liberala Adina Vălean, nu se poate lăuda cu realizările din Parlamentul European. Ea a stârnit rumoare în presa din România după ce în urmă cu aproape două luni a organizat la Bruxelles un seminar despre proiectul Roşia Montană, la care au fost prezentate în mod dominant opiniile agentului economic care doreşte exploatarea cu cianuri a zăcămintelor aurifere.

Altfel, potrivit monitorizării VoteWatch, Adina Vălean a avut două întrebări adresate în plenul şedinţelor, două propuneri de rezoluţie, cinci intervenţii plenare, două amendamente şi a elaborat un singur raport elaborat. A lipsit de la 13 din cele 37 de şedinţe.