Europa se pregătește pentru al doilea val de pandemie

Autoritățile europene fac pregătiri pentru un al doilea val al pandemiei de COVID-19, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. În prezent, însă nimeni nu poate estima dacă acest al doilea val va fi mai mare ori mai mic decât cel prezent.

Protecţia Civilă europeană se pregătește pentru al doilea val al pandemiei de COVID-19, a declarat Raed Arafat, șeful DSU, într-o intervenție la Antena3. El a precizat că populația trebuie să-și ia propriile măsuri de precauție pentru a face față unui revenirii coronavirusului. El a precizat că o abordare de tipul „staţi liniştiţi, nu va fi nici o problemă”, din partea autorităților ar fi total neprofesionistă în aceste momente.

„Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică nu putem să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nimic». Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem”, a declarat șeful DSU la Antena 3.

Arafat a precizat că stocurile de echipamente și materiale încep să se completeze, iar acest lucru este benefic deoarece pandemia nu ne va lua pe nepregătite. „Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi, a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a susţinut că o relaxare totală nu este indicată şi că dacă apare valul doi al pandemiei de coronavirus, anumite măsuri vor trebui luate şi adaptate.

„Pentru că dacă apare valul doi, e clar că anumite măsuri vor trebui luate şi adaptate. Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat. Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să punem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase, cum am spus achiziţiile directe, care pot să fie scoase şi nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere”, a subliniat Raed Arafat.