Statele europene care se confruntă cu explozia cazurilor de infecție cu noul coronavirus adoptă măsuri din ce în ce mai drastice pentru a împiedica răspândirea pandemiei.
Londra a interzis socializarea în afara familiei, în Franța și Belgia au fost impuse restricţii de circulaţie. Iar Polonia a decis să închidă școlile. Sunt câteva dintre noile măsuri și restricții care au intrat în vigoare la acest final de săptămână având drept scop oprirea răspândirii celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.
Începând de sâmbătă, 17 octombrie, la Londra a intrat în vigoare interdicţia de a socializa în spaţii închise cu persoane din afara locuinţei familiale. Marea Britanie se confuntă cu un val imens de contaminări cu noul coronavirus. Peste 15.000 de noi cazuri de infectare au fost înregistrate vineri în Regatul Unit, ţara cea mai îndoliată în Europa unde au fost constatate 43.000 de decese din cauza COVID-19.
Franța se confruntă cu o situație dificilă
În Franţa, locuitorii din zece mari oraşe, între care capitala Paris şi suburbiile sale, şi-au trăit, vineri, ultima seară de libertate înaintea instituirii unei restricţii de circulaţie între orele 21:00 şi 06:00. Această măsură - care va rămâne în vigoare cel puţin patru săptămâni - a fost luată în timp ce răspândirea virusului se accelerează.
Epidemia continuă să facă victime „de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici”, a constatat Agenţia de sănătate publică din Franţa, apreciind această evoluţie ca fiind „foarte preocupantă”. În Franța au fost raportate peste 25.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore (vineri, 16 octombrie).
Polonia închide școlile
Noi restricţii intră în vigoare şi la Varşovia şi în alte mari oraşe din Polonia, considerate ca „zone roşii”. Astfel, colegiile şi liceele vor fi închise şi vor practica învăţământul la distanţă, iar restaurantele vor trebui să se închidă la ora 21:00. Ceremoniile de căsătorie vor fi interzise şi numărul persoanelor admise în magazine, în transportul public şi în biserici va fi limitat.
Italia a înregistrat vineri 10.010 noi cazuri de SARS-CoV-2, aceasta fiind cifra cea mai ridicată atinsă vreodată în 24 de ore în această ţară de la izbucnirea pandemiei.
Belgia impune restricții de circulație
În Belgia, restricţii de circulaţie au fost introduse de la miezul nopţii până la 05:00 dimineaţa şi toate cafenelele şi restaurantele din ţară vor trebui să-şi închidă porţile luni pentru cel puţin o lună.
„Săptămână după săptămână, cifrele se dublează, urcă vertiginos, este o creştere exponenţială”, a justificat măsurile restrictive premierul Alexander De Croo, în timp ce Belgia este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie, cu peste 10.300 de decese.
„Spitalele noastre sunt sufocate, cifrele sunt de asemenea ridicate aşa cum nu erau în luna martie când s-a decis intrarea în izolare” pentru două luni, a afirmat ministrul belgian pentru mobilitate, Georges Gilkinet.
Virusul lovește la Comisia Europeană
Virusul continuă să lovească și să afecteze viața politică la cel mai înalt nivel. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a retras de la lucrările summitului european de la Bruxelles, fiind urmată de șefa guvernului finlandez Sanna Marin, vineri. Cei doi politicieni au intrat în carantină, după ce au fost în contact cu persoane testate pozitiv pentru COVID-19.
Pe plan mondial, toţi indicatorii sunt pe roşu: peste 1,1 milioane de decese au fost înregistrate, potrivit unui bilanţ realizat vineri de AFP, pe baza unor surse oficiale. Doar în ziua de joi, cifra noilor contaminări a atins 400.000 de noi cazuri.
Primul vaccin ar putea fi autorizat în noiembrie
Doar o notă de speranţă, laboratoarele americane Pfizer şi Moderna au anunţat că prevăd să ceară autorizarea vaccinurilor lor până la sfârşitul lunii noiembrie în SUA, ceea ce ar marca un record de viteză pentru dezvoltarea unui vaccin, notează AFP.
Totuşi, eventuala lansare a vaccinării până la sfârşitul anului va fi prea limitată pentru a putea stopa singură epidemia, aflată deja în al treilea val în SUA, cu o creştere alarmantă a numărului de contaminări, de spitalizări şi de decese.