Europa nu se baga in razboiul ruso-englez

Aliatii Londrei din UE trateaza conflictul ca pe o problema bilaterala.

Razboiul diplomatic dintre Rusia si Marea Britanie, declansat de decizia Londrei de a expulza patru diplomati rusi, continua.

Reamintim, masura punitiva adoptata de guvernul britanic a intervenit din cauza refuzului Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul uciderii lui Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB.

Batalia se intensifica la nivel declarativ, iar Rusia se joaca cu nervii britanicilor, amanand raspunsul sau la expulzarea diplomatilor sai, pana cand va avea toate informatiile privind gestul de retorsiune al Londrei. Totodata, fiecare parte neaga din rasputeri orice acuzatie adusa la adresa sa de tabara adversa.

Berezovski acuza Moscova de tentativa de asasinat Pe fondul tensiunilor in crestere, a iesit la atac si omul de afaceri rus Boris Berezovski, exilat in Marea Britanie, care a acuzat Kremlinul ca ar fi incercat sa-l asasineze.

Potrivit „The Times”, magnatul a declarat ca a fost nevoit sa paraseasca pentru scurt timp tara, dupa ce serviciile secrete britanice au aflat despre un complot prin care se urmarea uciderea sa.

„In urma cu trei saptamani, am fost informat de catre Scotland Yard ca s-a pus la cale un complot pentru ca eu sa fiu ucis si mi s-a recomandat sa plec din tara”, a spus Berezovski. El a adaugat ca a plecat imediat pentru aproximativ o saptamana, intorcandu-se numai cand politia britanica l-a asigurat ca nu mai e in pericol.

Declaratiile sale au incordat si mai mult relatiile dintre Moscova si Londra, insa ambele parti s-au ferit sa dea explicatii. Scotland Yardul a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Berezovski, iar ambasadorul Rusiei la Londra, Iuri Fedotov, a declarat ca nu dispune de nicio informatie pentru a o putea confirma. „Berezovski nu scapa nicio ocazie de a iesi in evidenta, de a poza in personaj public”, a afirmat Fedotov.

Alerta aeriana cu bombardiere Tupolev

Intre timp, scandalul dintre Londra si Moscova s-a mutat si in spatiul aerian. Marti, aviatia britanica a trimis de urgenta avioane de vanatoare pentru a intercepta doua bomabardiere Tupolev care se indreptau spre spatiul aerian al Regatului Unit. Un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii a declarat insa ca avioanele s-au intors din drum inainte de a prezenta un pericol.

De cealalta parte, comandamentul fortelor aeriene rusesti a negat, ieri, ca bombardierele ar fi intentionat sa intre in spatiul aerian britanic. Potrivit comandorului Aleksandr Zelin, avioanele efectuau un zbor de antrenament fara legatura cu tensiunile dintre Londra si Moscova.

Uniune doar in teorie

Londra, parasita de partenerii europeni in conflictul cu Moscova

Dupa decizia de expulzare a celor patru diplomati rusi, Marea Britanie a cerut partenerilor sai europeni sa dea dovada de solidaritate.

Ministerul de externe de la Londra a vrut un raspuns rapid din partea presedintiei portugheze a Uniunii Europene, care sa exprime o pozitie unita si sa denunte Moscova pentru lipsa sa de cooperare in ancheta privind asasinarea lui Aleksandr Litvinenko.

Rusia, in schimb, i-a avertizat pe liderii europeni sa nu se implice. Rezultatul: premierul portughez Jose Socrates nu a reusit sa ajunga la un consens cu ceilalti lideri europeni.

„Este o problema bilaterala intre Marea Britanie si Rusia”, a declarat ministrul de externe portughez, Luis Amado. Franta a oferit Londrei numai sprijin verbal, iar alti oficiali europeni asteapta raspunsul Rusiei inainte de a se pronunta.