Europarlamentar: Procesul de extindere a UE spre statele din Balcanii de Vest se poate accelera semnificativ

UE / Foto: Arhiva Evz

"Războiul Rusiei în Ucraina a arătat nevoia de a accelera procesul de extindere a UE", a declarat comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate al Comisiei Europene, Olivér Várhelyi, într-un interviu acordat Agenţiei de Presă Euroactiv din Bruxelles.

"Noi, europenii, nu numai că știm că stabilitatea, securitatea și dezvoltarea Europei nu sunt posibile fără integrarea deplină a Balcanilor de Vest, dar suntem și pregătiți să acţionăm în această direcţie", a arătat comisarul european, care a adăugat: Poate acesta este singurul aspect pozitiv al conflictului din Ucraina.

"Nu trebuie să uităm că am preluat ștafeta de la o comisie care a declarat clar: nu va exista extindere", a explicat Olivér Várhelyi, care a mai amintit că Comisia condusă de Jean Claude Juncker şi-a dat seama în a doua parte a mandatului său de marea greşeală strategică făcută. În situaţia actuală s-a creat o voinţă politică concretă în ceea ce priveşte extinderea, însă aceasta depinde de Comisia Europeană.

După ce Macedonia de Nord pare să poată soluționa disputa de ani de zile cu vecinul său, Bulgaria, conform propunerii înaintate de președinția franceză, Albania poate începe imediat negocierile de aderare. Însă, Skopje trebuie să modifice Constituţia ţării, care va determina etnia bulgară ca minoritate constituţională. Dar, nu este sigur că acest amendament se va bucura de sprijinul Parlamentului. Acesta este un moment în care Macedonia de Nord - inclusiv opoziţia - trebuie să acţioneze lucid. Arderea documentelor în Parlament, instigarea oamenilor la violență şi la ură sunt atitudini care nu fac decât rău, a subliniat Olivér Várhelyi, referindu-se la protestele organizate de opoziţie împotriva adoptării propunerii amintite.

În Serbia au avut loc mai multe demonstraţii pro Rusia

"În politica europeană, civilizată sunt linii roșii foarte clare, pe care opoziția din Macedonia de Nord le-a depășit", a adăugat comisarul european care, abordând situația Albaniei - Tirana poate deveni membru al UE doar împreună cu Skopie - a spus: Ţara manifestă o mare solidaritate și o atitudine matură față de Macedonia de Nord, înțelege că statele membre vor să le accepte doar împreună. În viitor trebuie să lucrăm foarte mult cu țările candidate pentru a accelera pregătirile și, în final, integrarea deplină, a spus Olivér Várhelyi, care în acest sens a subliniat: Procesul de aderare, modificat de Comisia Europeană în 2020, creează posibilitatea ţărilor candidate să se alăture mai rapid politicilor și sectoarelor comune după încheierea anumitor capitole de negociere.

Tocmai de aceea, Serbia și Muntenegru au decis imediat în favoarea noului proces. În legătură cu Serbia, relația specială a țării cu Rusia apare din când în când - și continuu de la izbucnirea războiului din Ucraina. Belgradul nu s-a alăturat sancţiuniilor impuse împotriva Rusiei, ba mai mult din 24 februarie, în Serbia au avut loc mai multe demonstraţii pro Rusia. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, Serbia s-a află într-o situaţie foarte grea, din punct de vedere al vulnerabilităţii şi din cauza mediului fragil de securitate care îl înconjoară, a mai afirmat Olivér Várhelyi, care a menţionat: Belgradul își achiziţionează gazele naturale aproape în întregime de la Moscova, iar principalele sale companii energetice sunt, de asemenea, pe mâini ruseşti.

"Am dori ca Serbia să devină aliatul nostru, să manifeste solidaritate faţă de noi, însă în anumite chestiuni trebuie să înţelegem şi poziţia Belgradului", a arătat comisarul european, care a fost de multe ori criticat din cauză că doreşte să accelereze integrarea Belgradului în UE, în pofida preocupărilor legate de statul de drept. Referitor la influența în creştere a Rusiei în regiune, Olivér Várhelyi a declarat că UE trebuie să le explice Balcanilor de Vest că numai Europa le poate aduce pace, stabilitate și securitate de lungă durată, ceea ce a fost demonstrat perfect de Rusia prin războiul său din Ucraina. După izbucnirea războiului, statele din Balcanii de Vest s-au temut că acest conflict se va extinde cu ușurință pe teritoriul regiunii, perturbând stabilitatea fragilă a acesteia, a conchis Olivér Várhelyi, notează magyarnemzet.hu.

(Traducerea Rador)