Problema migrației îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe europeni pe măsură ce se apropie alegerile din 9 iunie. Dar subiectul nu se află în fruntea preocupărilor alegătorilor din toate cele douăzeci și șapte de țări ale UE
Problema migrației și extrema dreaptă
La mai puțin de două luni înainte de alegerile europene, toate sondajele prevăd un val de extremă dreaptă și radicală în viitorul Parlament de la Strasbourg. Acesta este un semn al importanței pe care o are tema imigrației în campania electorală din întreaga Uniune Europeană, chiar dacă imigrația nu este singurul cal de bătaie pentru RN din Franța, AfD din Germania, Vox din Spania sau chiar Fratelli d'Italia.
Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei, publicat la sfârșitul anului trecut, confirmă acest lucru: „Aproape trei din zece respondenți (28%) consideră că imigrația este una dintre cele două probleme importante cu care se confruntă UE în prezent, la același nivel cu războiul din Ucraina.
Această proporție a crescut cu patru puncte în șase luni. Alte teme, precum schimbările climatice, economia, șomajul sau sănătatea se încadrează și ele printre principalele preocupări ale populației celor Douăzeci și șapte.
Problema migrației, un subiect care polarizează
Imaginea este departe de a fi însă uniformă. Imigrația apare ca o preocupare dominantă în Germania și Țările de Jos, unde mai mult de 40% din populație o citează ca fiind o prioritate. Dar este foarte scăzută (sub 15%) în cazul alegătorilor din Suedia, Finlanda și România. Franța se află într-o poziție intermediară: 29% dintre respondenți citează imigrația drept una dintre cele două „cele mai importante probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent”.
„Imigrația este un subiect care polarizează și de care beneficiază partidele de dreapta radicală din multe țări din UE”, explică Alberto-Horst Neidhardt, de la Centrul European de Politică din Bruxelles. „A fost propusă și de partidele de dreapta clasică: acest lucru este vizibil în special în programul prezentat luna trecută de Partidul Popular European, care reunește partide precum CDU german sau LR francez. Dar importanța problemelor migrației variază foarte mult de la o țară la alta și, de asemenea, în cadrul aceluiași stat, de la un grup de populație la altul”, continuă expertul. „Peisajul politic european este extrem de fragmentat și alte teme se află, de asemenea, în centrul dezbaterilor din această campanie”.
Chiar și în rândul alegătorilor de dreapta radicală, situația variază de la un stat la altul, arată un studiu recent al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR). Marea majoritate a susținătorilor RN în Franța, AfD în Germania, PVV în Țările de Jos sau PiS polonez plasează imigrația în fruntea preocupărilor lor. Dar nu este cazul alegătorilor Fratelli d'Italia, ai Vox din Spania sau ai Chega din Portugalia.
„Imigrația nu va defini alegerile”
„Subiectul imigrației nu va defini alegerile”, cred Ivan Krastev și Mark Leonard, autorii studiului. Raportul lor arată că economia, Covid, schimbările climatice și războiul din Ucraina sunt, de asemenea, în atenție.
Unul dintre factorii determinanți ai ponderii subiectului în campania electorală este realitatea fluxurilor migratorii din fiecare țară. Astfel, Germania a suferit repercusiunile unei politici de primire controversate în timpul crizei siriene din 2015.
În Italia, sosirile migranților prin Marea Mediterană pun regulat în centrul atenției subiectul. „Pentru alții, precum Franța sau Țările de Jos, problema imigrației este confundată cu o criză de identitate, anumite partide suprapunând-o cu pericolul islamist”, observă Thierry Chopin, de la Institutul Jacques Delors.
Problema migrației în Europa Centrală și de Est
În fine, Europa Centrală și de Est, mai puțin afectată de fluxurile migratorii, constituie un caz aparte. Problema este subliniată constant de partide precum PiS polonez sau Fidesz al lui Viktor Orban. „Pentru aceste grupuri, agitarea subiectului migrației este o modalitate de a alimenta eurofobia; ei acuză Uniunea Europeană că vrea să le oblige să accepte migranți pe teritoriul lor”, continuă Thierry Chopin.
Alegătorii din aceste țări sunt în realitate la fel de îngrijorați de emigrația care durează de mulți ani și care a dus la scăderea populației. În România, Ungaria, Grecia, Spania și Italia, persoanele intervievate pentru studiul ECFR au plasat problema emigrației înaintea imigrației în preocupările lor, sau pe aceeași poziție.
(Autor: Vincent Collen, Les Echos; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)