Europa nu investește suficient în energie, potrivit BCE și AIE. Are nevoie de un nou master plan industrial pentru a ține pasul cu alte economii.
Liderii Băncii Centrale Europene, Agenției Internaționale pentru Energie și Băncii Europene de Investiții consideră că Europa nu investește suficient în tranziția energetică. O necesitate, dacă dorește să-și mențină atractivitatea economică, potrivit Le Vif.
Europa trebuie să investească rapid în energie
Europa trebuie să investească masiv și mai rapid în tranziția energetică, dacă vrea să rămână "o putere industrială globală", au avertizat, vineri, liderii Băncii Centrale Europene, Agenției Internaționale pentru Energie și Băncii Europene.
Cele trei instituții au făcut apel la guverne, industrie și lumea finanțelor, în cadrul unei întâlniri care a reunit zeci de factori de decizie la AIE de la Paris.
Accelerarea tranziției către energiile fără carbon va fi esențială pentru competitivitatea industriilor europene și pentru stabilitatea financiară a continentului, susțin acestea.
Totuși, investițiile rămân îngreunate de incertitudinile politice, de încetinirea procedurilor de autorizare (în special în energiile regenerabile), în timp ce industriile suferă din cauza costurilor energetice mai mari decât în alte părți.
Marile puteri industriale investesc masiv în energie
În același timp, Statele Unite, China, India, Japonia, Coreea de Sud etc. desfășoară programe vaste pentru a-și consolida capacitățile industriale, notează cele trei instituții.
Întâlnirea de vineri urma să analizeze instrumentele financiare și de politică publică care ar putea face posibilă furnizarea de finanțare foarte mare necesară.
De anul trecut, Europa a reușit să se îndepărteze de principalul său furnizor de energie, Rusia, "mai repede decât și-au imaginat mulți", notează directorul AIE, Fatih Birol.
„Dar acum trebuie să învețe să se dezvolte în această nouă realitate. Are nevoie de un nou master plan industrial pentru a ține pasul cu alte economii. Cu toate acestea, încă nu vedem cum își va pune ambițiile în acțiune. Liderii trebuie să ia măsuri puternice și rapid pentru a permite regiunii să rămână o putere industrială globală”.
Cum ar putea fi finanțată tranziția
Pentru președinta BCE, Christine Lagarde, „trebuie făcut mai mult pentru a împinge piața către finanțare ecologică, care ar reduce primele de risc și ar contribui la reducerea costurilor de finanțare”.
„Tranziția energetică este o oportunitate pentru lume, dar este și o provocare, deoarece industriile noastre trebuie să accepte rapid această schimbare, altfel riscă să fie lăsate în urmă”, subliniază președintele BEI, Werner Hoyer, pentru care ”doar investiții masive și rapide în tehnologiile neutre din punct de vedere al carbonului vor permite Europei să-și mențină atractivitatea economică”.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)